Tylus Fedora 12 išleidimas

17 lapkričio, 2009 – 20:54

Fedora logotipas Be didelių fejerverkų ir pasirodymų visai neseniai buvo išleista Fedora 12-oji versija kodiniu pavadinimu „Constantine“. Fedora – tai operacinė sistema, paremta RHEL. Ši Linux distribucija yra viena populiariausių RPM paremtų sistemų tarpe ir naujos versijos išleidimas yra ganėtinai didelis įvykis.
Šioje Fedora versijoje pastebėsite žymių pasikeitimų našume, Ogg Theora 1.1 palaikymą, grafikos ir virtualizacijos patobulinimus, PulseAudio atnaujinimus, Multi-Pointer X su X.Org 7.5 ir X Server 1.7 bei daug kitų naujienų.

Kas naujo Fedora 12?

  • Optimizuotas našumas. Visi paketai 32-bitų sistemose buvo sukompiliuoti i686 sistemom su specialiom optimizacijom Intel Atom procesoriam. Tai reiškia, jog naujausi „netbook’ai“ su Fedora veiks dar greičiau. Tiesa, suderinamumas su kitais procesoriais nėra prarandamas.
  • Mažesni ir greitesni atnaujinimai. Fedora 11 sistemoje buvo naudojamas „yum-presto“ priedas. Šis priedas sumažindavo persiunčiamų duomenų kiekį atnaujinant sistemą siunčiant tik pakeitimus atnaujinamuose paketuose. Dabar šis priedas bus naudojama numatytai. Taip pat dabar RPM’ai naudos XZ, o ne gzip suspaudimą, kas nors ir netaupys atminties ir procesoriaus resursų, tačiau puikiai sumažins paketus ir leis daugiau jų patalpint Fedora diske.
  • NetworkManager plačiajuosčio interneto palaikymo ir kitų funkcijų patobulinimai. Pakeitimai šiam ypač svarbiam paketui, valdančiam jūsų kompiuterio tinklų infrastruktūrą, leis dar lengviau prisijungti prie interneto. Bluetooth PAN palaikymas dabar pasiekiamas vos keliais pelės paspaudimais per gidą. Taip pat NetworkManager dabar gali konfigūruoti visados įjungtus ir statinius susijungumus tiesiai iš darbastalio.
  • PolicyKit integracija buvo įtraukta, jog konfigūracijų valdymas galėtų būti valdomas per pagrindines taisykles. Taip pat su PolicyKit atėjo ir geresnis IPv6 palaikymas.
  • Naujos kartos (Ogg) Theora vaizdo formatas. Tai leis jums žiūrėti aukštos kokybės ir gerai suspaustus filmus. Šis formatas puikiai konkuruoja su H.264.
  • Grafinio posistemio patobulinimai. Fedora 12 rasite eksperimentinį 3D palaikymą Radeon HD 2400 ir naujesnėm vaizdo plokštėm. Norėdami išbandyti šią funkciją, turėsite instaliuoti „mesa-dri-drivers-experimental“ paketą. Daugeliui vaizdo plokščių tai leis naudotis darbastalio efektais.
  • Patobulinimai virtualizacijai. Virtualizacija, paremta KVM šioje Fedora versijoje dar labiau patobulėjo. Įtraukta nauja biblioteka (libguestfs) ir interaktyvus įrankis (guestfish) tiesioginiam darbui su virtualių mašinų „image’ais“.
  • Automatinis pranešimų apie nulūžimus ir SELinux problemas siuntimas. Dabar pranešti apie klaidą į Bugzilla bus netgi dar paprasčiau negu tai buvo anksčiau. Abrt, įrankis, kurio pagalba tai užtruks vos kelis pelės paspaudimus, surinks visą reikiamą informaciją ir jums leidus ją išsiųs į Bugzilla.
  • Naujas Dracut initrd generavimo įrankis. Iki 11-osios versijos užsikrovimo sistema buvo monolitinė, su labai nelanksčiu užsikrovimo greičiu, nebuvo lanksti. Dracut leis pasiekti dar didesnius užsikrovimo greičius ir dabar ir vėl svarbu ne kokią distribuciją naudoji, o kokią sistemą turi.
  • PackageKit priedai. PackageKit dabar turi įvairių naujų priedų. Pavyzdžiui, galėsite instaliuoti paketus tiesiai iš naršyklės.
  • Bluetooth esant reikalui. Bluetooth „on-demand“ įtraukimas reiškia, jog Bluetooth tarnybos bus paleidžiamos vos pabandžius jomis naudotis ir išjungiamos praėjus 30 sekundžių po jų nenaudojimo. Tai reiškia, jog Fedora 12 labiau taupys elektrą.
  • Moblin grafinė sąsaja „netbook’ams“. Kaip priedas prie specialių kompliatoriaus optimizacijų „netbook’ams“, šioje versijoje buvo įtraukta Moblin grafinė sąsaja.
  • PulseAudio patobulinimai. Su naujausiais atnaujinimais galima „transliuoti“ garsą tiesiai iš sistemos į bet kokį UPnP/DLNA klientą, kaip kad Playstation 3. Šioje versijoje hotplug palaikymas dar protingesnis.
  • Žemesnių procesų privilegijos. Norint išlaikyti saugumą, buvo patobulinti leidimai daugeliui failų ir direktorijų. Taip pat procesų privilegijos buvo sumažintos iki pačių pagrindinių kompinentų, kuriem reikia super vartotojo teisių.
  • SELinux smėlio dėžė. Dabar galima dar geriau valdyti programų prieigą prie sistemos ir vykdyti jas saugioje „smėlio dėžėje“, kuri apsaugoma SELinux.
  • Atviras Broadcom „firmware“. „openfwwf“ atviro kodo Broadcom „firmware“ nuo šiol bus pasiekiamas be papildomų instaliacijų, o tai reiškia, jog daugeliui Broadcom bevielio ryšio adapterių naudotojų nebus reikalaujama įdiegti „openfwwf“ paketą po instaliacijos, jog būtų galima naudotis bevieliu ryšiu.
  • Hibridiniai „live“ atvaizdai. „Live“ atvaizdai, pateikiami su šiuo išleidimu, gali būti įrašomi tiesiai į USB raktą naudojant dd (ar kitą panašų įrankį) ir tą USB galėsite naudoti kaip LiveUSB. Tiesa, dėl duomenų saugumo ir šifravimo vis dar rekomenduojama naudotis „Fedora Live USB Creator“ Windows ir Fedora sistemose.
  • Geresnis internetinių kamerų palaikymas. Tiek Fedora 11, tiek Fedora 12 matome ryškius pasistūmėjimus internetinių kamerų palaikyme. Dabar galima tikėtis netgi dar geresnės kokybės net ir iš pigiausių kamerų.
  • Nupoliruotas darbastalis. Naujausia GNOME versija eina kartu su lengvesniu Gnote analogu – Tomboy (užrašų programėlė), Empathy pakeitė Pidgin. Taip pat rasite naują garso stiprumo valdymo aplikaciją.
  • GNOME Shell bandomoji versija. Fedora 12 rasite ankstyvą bandomąją GNOME Shell versiją. GNOME Shell bus pagrindinė vartotojo sąsaja GNOME 3.0 versijoje. Tiesa, GNOME Shell neveik korektiškai KDE ir Xfce aplinkose, tik GNOME.
  • Naujos programos programuotojams. Pavyzdžiui, Eclipse Galileo, kuri turi dar daugiau priedų negu anksčiau. Taip pat rasite Perl 6, PHP 5.3, Haskell standartines bibliotekas ir įrankius, SystemTap 1.0, naujausia NetBeans IDE versija ir kt.
  • Sistemų administratoriai taip pat neliks nusivylę Fedora 12: šioje sistemoje rasite klasterizuotą Samba per GFS2, galimybę užkrauti Fedora klasterį iš vienos, bendros šakninės failų sistemos.
  • Naujasis X.Org Server 1.7 su X Input Extension 2.0 (XI2) suteikia galimybę naudotis keliais pelės žymekliais vienu metu.

Nuorodos
Fedora 12 dokumentacija.
Pilnas pasikeitimų sąrašas.
Parsisiųsti.

Sorry, comments for this entry are closed at this time.