VirtualBox paleidimas po ArchLinux branduolio atnaujinimo

1 sausio, 2010 – 13:44

Module not found

Aukščiau pavaizduotas vaizdas greičiausiai jau ne vienam patyrusiam Linux vartotojui pažįstamas – sistema nerado VirtualBox modulio, todėl negalėjo jo užkrauti. Be šio modulio nebepasileis VirtualBox virtualūs kompiuteriai. Ši problema iškyla praktiškai visose Linux sistemose, atnaujinus sistemos branduolį (aka „kernel’į“). Paprastai kiekviena sistema turi savą sprendimą – dauguma turi jau iš anksto paruoštus scenarijus kaip perkompiliuoti VirtualBox modulį, jog šis būtų paruoštas darbui su naujai suinstaliuotu branduoliu. Deja, ArchLinux man tenka dažnai susidurti su keistais nutikimais, kai dokumentacijoje aprašomas metodas paprasčiausiai pasenęs.

Štai ArchLinux Wiki siūlo įvykdyti šią komandą:

# vbox_build_module

Pasak Wiki, ši komanda turėtų perkompiliuoti modulį. Ji turėtų tikti visoms VirtualBox versijoms iki 2.1. Tačiau jai reikalingi išeities tekstai, kurių jūs po branduolio atnaujinimo neturite, jeigu naujinotės į pačią naujausią 2.6.32 versiją.

Kitas siūlomas metodas yra įvykdyti šią komandą:

# /etc/rc.d/rc.vboxdrv setup

Keista, tačiau mano sistemoje kažkodėl /etc/rc.d/ nėra nė vieno failo, kurio pavadinimas prasidėtų „rc.“.

Kodėl neveikia šie metodai?
Pasirodo, su 2.6.32 branduolio versija ArchLinux kūrėjų komanda padarė „siurprizą“ ir branduolio „headers“ iškėlė į atskirą paketą su mažai pompastikos. Apie tai sužinojo tik arch-dev-public laiškų sąrašo skaitytojai ir kiti naujienomis besidomintys, kuriems buvo įdomu sužinoti kas naujo 2.6.32 branduolyje. Visi kiti buvo palikti ant ledo 🙂 .
Sprendimas iš tiesų labai paprastas, tik tiek, jog erzinantis. Dabar su branduolio atnaujinimu į 2.6.32 , turite įdiegti ir „kernel26-headers“ paketą, tad tiesiog įvykdykite:

# pacman -S kernel26-headers
# vbox_build_module
# modprobe vboxdrv

Ir šio keisto nesusipratimo kaip nebūta po labai elementaraus sprendimo 🙂 . Keista, jog ArchLinux negali įdėti pranešimo apie tokius pakeitimus tiesiog atnaujinant branduolį su pacman, kaip tą daro Gentoo.

  1. One Response to “VirtualBox paleidimas po ArchLinux branduolio atnaujinimo”

  2. Naujienose tai buvo senokai skelbta, beje 🙂 Arch dev’ai visur forumuose prirašę, kad „read the news before updating”, o dauguma tai suprantančių userių naudoja kokį nors paprastą skriptuką, kuris prasuka neperskaitytas naujienas prieš update’ą. Rekomenduočiau visiems, pvz. tokį http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=449554 (puslapio pabaigoje)

    By Vidmantas on Sau 2, 2010

Sorry, comments for this entry are closed at this time.