alock – spartesnio Linux užrakinimo paįvairinimas

30 sausio, 2011 – 14:56

Raktas Prieš metus atradau keistoką programą Linux sistemom – alock. Ji dirba atskirai nuo visos sistemos: slaptažodžius galite duoti jai visai kitus nei naudojami kompiuteryje bei jeigu nulaušite alock – jūsų X seansas išliks aktyvus ir neprarasite jokių duomenų. Keista buvo tai, jog šios programos funkcija – užrakinti kompiuterį, tačiau kitaip, nei kitos programos, ši nepateikia kokio nors „screen saver’io“ ar prisijungimo lango.

Anaiptol, pagal numatytuosius nustatymus, pastebėsite, jog kompiuteris užrakintas, tik bandydami pasinaudoti klaviatūra. Staiga visas vaizdas ekrane bus įrėmintas žaliame rėmelyje. Šis žalias rėmelis reiškia, jog jūs vedate slaptažodį. Taip, taip, šiai programai nereikia vartotojo vardo. Paleisti alock galite bet kada. Aš šiai programai priskyręs klavišų kombinaciją Alt+L, o pati programa baisiai greita ir lengva, todėl užrakinimo procesas žaibiškas. Dar įdomiau – mano kompiuteriu nesinaudojantis asmuo netgi nesupras, jog kompiuteris užrakintas, nes sistema nereaguos į pelės kursoriaus judėjimą ar pelės paspaudimus, o spustelėjus kokį nors klaviatūros mygtuką šonuose atsiras žalias rėmelis.

Programai galima nurodyti, jog užrakinus kompiuterį rodytų kokią nors spalvą, paveikslėlį, tą patį langų vaizdą su ar be šešėlio, nors šiaip aš visai nieko prieš ir numatytąjį variantą – užrakinus kompiuterį vaizdas visiškai nepasikeičia, o jei turėjau atidarytą Skype pokalbį, tai jis ir toliau bus rodomas bei prie kompiuterio priėjęs žmogus pamatys visus naujus įvykius, kurie įvyko po kompiuterio užrakinimo. Tai – skonio reikalas.

Apskritai, alock nėra labai saugus variantas – kitaip nei gdm ar kdm ji nepaleidžia viso X seanso ir nulūžus alock nenuluš kitos programos, todėl užtenka prisijungti per SSH ar spustelėti Ctrl+Alt+F1, iš ten nužudyti alock procesą ir „įsilaužėlis“ galės naudotis kompiuteriu nepraradęs jūsų atidarytų langų. Tačiau alock yra velniškai sparti (puiki savybė naudojimui „startup’e“), stabili ir patogi programa tiems, kuriem reikia minimalios apsaugos. Šiaip nenaudočiau jokios programos kompiuteriui užrakinti, bet tada neleisčiau kompiuteriui užsikrauti iki galo be mano įsiterpimo – nenoriu, jog pašaliniai skaitytų mano paštą ar Skype pokalbius man neprisijungus, tačiau taip pat nenoriu grįžti prie kompiuterio vien tam, kad prisijungčiau ir vėl palaukčiau minutę kol viskas baigs krautis. alock šią problemą išsprendžia: įdėdami ją į Window Manager’io paleisties sąrašą užrakinsite kompiuterį dar jam nebaigus krautis. Programos, esančios „startup’e“, vis tiek užsikraus, tad kai rytais įjungiate kompiuterį ir nueinate išgerti puodelio kavos – dabar tai galėsite daryti ilgiau, o grįžę pradėti dirbti iš karto.

Suprantama, tai tik viena iš alternatyvų kaip paspartinti darbo kompiuteriu pradžią. Galbūt geriausia naudoti nuo įrašymo apsaugotą s2disk image’ą, o galbūt, jei esate visiškas greičio fanatikas, tiesiog s2ram kompiuterio „užšaldymą“.

Programos puslapis.

Sorry, comments for this entry are closed at this time.