Mozilla ir Nokia kuria naršyklę Qt platformai

12 rugpjūčio, 2008 – 19:30

Iki šiol Linux sistemose Mozilla Firefox būdavo naudojama GTK bibliotekos. Tai reiškia, jog jeigu jūsų sistema naudoja daugiausiai Qt, o ne GTK bibliotekas, tai norint naudotis Mozilla Firefox naršykle jūsų sistema užkraus papildomas bibliotekas GTK. Taip bus ne tik iššvaistoma šiek tiek RAM, bet ir sulėtinama naršyklės užsikrovimas.

Taip pat skirtingos bibliotekos (GTK, Qt) sukelia išvaizdos priderinimo prie bendros aplinkos išvaizdos problemų, kas iki šiol daugelyje OS nėra pakankamai gerai išvystyta. Dėl išvaizdos nesuderinamumo GTK ir Qt programos dažniausiai atrodo skirtingai toje pačioje sistemoje. Nors tai ir ne pagrindinė problema, pasirinkimo iš bibliotekų nebuvimas išlieka esminė bėda.

Šią bėdą Mozilla ir Nokia programuotojai kuris laikas sprendė ir sukūrė Firefox 3, kuri gali pasileisti naudodama Qt bibliotekas. Kol kas tai tik eksperimentinė versija, bet ją jau galima išbandyti ir paprastiem vartotojam (kol kas yra tik išeities tekstai („sources“)). Taip pat jau yra trumputė instrukcija kaip susikompiliuoti Firefox iš tų pateiktų išeities tekstų.

Pagrindinis Mozilla planas dabar yra prijungti Qt šaką prie pagrindinės Mozilla šakos ir padaryti šią Firefox Qt versiją oficialia. Ši Firefox Qt versija buvo kuriama naršyklės veikiančios Nokia N810 įrenginyje. Perkelti naršyklę kitom bibliotekom prireikė tik 5 dienų.

Tačiau Mozilla nežada atsisakyti GTK. Mozilla oficialiai palaikys tik tas versijas, kuriomis domėsis. Jeigu jos padės išplėsti apimamai rinkai, tikimybė, jog ši Qt versija bus palaikoma išaugs labiau. Šiuo metu Mozilla tėra nusiuntusi savaitei komandą, kuri dirba kartu su Nokia.

Daugiau informacijos galite rasti: http://hg.mozilla.org/users/romaxa_gmail.com/index.cgi/mozilla-qt/.
Pilną pranešimą apie Mozilla Qt versiją ir interviu su Oleg Romaxa, Nokia, galite rasti: http://dot.kde.org/1218543988/.

  1. 2 Responses to “Mozilla ir Nokia kuria naršyklę Qt platformai”

  2. GTK versija man kažkaip labiau patinka. Galėtų būti ir Skype su GTK. Qt man kažkodėl šriftus sulieja, su Qt tais nustatymais žaidžiausi, bet tobulo varianto nepadariau vis vien. Gal kažką pražioplinau…

    By Kęstutis on Rgp 12, 2008

  3. Su anti-alias’ingu viskas tvarkoj? Pabandyk pažiūrėti qtconfig nustatymus.

    By Ernestas on Rgp 12, 2008

Sorry, comments for this entry are closed at this time.