TiddlyWiki – kas tai ir kam man?

24 sausio, 2009 – 14:45

TiddlyWiki logotipas Prieš kurį laiką Tautrimas man pasiūlė išbandyti naršyklinę užrašų knygelę TiddlyWiki. Iš pradžių tik permečiau greitai akimis ir pamačiau, jog tikrai dėmesio vertas daiktas, bet nieko daugiau nedariau mat buvau pripratęs stengtis žymėtis kuo mažiau. Kadangi iki šiol nežinojau patogios užrašų knygelės tai naudojausi keliais metodais pasižymėti informaciją: Google Notebook savo parašytam kodui talpinti, Google Docs saugoti svarbesnę informaciją, kurią galbūt norėtųsi parodyti ir kitiems, Google Calendar pasižymėti įvykiam, TODO sąrašui, paprasčiausius tekstinius failus (jiem netgi buvau susikūręs specialų katalogą…) ir popierėlius (tikrus, žinoma, trumpiem sąrašam ir pastabom). Galutinis rezultatas – kartais pamiršti, pameti tai, ko tau prireikia. O net jeigu ir žinai kur turėtų būti ieškomas popierėlis ar įrašas – jį surasti visoje šusnyje tikrai sunku.

Tačiau tik rimčiau išbandęs TiddlyWiki supratau – tai puikus išsigelbėjimas bet kuriam užsirašinėjančiam daug. Iš karto noriu pabrėžti svarbiausius ir labiausiai man patikusius bruožus:

  • naudojama naršyklė, o ne kokia nors programa, kuri Linux sistemose reikalautų dar įdieginėti visokių priklausomų paketų;
  • viskas saugoma viename faile (tai reiškia, jog ją lengvai galite nešiotis bet kur ir praktiškai bet kaip);
  • užrašų knygelė gali būti naudojama per internetą (naudojant Apache ar kitą HTTP serverį įrašymo funkcijos negalimos);
  • palaikomos tiek Windows, tiek Linux, tiek MacOS sistemos ir populiariausios naršyklės;
  • viskas rūšiuojama pagal datą, kada buvo sukurtas užrašas, žymeles (angl. „tag“) – taip labai stipriai pagreitinamas užrašų ieškojimas.

Apžvelgus rašymo sintaksę, išdėstymą, veikimo principą galime pasakyti, jog iš esmės galime įžvelgti, kad tai – jūsų „mažoji Wikipedia“. Tačiau nuo MediaWiki (sistema, naudojama Wikipedia) skirtumai tikrai dideli: žymiai lengviau užrašų knygelę perkelti kitur, originali TiddlyWiki nėra pritaikyta daugeliui vartotojų, nėra reikalaujama visokių MySQL ir kitų priklausomų paketų, nėra geros žymelių sistemos ir kt.

Tiesą pasakius, turėčiau pabrėžti, jog TiddlyWiki patogumus pajusite ne iš karto. Man prireikė dviejų dienų. Tik tada pastebėjau kokia ši užrašų knygelė tobula (na, arti tobulumo…). Iki tol mačiau tik esminius skirtumus ir patogumus. Panaudokite šią užrašų knygelę kelias dienas, savaites ir tikrai pajusite skirtumus tarp TiddlyWiki ir kitų.

O jeigu nepatiks TiddlyWiki, bet jus patrauks idėja naudoti „wiki“ tipo užrašų knygelę, galite išbandyti ir keletą kitų „asmeninių wiki“. Kai kurios jų, pvz., MPTW, yra TiddlyWiki klonai su patobulinimais ir kitais pakeitimais, kuriuos pamatyti patiems irgi vertėtų.

Nuotraukos
Nuotrauka 1 Nuotrauka 2

Nuotrauka 3 Nuotrauka 4

Nuorodos
Nuotraukų galerija.
TiddlyWiki oficialus puslapis.

  1. 2 Responses to “TiddlyWiki – kas tai ir kam man?”

  2. Mano nuomone straipsnis neatsako į klausimą „kam man?”. Nes taip ir nesupratau kuo tai patogiau už mano naudojamą kde-pim paketą 🙂

    By NForce on Sau 24, 2009

  3. Na, klausimas turėjo atsakyti į mano klausimą sau „kam man TiddlyWiki?“, o ne „kam man wiki?“ (: .

    KDE PIM nėra vienas failas, kurį gali lengvai perkelti į kitą kompiuterį ar iš jo pasiekti ir dirbti su praktiškai bet kokia sistema. Be to, PIM reikalauja daug priklausomybinių paketų. KDE PIM, kiek žinau, visko prigrūstas nereikalingų ir galbūt nepatogių įrankių, nėra geros tag’ų sistemos ir pan. Šiaip nematau prasmės vardinti kuo TiddlyWiki patogiau. Pats pabandyk kokiai savaitei, jeigu bus nepatogu, na tai bus nepatogu – čia kiekvienam skirtingai. Svarbiausia – nesiremk vien tuo, ką perskaitei, kai bandysi. Pats atrasi tai, kas tau patinka/nepatinka… 🙂

    By Ernestas on Sau 25, 2009

Sorry, comments for this entry are closed at this time.