Skype instaliavimas Ubuntu/Kubuntu ir kt. Debian paremtose sistemose

16 liepos, 2008 – 23:47

Dažna problema pirmą kartą įsidiegus Ubuntu, Kubuntu ar kitą Ubuntu „serijos“ Linux distribuciją yra ta, jog paprastas vartotojas nemoka susiinstaliuoti Skype. Tai viena populiariausių IM programų, o pirmą kartą naudojant Linux tai tikrai labai būtina programa, nes naudojantis ja Jūs pasiekiate savo draugus, pažystamus, kurie gali padėti spręsti problemas. Paprastas vartotojas dažniausiai nemoka susiinstaliuoti Skype, nes jo neranda „Synaptics“ programoje arba parsisiųstas paketas iš Skype oficialaus puslapio reikalauja priklausomybinių paketų, kurių sistemoje nėra. Tačiau iš tikrųjų instaliacija yra paprasta. Įdiegti galima naudojantis tuo pačiu „Synaptics“/„apt-get“ tik reikia paredaguoti tekstinį failą.

1. Pirmiausiai pasileiskite „GNOME Terminal“ komandinės eilutės programą paspausdami „Alt“ + „F2“, įrašydami laukelyje „gnome-terminal“ ir nuspausdami klavišą „Enter“. Jeigu naudojate „KDE“ rašykite „konsole“ (pasileis programa „Konsole“). O jeigu naudojate kitą DM/WM, tiesiog nuspauskite „Ctrl“ + „Alt“ + „F2“ ir prisijunkite. Atgal į grafinę aplinką grįšite nuspaudę „Alt“ + „F7“.

2. Įvykdykime komandą „sudo nano -w /etc/apt/sources.list“. Šiai komandai įvykdyti jums reikia turėti programą „nano“, bei „sudo“. Jeigu „sudo“ neturite (taip gali būti Debian naudotojams; *buntu vartotojai šias programas turi), pasinaudodami komanda „su“ prisijunkite kaip „root“ vartotojas ir vykdykite komandą be „sudo“. Jeigu naudosite „sudo“ komandą, jūsų paprašys įvesti savo slaptažodį, kurį vedėte instaliuodami Linux distribuciją. Pavyzdžiui, Ubuntu/Kubuntu naudotojas komandinėje eilutėje įves „sudo nano -w /etc/apt/sources.list“ ir suves slaptažodį, kurį nurodė instaliuojant Ubuntu/Kubuntu ir naudoja prisijungti prie sistemos kompiuteriui įsijungus.

3. Jeigu suvedėte teisingą slaptažodį ir turite „nano“, pasileidusiame tekstiniame redaktoriuje jau galite atlikti reikalingus veiksmus. Paspauskite klavišą „Enter“ ir naujoje eilutėje įrašykite:

deb http://download.skype.com/linux/repos/debian/ stable non-free

Ši eilutė tinka *buntu ir Debian paremtom Linux distribucijoms.
Išsaugokite failą spausdami „Ctrl“ + „X“ -> „y“ -> „Enter“.

4. Toje pačioje komandinėje eilutėje įvykdykite komandą „sudo apt-get update“ (arba „apt-get update“, jei nenaudojate „sudo“ ir esate prisijungęs kaip „root“ vartotojas) ir patvirtinkite „Enter“ paspaudimu.

5. Jeigu su internetu viskas tvarkoj, „apt-get“ duombazė („cache“) turėjo atsinaujinti ir Jūs dabar galite įdiegtiSkype naudodamiesi „Synaptic“, „aptitude“, „Adept“ ar kitu įrankiu. Arba tiesiog toje pačioje komandinėje eilutėje įvykdykite „sudo apt-get install –force-yes -y skype“. Instaliacijai pasibaigus Skype jūs jau galite naudotis. GNOME ją galite rasti „Applications“ -> „Internet“ -> „Skype“, KDE „K“ meniu -> „Internet“ -> „Skype“. Arba galite paleisti paspaudę „Alt“ + „F2“ ir įvedę „skype“ bei nuspaudę „Enter“ klavišą.

  1. 11 Responses to “Skype instaliavimas Ubuntu/Kubuntu ir kt. Debian paremtose sistemose”

  2. labas pas mane yra linux programa,bet niekaip neina paciai instaliuoti skype,pagal aprasyma viska darau,bet tik paspaudus alt ir f2 parasau gnome yerminal,man ismeta tuscia lentele,o joje rasyti nieko neina:( kaip lengviau galiu skype isirasyti?

    By greta on Rgp 18, 2008

  3. Greta, kokia ta lentelė? Gal galėtum nuspausti „Print Screen“ ir įkelti paveikslėlį į ipix.lt, o vėliau parodyti nuorodą į paveikslėlį? Taip būtų aiškiau kokia problema.
    Atkreipk dėmesį, jog šis straipsnis tinkamas tik Ubuntu ir Debian paremtoms distribucijoms.
    Jeigu pas tave Ubuntu, gali atsidaryti Synaptic (per „System“ GNOME meniu), pridėti „deb http://download.skype.com/linux/repos/debian/ stable non-free“ repozitorijos eilutę, atnaujinti duomenų bazes ir per Synaptic paiešką surasti ir įdiegti Skype.

    By Ernestas on Rgp 18, 2008

  4. isvis zalias toij ubuntu siaip nebloga programele bet kanors instaliuoti tai kruva reikalu pvz noriu skype isimest man raso Wrong architecture i386 ubuntu 8.10 ka daryt

    By Endriux on Vas 20, 2009

  5. O instaliuoji per Synaptics ar parsisiųsdamas Skype iš skype.com?

    By Ernestas on Vas 20, 2009

  6. Kaskokia nesamone viska darau man tei ka ita web irasau instalina tipo ir ant galo E: Some index files failed to download, they have been ignored, or old ones used instead.
    pato kai darau ta apt get install

    E: Couldn’t find package –force-yes

    ir nnz ka daryti neina man siirasyti skype ..

    W: GPG error: http://www.skype.com stable Release: The following signatures were invalid: NODATA 1 NODATA 2
    W: Failed to fetch http://download.skype.com/linux/repos/debian/dists/stable/non-free/binary-amd64/Packages 404 Not Found [IP: 78.141.176.34 80]

    W: Failed to fetch http://www.skype.com/go/getskype-linux-ubuntu-amd64/dists/stable/non-free/binary-amd64/Packages.bz2 Sub-process bzip2 returned an error code (2)

    By eimantas on Rgp 20, 2009

  7. Pabandyk Skype susidiegti per paketą, kurį gali parsisiųsti http://www.skype.com.

    By Ernestas on Rgp 23, 2009

  8. paprasta ir greita. Nesu zalias linux sistemoje bet del synaptic neradimo nebuvau susidures 3saliu saugykla buvau sutvarkes bet nerado vistiek dabar jau zinosiu kad konsole best ;D DEKUI

    By Anonimas on Vas 15, 2010

  9. Ernesta paziurek sistema>administravimas>programines yrandos saugyklos>treciu saliu programine iranga>prideti „deb http://packages.medibuntu.org/ jaunty free non-free” ir tada uzverk paprasis atnaujinimo , atnaujink ir tada paziurek jai mes klaida paziurek paskutineje eiluteje su kuo klaida buvo ignoruojama arba pakeista senais failais , pas mane buvo su vine saugykla nuimk varnele nuo tos saugyklos ir atnaujink vel. viskas susitvarkis ir nemes tau konsoleje „E: Some index files failed to download, they have been ignored, or old ones used instead.” del sios klaidos „E: Couldn’t find package –force-yes” nesuk galvos kai surasysi saugykla konsoleje tiesiok nueik i synaptic ir parasyk paketo pavadinima skype. ras tau skype pazymesi ir tau ja parsius ir sustaliuos.

    By Anonimas on Vas 15, 2010

  10. As naudoju limpus linux esu zalias dar 🙂 gal galetum padet suinstalinti skypa butinai man jo reikia :/

    By Giedrius on Kov 22, 2011

  11. Giedriau, jeigu esi žalias dar, tai siūlyčiau išbandyti LinuxMint ar Ubuntu. Renkantis Linux distribuciją labai pravarti filosofija rinktis tai, ką naudoja pažįstami, o štai Ubuntu ir LinuxMint – labai populiarios.

    By Ernestas on Kov 23, 2011

  12. Pas mane linux11.04 versila ,skype nera garso,priestai buvo susi tai i terminala ivedus komanda garsas atsirado…

    By sigitas701 on Kov 10, 2012

Sorry, comments for this entry are closed at this time.