Pirmieji įspūdžiai iš Windows 7

15 kovo, 2009 – 12:41

Microsoft Windows 7 logotipas Neiškentėjęs susiinstaliavau Microsoft Windows 7. Instaliacija užtruko nei daug, nei mažai, o Windows 7 buvo paruošta darbui irgi nei per ilgą, nei per trumpą laiką. Taip pat ir pats sistemos užsikrovimas/išsijungimas man įspūdžio nesudarė. Keista, tačiau sparta – vienas iš pagrindinių Microsoft tikslų išleisti Windows 7. Juk Windows Vista galima sakyti, jog dėl to ir nepasisekė.

Mano bandytoje Windows 7 versijoje jau buvo sudiegta Microsoft Internet Explorer 8 RC. Pastebėjau, jog IE tikrai patobulėjo lyginant su IE7: atsirado galimybė vaikščioti po skiltis su Ctrl+Tab, nebeerzina kai kurie kreivai atvaizduojami puslapiai (tačiau vis dar yra problemų su atvaizdavimu), kai kurie puslapiai iš tiesų veikia sparčiau. Tačiau IE8 – ne vienintelis dalykas, patraukęs mano akį.

Ko ne pirmas, iš tikrųjų, kritęs į akį dalykas buvo geresnė sistemos užduočių juostelė. Ne tik jos išvaizda patiko, bet ir darbas su ja – naršymas po „Start“ pasidarė išties greitas. Anksčiau tekdavo ne sekundę palaukti kol Windows praskleisdavo „Start“ esantį katalogą ir pan.

Iš tiesų, naujoji užduočių juostelė Windows 7 – labai malonus dalykas, kol nesupranti, jog tai nors ir įdomu, tačiau visiškai nepatogu. O tas langų tampymas į ekrano šonus ir taip lango ištempimas per visą ekraną – totaliai nepatogus dalykas, nes tai paprasčiausiai užtrunka žymiai ilgiau negu du kartus spustelti ant lango pavadinimo juostelės. Kažkodėl galvojau, jog ant nešiojamojo kompiuterio tai bus patogiau, tačiau dabar matau, jog klydau tikrai tikrai.

Dar ilgai nepadirbėjus jau spėjau rasti klaidų. Kažkodėl dažnai langai su klausimais (pavyzdžiui, failo trynimo) nėra parodomi, tačiau juos matome langų keitimo meniu (Alt+Tab). Bet atminkime, jog tai tik Beta, net ne RC, todėl nereikia labai dėl to peikti Microsoft.

Pasileidau Microsoft Paint. Iš karto pastebėjau naują išvaizdą ir tai, jog Paint nebesiūlo naudotis BMP formatu kaip numatytuoju. Man išsaugant paveikslėlį siūlė tikrai priimtiną formatą – PNG. Šio formato paveikslėliai užims mažiau, bus mažiau problemų atidarant naršyklėse, palaiko sluoksnius ir kt.

Šiek tiek padirbėjus su šia sistema panorau pakeisti jos išvaizdą. Paspaudus dešinįjį pelės klavišą ant darbastalio gauname tris nematytus punktus:
Paveikslėlio nebėra
Microsoft Windows 7 greičiau pakeisime rezoliuciją, pridėsime „gadget’ų“ ar tiesiog pasikeisime išvaizdą.

Pasirinkus „Personalize“ atsidaro langas, kuriame neįtikėtinai lengvai pasikeisime išvaizdą. Man patiko, jog Microsoft jau pasiūlo keletą tikrai gražių temų. Vienu pelės spustelėjimu gausime kas kuris laikas besikeičiantį darbastalį ir prie darbastalio pritaikytas langų spalvas.

Tiesa, Windows 7 su Aero įjungimu turėsime mažiau problemų. Kodėl? Instaliavus OS mano kompiuteryje nereikėjo jokių tvarkyklių – nei garso plokštės, nei tinklo plokščių, nei dar ko nors, įskaitant į vaizdo. Kaip viešai platinamai Beta versijai, tai labai gerai. Juk gamintojai dar nespėjo išleisti naujųjų tvarkyklių. Taigi, kadangi vaizdo plokštės tvarkyklės jau bus sudiegtos, tai Aero galėsite naudotis iš karto po instaliacijos. Man nereikėjo nieko daryti – sistema po instaliacijos jau buvo pilnai paruošta darbui.

Kažkur skaičiau, jog žmonės skundėsi, kad reikia per daug paspaudimų USB rakto atjungimui. Na, aš drįsčiau nesutikti. Viskas, susiję su USB raktų atjungimu, Windows 7 yra kaip ir Windows XP, kaip ir Windows Vista. USB raktą atjungiau dviejų mygtukų paspaudimu – vienas buvo KPK ant USB ikonos, kitas buvo pasirinkimas ką noriu atjungti. Tiesa, meniu šiek tiek pasikeitęs (dabar lengvai atskirsime kurie punktai priklauso kuriam įrenginiui):
Paveikslėlio nebėra

Grįžkime prie vieno labiausiai žavingų dalykėlių Windows 7 – naujosios užduočių juostos. Neturėkite nė minties, jog ji jums nepatiks. Man irgi nepatiko rodymas tik ikonų, bet tai galima tikrai lengvai ištaisyti tiesiog įjungus „Combine when taskbar is full“. Tada šalia paleistų programų ikonų bus rodomas tekstas. Situacija pasikeičia iš tiesų gražiai:
Pradinis variantas
Rezultatas
Atkreipkite dėmesį į tai, jog „Skype“ aš turiu įsidėjęs į užduočių juostą kaip „quick launch“ ir šiuo metu „Skype“ yra paleista, tačiau langas uždarytas. „Skype“ ikoną toje vietoje matome todėl, nes užduočių juostoje taip pat turiu ir Firefox, ir Windows Media Player, kurie irgi yra kaip „Quick Launch“. Uždarius ir šiuos langus, užduočių juosta taptų panaši į pradinį variantą.

Apibendrinant, asmeniškai nieko ypatingo nepastebėjau. Windows 7 – man tai ta pati Windows Vista, tik su kiek pamodifikuota išvaizda. Galbūt tai dėl to, jog mano kompiuteris nėra labai silpnas (tačiau tikrai nėra ir galingas – Q6600 @2.66 Ghz, 2 GB RAM, 67 MB/s HDD, NVIDIA 8800GT). Tačiau yra žmonių, kurie sako, jog Windows 7 tikrai pasistūmėjo spartoje. Išbandykite patys, juk Windows 7 greičiausiai bus išleista tik rudens pradžioje, tai ko laukti?

Nuorodos
Gaukite Windows 7 raktus.
Išbandykite Windows 7.
Visos nuotraukos.

  1. 9 Responses to “Pirmieji įspūdžiai iš Windows 7”

  2. naudoju as 7057 relaisa 🙂 RC1 kitaip sakant
    cituoju:
    Dar ilgai nepadirbėjus jau spėjau rasti klaidų. Kažkodėl dažnai langai su klausimais (pavyzdžiui, failo trynimo) nėra parodomi, tačiau juos matome langų keitimo meniu (Alt+Tab). Bet atminkime, jog tai tik Beta, net ne RC, todėl nereikia labai dėl to peikti Microsoft.

    deje tokiu daliko man nebuvo rode ir rodo visus langus patiko navarotas kaip daug my compiuter atidaryta sutraukti i viena langa ir paspaudi isirenki reikiama taupoma start juosta

    By geduxk on Kov 15, 2009

  3. Na ar 7057 bus tikrasis RC dar neaišku. Šiaip nuo pat public Beta pasirodymo naudoju ją savo nešiojamame, jau visiškai pripratau ir iš esmės esu patenkintas. 7057 jau išbanždiau desktope, kuris gerokai silpnesnis, bet OS vistiek sukasi neblogai, naudotis tikrai galima, o su Vista jau kėbloka būdavo.

    By Paulius on Kov 16, 2009

  4. na rc1 jau raso kaip diegi licenzijoj

    By geduxk on Kov 16, 2009

  5. Na mano kompas su 2,26GHz su 3Gb ramu tačiau greitis lyginant su vista yra pastebimas vos ne dvigubai

    By re`animated on Kov 19, 2009

  6. To geduxk

    „navarotas kaip daug my compiuter atidaryta sutraukti i viena langa ir paspaudi isirenki reikiama taupoma start juosta”

    Tas tavo patikęs ‘navarotas’ jau seniai ant Xp yra tik reikia nusistatyti 🙂

    By apocalipso on Kov 20, 2009

  7. Koks tikslas naudot Winblows, jeigu nedirbi M$ ir nelaikai ASP serverio? ;–)

    By wormazz on Bal 30, 2009

  8. Atsakysiu į klausimą klausimu: koks tikslas naudot Linux, jeigu nori galėti support’inti įvairias sistemas bei dirbti su jomis?
    ASP ne vienintelis dalykas, dėl kurio verta turėti Windows’us.

    By Ernestas on Geg 1, 2009

  9. Palanges vert turėti vien dėl žaidimų 😀 O visus kitus poreikius pilnai tenkina Linux 🙂

    By Aivaras on Geg 12, 2009

  10. pas mane nėra personalize punkto… gal kas žinot kaip padaryti,kad būtų ar tai iš vis neįmanoma?

    By skittles on Spa 26, 2010

Sorry, comments for this entry are closed at this time.