Nokia E66 – brangus žaisliukas verslui

5 lapkričio, 2009 – 9:14

Nokia E66 Iš pirmo žvilgsnio – tai tiesiog patobulintas Nokia E65. Telefonas sukurtas verslui kaip ir kiti E klasės modeliai. Pirmas įspūdis paėmus į rankas – slidus, su švelniu paviršium, bet neslystantis iš rankų. Malonu. Klaviatūra išstumiama tikrai patogiai. Tiesa, prie to šiek tiek reikėjo priprasti, nes seniau naudotas Nokia 5200 turėjo ekranėlį per visą telefono pagrindą, o Nokia E66 viršutinė dalis kiek mažesnė už apatinę, kurioje yra klaviatūra. Tai iš esmės pakenkia telefono estetinei išvaizdai ir patogumui, bet ne per daugiausiai.

Keletame forumų skaičiau, jog telefonas turi keletą inžinerinių trūkumų korpuse, kas sukelia tvirtumo problemų. Youtube netgi esu matęs vieną vartotoją, kuris rodė greičiausiai sudaužytą telefoną, kuriame klibėjo atskleistas E66 ekranėlis. Na, galiu patvirtinti ne tik tai, jog Nokia E66 yra ne tik tvirtas, bet netgi, jog yra labai tvirtas – garsiakalbiai stiprumu nors ir nepasižymi, tačiau vibracija iš jų labai gerai juntama ant didesnių garsumo nustatymų. Dėl to net privengiu laikyti labai aukštus garsumo nustatymus.

Kaip jau sakiau – pirmiausiai dėmesį patraukia telefono korpusas. Kraštai ir baterijos dangtelis atrodo esą slidūs, tačiau tokie nėra. Jie tiesiog maloniai prilimpa prie odos, bet neslysta, kaip gali pasirodyt iš pradžių. Deja, tas faktas, jog prilimpa – nelabai malonus pačio korpuso atžvilgiu – neilgai trukus lieka pirštų antspaudai. Nors jie lengvai nusivalo, tačiau visgi tai nelabai miela.

Telefono „slide’as“ – tikrai malonus ir puikiai veikiantis. Nė kiek nekliba. O mygtukų ne tik daug, bet jie ir pakankamai dideli – nors tai ir suprastina bendrą telefono vaizdą, tačiau iš esmės taip geriau, negu, kad jie būtų smulkūs. Klaviatūra išties patogi ir minkšta. Tiesa, ne tiek patogi kaip Nokia E65, tačiau neįtikėtinai mažai trūksta, jog būtų netgi geresnė.

Pats telefonas gana platus, bet tik palyginus su klasikiniais, paprastais telefonais. Palyginus su eiliniu „smartphone’u“ – Nokia E66 netgi siauras telefonas. Lyginant su Nokia E65 – jis perpus plonesnis.

Telefonas turi 3.2 megapikselio kamerą. Daugelis gali pastebėti, jog kaip telefonui už tokią kainą, 3.2 megapikselio yra neįtikėtinai mažai. Turėtų būt bent 5 MP. Nuotraukų kokybė gera tik esant tinkamam apšvietimui. Taip pat kartais gali reikėti pareguliuoti baltos spalvos balansą. O fotografuojant tamsoje nepamiršti išlaikyti didesnį atstumą, jog blykstė neapšviestų per daug. Dar viena smulkmena – fotografavimo mygtukas ant telefono šono nepaleidžia kameros programos. Tenka tai daryti kitais mygtukais.
Filmavimui šis telefonas taip pat pernelyg nėra geras. Ilgiau filmuojant garsas atsilieka nuo vaizdo. Nors reikia pripažinti, jog filmuojama netgi geriau negu atkuriama – FPS tikrai pakankamai daug.
Bet yra vienas didelis trūkumas: nufilmuoto klipo trukmė skiriasi maždaug 10% nuo tikrojo. Nenuostabu, jog vaizdas nesutampa su garsu.
Štai iš tos pačios vietos filmuotas klipas su telefonu ir su Sony DCR-SR290E vaizdo kamera:

Taip pat padariau keletą nuotraukų su Nokia E65 ir E66.
Nokia E65:
Nokia E65 nuotrauka
Nokia E66 (su blykste ir be):
Nokia E66 su blykste Nokia E66 be blykstės

Pastebėjau, jog šis modelis labiausiai pritaikytas verslui – per kelias minutes jį paruošite pilnam darbui su VoIP, el. paštu, WiFi, Exchange ir pan. paslaugomis. Tačiau tokiose srityse kaip muzika, sparta (ją galite įvertinti patys pažiūrėję žemiau įkeltą vaizdo medžiagą) šis telefonas tikrai nusileidžia daugeliui analogų savo kainoje. Turiu omenyje iš blogosios pusės.

Telefonas tikras ryšio vunderkindas – palaikoma 802.11 b/g (WiFi), HSDPA (3.5G), 3G, EDGE, GPRS, Bluetooth, IrDA, USB, A-GPS. Ko dar daugiau norėti? Na, žinoma, geros baterijos… Turiu dvi baterijas ir galiu pasakyti, jog jeigu žadate naudotis telefonu ištisą dieną (nors tokių atvejų nebūna – jeigu reikia kompiuterio tai ir turite kompiuterį, o jeigu reikia tik pokalbių – tai tiek energijos telefonas nenaudos kiek vienu metu klausantis radijo per WiFi, naršant internete per 3.5G ir dar klausant GPS nurodymų). Tačiau teko skaityti, jog tai ne baterijų problema, o kažkas inžinerinio pačiame telefone. Keletas žmonių yra kelioliką kartų bandę siųsti aparatą į Nokia Care ir po ilgų kankynių gavo 2-3 paras veikiantį telefoną su vienu krovimu. O šiaip, kiek pastebėjau, daugeliui viena baterija laiko vieną dieną. Ypač intensyviai naudojant nelaikys ir tos. O „standby“ režime išlaikys ir daugiau nei 3 dienas. Tiesa, aš visada naudoju 3G ir telefonas internetu atlikinėdavo sinchronizacijas kas 4 valandos. Greičiausiai galima išgauti ir dar geresnių rezultatų. Tačiau bet kokiu atveju – įsigyję šį telefoną pirmiausiai turėsite įprasti nepamiršti jo krauti kai tik galite. Aš net automobilinį pakrovėją įsigyjau, nors automobilio neturiu…

Mano nuomone, apibendrinant, telefonas turi keletą ryškių trūkumų. Pirmiausia, tai už tokią kainą tiesiog privalo būti lietimui jautrus ekranas, bet ne tik, kad jo nėra, bet jis dar ir vos 2,4″ colių įstrižainės. Telefono garsiakalbių kokybė tikrai prastoka, už tokią kainą neturėtų būti „tiesiog vidutiniška“. Telefonas ypač rajus baterijai. Norėtųs, jog laikytų bent dieną nepaleidžiant iš rankų. Fotografavimo mygtukas nepaleidžia fotografavimo programos. Su garso reguliavimo mygtukais galima reguliuoti tik garsą (jokių „zoom’inimų“). Įsijungimo ir išsijungimo laikai tragiški: išsijungiama per 10,67 s, o įsijungiama: 26,66 s iki PIN kodo paprašymo ir 13,18 s iki meniu atidarymo. Nors dažnai neišjunginėjant telefono tai problemų tikrai nesudaro, bet jeigu keliaujate, pamatote, jog sėsta baterija, todėl telefoną išjungiate, tai prireikus jis gali nebespėti ir užsikrauti… Šio Trumpiau tariant – Nokia pagamino brangų modelį, kuris nepasižymi kažkokiomis labai ypatingomis savybėmis, tad jo niekaip kitaip, kaip maloniu žaisliuku verslui, pavadinti nelabai ir tegalima.

Truputis vaizdo medžiagos

Nuotraukos
1 nuotrauka 2 nuotrauka

3 nuotrauka 4 nuotrauka

5 nuotrauka 6 nuotrauka

7 nuotrauka 8 nuotrauka

Nuorodos
Specifikacijos Mobili.lt
Specifikacijos GSMArena.com
Daugiau Nokia E66 video apžvalgų Youtube
Daugiau nuotraukų
Oficialus Nokia E66 puslapis

  1. 7 Responses to “Nokia E66 – brangus žaisliukas verslui”

  2. idomios knygos lentynoje 😉

    By sagiras on Lap 5, 2009

  3. Dėl Nokia E66 keisčiausias dalykas man yra pagrindinio manipuliavimo mygtuko „glow” efektas. Lyg ir turėtų veikti kaip įspėjimas apie praleistą skambutį ar sms žinutę, bet bent jau manojoje tas mygtukas žybsi visą laiką..

    By Seemas on Lap 6, 2009

  4. Pagal numatytuosius nustatymus jis nieko neturėtų daryti tik kartais mirksėti „glow”.
    O šiaip jis mirksi irgi. Yra du atskiri nustatymai:
    Tools–>Settings–>General–>Personalization–>Notification light
    „Blink light for” nurodo kiek laiko jis mirksės „glow”, po paskutinio mygtuko paspaudimo.
    „Notified events” nurodysi kokiem įvykiam esant jis turėtų blyksčioti (tai ne tas pats, kas „glow” – taip jis nemirksi, kai būna idle).

    By Ernestas on Lap 6, 2009

  5. Nežinau, ar teisingai suprantu, bet panašu, kad „glow” efekto išjungti negalima, kas man nelabai patinka.

    By Seemas on Lap 6, 2009

  6. Senesnėse programinės įrangos versijose (1xx.xx) buvo tikrai tas galima, bet ar pavyktų „downgrade’int“… (:

    By Ernestas on Lap 6, 2009

  7. Brangus ir niekam tikęs žaisliukas. Likau juo nepatenkintas.

    By Romas on Spa 4, 2010

  1. 1 Trackback(s)

  2. Bal 10, 2010: Versme.net blog » Blog Archive » Perkame ir grąžiname pagal civilinį kodeksą

Sorry, comments for this entry are closed at this time.