MSI PR200 – nenorintiems „netbook’o“

30 gruodžio, 2008 – 14:10

Norėtumėte mažo, subtilaus dizaino, galingo, bet pigaus ir vis tik ne per daug mažo kompiuterio? Tada MSI PR200 kaip tik jums. Lietuvoje šis kompiuteris parduodamas mėlynas ir rausvas. Tiesą pasakius, jeigu ne įmantraus dizaino korpusas ir gera kaina – jis būtų yprastas kompiuteris.

MSI PR200 – ne tik pigus, bet ir galingas. Dydžiu jis labai arti vadinamiesiems „netbook’ams“: tipinis „netbook’as“ turi 9″ monitorių, o MSI PR200 net 12″. Funkcijų ir įvairių specifikacijų jame tikrai daugiau negu „netbook’uose“, kuriuose dažnai galima pasigesti 802.11n tinklo palaikymo, kuris yra pastarąjame kompiuteryje, ir pan.

Šiuo metu šis kompiuteris kainuoja 1799,90 Lt. Už šią kainą gausite:

  • 24 mėnesių garantiją;
  • 30 cm (12 colių) įstrižainę;
  • Intel Core 2 Duo T5750 2.0 Ghz procesorių;
  • 2048 MB DDR2 atminties;
  • 160 GB 5400 RPM kietąjį diską;
  • integruotą vaizdo plokštę;
  • DVD+-R/RW optinį įrenginį;
  • 4-in-1, SD/MMC/MS/MSpro, atminties kortelių skaitytuvą;
  • integruotą gigabitinę tinklo plokštę ir 802.11n bevielio ryšio adapterį;
  • HDMI ir dar daug kitų naudingų jungčių;
  • 4 valandas veikiančią bateriją ir t. t.

Geroji pusė
Pirmą kartą į rankas paėmus kompiuterį kilo labai kvailas, tačiau svarbus klausimas – „Kaip jį atidaryti?“. Kompiuterio ekranas prisilietęs prie klaviatūros nėra „užrakinamas“ kažkokiu mygtuko paspaudimu. Mat monitorių laikančiame „įrenginyje“ yra įtaisytas kažkoks fiksatorius, kuris užsisiksuoja monitorių uždarius. Tik ne tas, kuris praneša sistemai apie uždaromą ekraną, o sistema „nueina miegoti“, o mechaninis, kuris iš dalies „pritvirtina“ monitorių prie klaviatūros. Atidarymas pasirodė iš tiesų mažų mažiausiai keistas – reikėjo tiesiog paimti ir atidaryti, o ne ieškoti kažkokio mygtuko, kurį paspaudus ekranas atsilaisvina.

Kadangi kompaktų nepaėmiau tai antras dalykas, kurį padariau, tai buvo instrukcijų parsisiuntimas. Šioje vietoje ypač nustebino MSI serverių sparta. Kelių megabaitų archyvą parsisiųsti užtruko vos kelias sekundes. Dėl spartos negalėčiau pagirti Dell, Gigabyte, VIA ir dar didelės krūvos kompiuterių detalių gamintojų.

Iš karto kritęs į akį dalykėlis – balti, standartinio dydžio klavišai. Ne, ne į aukštį, bet jų plotas kaip ir kitų standartinių nešiojamųjų kompiuterių. Žinoma, sakysite, jog tai blogai, nes netelpa visas QWERTY išdėstymas, bet patikėkite manimi – prasėdėtumėte pusdienį ir net nepajustumėte kažkokio diskomforto dėl Fn klavišo panaudojimo kartą į valandą.

Kitas įdomus dalykėlis, kurį vėliau aprašysiu kaip blogą, yra 12″ ekranas palaikantis 1280×800 rezoliuciją. Filmams tai tiesiog super. Tačiau klausimas kiek sveika spoksoti į HD 720p/i filmą iš taip arti, jog jaustųsi, kad HD kokybės filmą žiūri. Tačiau internetui tokia rezoliucija nenuginčijamai praverčia.

Apibendrinant, kompiuteris šimtus kartų patogesnis už visus tuos Asus EEE PC, MSI Wind ir pan. tačiau turi keletą neigiamų dalykėlių, kurie kai kuriems gali nepatikti (pvz., įmantrus dizainas, spalvos).

Blogoji pusė
Bedirbant kompiuteriu supratau, jog „netbook’as“ tikrai nėra skirtas nuolatiniam darbui, o šis kompiuteris tuolab. 1280×800 rezoliucija ant 12″ ekrano ir dar ne bet kokio, o ypatingai gerą apšvietimą turinčio. Na, paaiškinkit jūs man kam jis gali būti reikalingas toks stiprus? Padirbėjus su kompiuteriu 3 valandas akys tikrai pavargo kaip reikiant. Net prie Samsung 226BW 22″ 300cd/m^2 monitoriaus taip akys nepavargdavo.

Ar man pasivaideno ar MSI irgi, kaip ir IBM Lenovo, kompiuteriuose Fn klavišas sukeičiamas su Ctrl? Kodėl taip daroma? Juk tai visiškai nepatogu tiems, kurie nuolatos sėdi prie stalinių kompiuterių. Patogu tik to „brand’o“ gerbėjams…

Kad ir kaip patogu būtų naudotis „touchpad’u“, mygtukai spaudžiojosi _ypatingai_ kietai ir sunkiai. Laimei dešiniojio pelės klavišo daug kur nereikia, o kairįjį pelės klavišą gali lengvai atstoti paprastas „touchpad’o“ palietimas. Tikėkimės, jog mygtukai su laiku „suminkštės“.

Įdomus dalykas tarp kairiojio ir dešiniojio „pelės“ mygtukų buvo pirštų antspaudų skaitytuvas. Yprastai jis yra įtaisomas kompiuterio kampe. Atrodo, MSI pasistengė ir šį pirštų antspaudų skaitytuvą padarė ne tik autentifikacijai skirtą aksesuarą, bet ir kaip pelės ratuko atitikmenį. Blogoji pusė yra ta, jog tam reikia naudoti papildomą programinę įrangą.

Šiaip kompiuteryje pasigedau ne klaviatūroje esančių garso valdymo mygtukų ir niekaip nesupratau kodėl tie du mygtukai „P1“ ir „P2“ negalėjo būti tiesiog pažymėti „Windows Media Player“ ir tinklo ikonomis, jeigu jų funkcijų Windows Vista pakeisti negalima?

Apibendrinimas
Kompiuteris puikus tiems, kurie nori kažko panašaus į „netbook’ą“, bet ne tokio silpno ir brangaus, nori išsiskirti iš minios. Konkrečiai šis modelis yra išskirtinis ne tik savo kaina, bet ir savybėmis. Kažin ar rasite geresnį kainos/kokybės santykį net ir tarp brangesnių kompiuterių.

Produkto apžvalga iš visų pusių.
Aprašymas gamintojo puslapyje.
Mano darytos nuotraukos.

  1. 10 Responses to “MSI PR200 – nenorintiems „netbook’o“”

  2. Visiškai nerasta dizaino, todėl ir kaina tokia 700Lt mažesnė už eilinį panašų, bet normaliai atrodantį.. Svarbiausiai neparašei kiek sveria, nes čia ultra portable klasės, kai dydis ir svoris yra svarbiausi parametrai.

    By Originalas on Gru 30, 2008

  3. Turbūt norite pasakyti, jog geras dizainas – jokio dizaino jeigu sakote, jog eilinis, normaliai atrodantis nešiojamasis kompiuteris yra su dizainu?.. 🙂
    Beje, šis produktas yra gavęs Red Dot Design Award todėl nesakykite, jog dizaino nėra.

    Tokios „ultra portable“ klasės nežinau ir nepavyko apie ją surasti informacijos, jog galėčiau sužinoti kokių specifikacijų reikia, kad patekti į šią klasę. Iki šiol galvojau, jog „ultra portable“ tai tik savybė, o ne klasė…
    Dydis ir svoris yra svarbiausi parametrai visur. Nesuprantu kodėl juos sureikšmini šoje „klasėje“, tačiau taip pat nesuprantu iš kur kyla abejonių ar šis kompiuteris lengvas ir ar bus didelis skirtumas tarp 1,8 kg ir 1,6 kg. Iš tikrųjų, svorio nenurodžiau, nes jis akivaizdu, jog nėra didelis (jeigu manai, jog svoris turėtų būti mažas – žiūrėti temą) ir kiek ten gramų skirsis nėra labai svarbu.
    Apskritai, šis kompiuteris telpa tik į paprastų nešiojamųjų kompiuterių klasę.

    ModeL, atrodo, ne tą nuorodą davėte 🙂 .
    http://global.msi.eu/index.php?func=prodawards&maincat_no=135&cat2_no=&cat3_no=&prod_no=1322#menu – apdovanojimai.
    http://global.msi.eu/html/popup/NB/PR210YA/index.html – dizainas.

    By Ernestas on Gru 30, 2008

  4. Sveria 1.8KG.
    Nėra dizaino? Pasakyčiau atvirkščiai – idealaus dizaino laptopas:
    http://global.msi.eu/index.php?func=prodawards&maincat_no=135&cat2_no=270&cat3_no=&prod_no=1208&result_id_page=6
    Turiu jau pusę metų ir esu daugiau nei patenkintas 🙂

    By ModeL on Gru 30, 2008

  5. Jeigu ne ta sukakota vishta, tai butu idomu…

    By Mantoshke on Gru 31, 2008

  6. O kuom Vista nusikalto?
    Beje, kiek žiūrėjau tai turėtų dirbti ir su Windows XP kuo puikiausiai.

    By Ernestas on Gru 31, 2008

  7. Tie netbookai labai jau nepatogūs dirbui.. mažas ekranas, klaviatūra, plius kai kurie labai lėti. Jei jau jungt periferija, tai kaina gaunasi didesnė, nei paprasto nešiojamo kompiuterio.

    By nkts on Sau 4, 2009

  8. Prieš pusę metų buvo geras kompas, o dabar CPU per lėtas… Su tais nešiojamais sudėtinga :))

    By Kęstutis on Sau 7, 2009

  9. o optinis irenginys irasantis diskus ar ne?

    By ernestaone on Kov 11, 2010

  10. Tai žinoma, kad taip 🙂 .

    By Ernestas on Kov 12, 2010

  1. 1 Trackback(s)

  2. Gru 30, 2008: Blogorama #482 : nežinau.lt

Sorry, comments for this entry are closed at this time.