MacOS X Leopard ant VMware apžvalga

9 rugpjūčio, 2008 – 23:10

MacOS logotipas

Šiandien susigundžiau išbandyti MacOS’ą. Ne ant Apple kompiuterio, gaila, bet bent jau apskritai išbandysiu.
Daugelis internete man aiškina, jog MacOS yra labai gera operacinė sistema, ji veikia puikiai ir pan. Tačiau tik ~10% tų „aiškinančiųjų“ yra tikri MacOS naudotojai, o ne Apple fanai. Tiesiog daugelis aklai tiki Apple sėkme. Mano nuomonė apie šią OS prieš bandymą: sistema paruošta visiškai bukiems vartotojams, kurie neturi didelių poreikių. Taip, gali MacOS atitikti ir labai aukštus poreikius, nes yra paremta Unix, bet tarp tų aukštų poreikių ir paprastų yra didelis tarpas, kurio, deja, ši OS neužpildo. Aš taip manau prieš šios OS išbandymą. Tikiuosi, jog šiandien apie MacOS šį bei tą sužinosiu.

Bandymai vyksta su:

Versijos:
Microsoft Windows XP Professional 5.1.2600, Service Pack 3
VMware Workstation 6.0.4 build 93057
Mac OS X 10.5.2

Realus kompiuteris:
GIGABYTE GA-P35C-DS3R rev 2.0;
Intel Core 2 Quad Q6600 2,4 Ghz;
2 GB DDR2 RAM;
NVIDIA GeForce 8800GT 512 MB;
WD 500 GB HDD (skaitymo greitis 72 MB/s).

Virtualus:
1 GB DRAM;
16 GB HDD;
FreeBSD 64-bit OS.

MacOS gavau tam tikrais keliais, bet ne kompaktą, o VMware „imidžą“. Taip paprasčiau – vis tiek nediegiu į realią sistemą.

Pirmasis paleidimas praėjo ganėtinai sklandžiai, bet ilgai – net 3 minutės 43 sekundės. RAM sistema naudojo ~113 MB. Neįtikėtinai mažai.

Šlykštu, jog langų valdymo mygtukai priešingoj pusėj. Kodėl jie turi būti ten jei dažniausiai langų valdikliuose jie būna dešinėje?

Praktiškai iš karto supratau, jog sistemos išbandyti normaliai nepavyks – viskas lėta, ilgai trunka.
Nejau VMware toks blogas produktas? Ar čia MacOS’ai „nepasiduoda“ virtualizacijai?

Patiko failų tvarkymas – galima lango mygtukus ir įv. juosteles paslėpti ir naudotis tik failų sąrašu.
Iš tikrųjų, patiko nelabai daug kas. Tačiau tikrai patiko vaizdo efektai aplinkoje.

Pažiūrėjau į pagrindinį MacOS meniu. Šiek tiek panardžiau kai kuriose programose. Nusprendžiau, jog jei būtų mano valia, tai šią OS reika laaabai susisteminti, nes kai kurie dalykai čia tikrai nepatogiai padėti ir nė velnio nėra ši OS tokia baisiai patogi arba kažką pražiopsojau.

Windows/Linux naudotojai bus nusivylę – čia programų paleidimas kažkaip keistai pateikiamas. Reikia pasileisti programą „Finder“, kad paleistum programą, kuri nėra „dock’e“ (ikonų juostelė ekrano apačioje). Nepatiko dar tai, jog programos yra „suspaudžiamos“ į „dock’ą“, o ne į specialiai tam skirtą juostą. Rodoma tik ikonos, o norėdamas sužinoti kokia tai programa – turi bent jau paliesti pele ikoną. Nepatiko ir visa krūva kitų dalykų, kurių čia neišvardysiu, bet pasakysiu trumpai: šiai OS dar ne laikas į mano kompiuterį. Tačiau pripažinsiu, jog matosi tikrai geros OS požymių – langai funkcionalūs, bet pritaikyti paprastiem poreikiam, o ne taip, kaip Windows Vista (Windows Explorer „sidebar“ naudojies kartą per metus…).

Nepavyks man čia viską parašyti apie šią OS, bet galiu trumpai apibendrinti. Nebandžiau programų diegimo (kuris, deja, neatrodo labai ištobulintas, kaip Linux…), interneto, filmų, muzikos ir kt. Peržiūrėjau viską tik iš programinės įrangos pusės, bet radau daug, man asmeniškai, nereikalingų meniu punktų, kurie tikrai nesiderina šalia kitų esančių. Paleisti programas, nesančias „dock’e“, gal ir nėra žiauriai patogu, bet nėra sunku. Bedirbdamas su šia OS aš pastebėjau daug įdomių funkcijų, kurių nemačiau jokioje kitoje OS, bet dar daug ką čia reikia susisteminti… Daug ką. Jeigu Microsoft vietą užimtų Apple, tai žmonės turėtų tikrai kitokią nuomonę apie kompiuterius… Dirbti jais jie mokėtų ir manytų, jog tai paprasta, bet atlikti operacijas, kurios nebuvo apgalvotos OS kūrėjo, pasirodys ypač sudėtinga.

Nenoriu nieko įžeisti, bet ši OS nors ir atrodo gražiai, bet man vis dar atrodo mielesnis ir geresnis GNOME/KDE darbastalis. Daug ko nepamačiau, bet užteko to, ką pamačiau, kad suprasčiau, jog ši OS ne man.

Galvojau, kad šioje OS viskas paprasta ir lengva, bet vien pagrindinis „Apple“ meniu sudarė begales klausimų ir problemų.

Prieš pirkdami Apple kompiuterį būtinai pabandykite MacOS ir apgalvokite PC variantą. Bet ir priešingai: prieš pirkdami PC būtinai išbandykite MacOS ir apgalvokite Apple variantą. Man nelabai patiko, bet galbūt jums patiks – visgi Amerikoje Apple didelį procentą paima ir visi patenkinti.

Pridedu keletą nuotraukų, tačiau mažai, nes to, kokią nuomonę sudaro OS, neperteiksi per paveikslėlius. Pabandykite patys!
http://www.flickr.com/search/?q=MacOS+Leopard+test+on+VMware&s=int&z=e

Nuotrauka 1 Nuotrauka 2 Nuotrauka 3 Nuotrauka 4

P. S. MacOS naudotojai, jei padariau kokių klaidų ar ko nežinojau – nepykit ir parašykit apie tai komentare. Ačiū.

  1. 9 Responses to “MacOS X Leopard ant VMware apžvalga”

  2. Valdymo mygtukų (_ [] X/ X – +)išdėstymas nepatogus tik pirmą savaitę po to pripranti. Nors persėdus prie kitos sistemos pelė vis ne ton pusėn nuvažiuoja bet prie to irgi priprantama ir galima greiti persiorentuoti.
    Pirmas dalykas ka reikia padaryti, tai prasivalyti dock’a. Ten po defaultu buna prideta visokiu nenaudojamu programu. Sau ramiai susikeli naudojamas ir tikrai iš ikonu galima spręst kas per programa. Nebent tai ne tavo kompiuteris. 🙂

    Isvaizdos palyginimui nebogas komiksas nupiestas: http://www.freesoftwaremagazine.com/columns/bizarre_cathedral_15

    Kokios operacijas tau buvo LABAI sunku atlikti ir kuriomis nepasirūpino programeriai?
    Keista, bet vistiek didžiąją dalį laiko praleidžiu prie terminalo 😀

    P.S. Vogti negražu 😉

    By Aurimas on Rgp 10, 2008

  3. Išsiųsti failą per BT, sukurti failą ir pan. Šiaip nepatiko Finder->Services meniu.

    P. S. Kas sakė, jog vogiau? Juk galėjau pas kaimyną ant jo PC paleist VMware ir MacOS, gal jis legalius turėjo 🙂 .

    By Ernestas on Rgp 10, 2008

  4. Nežinau kodėl tau veikė taip lėtai, bet man veikė labai greitai Mac OS X. Matyt problema tvarkyklėse pas tave 😉
    Šiaip tai Mac OS X yra tam, kad atsipūstum, o ne vargtum su Windows ar tai GNU/Linux… 😉
    Be to tikriausiai per daug konservatyvus esi, kad šiek tiek kitos išdėstymas jau kelia problemas. Man tai kaip tik pliusas, nes patogiau – mažiau pelę reik stumdyti :))
    P.S. Naudoju Ubuntu, esu bandęs Mac’us ir vis vien norėčiau Mac’o 🙂 Nes man jie patinka 🙂
    P.P.S. Kai kas Mac’uose dar pilnai nepabaigta pvz.: nevisus png failus supranta… Be to šiai dienai nėra tobulos OS (kurios nereiktų tobulinti) 🙂

    By Kęstutis on Rgp 11, 2008

  5. Na per BT gal ir ne visai patogu siųst failus. Ypač jei dažnai tenka tai daryti, bet kai neturiu super kieto telefo tai visai nemaiso ir truputi daugiau paklikint. 🙂

    By Aurimas on Rgp 11, 2008

  6. Man šiek tiek kitoks išdėstymas nekelia problemų, bet kodėl reikia būti tokiems išskirtiniams ir daryti neesminius pakeitimus, kurie perėjimą nuo vienos prie kitos OS daro sudėtingesnį, o nuolatinio OS naudojimui mažai kiek pagelbėja?

    By Ernestas on Rgp 11, 2008

  7. Ernestai – MS nukopijavo ir pakeitė GUI nuo Apple, kadangi būtent pastaroji ir sukūrė pirmąjį GUI. Tad tu esi pripratęs prie tų, kurie pakeitė pačią sistemą.

    By Eimantas on Rgp 11, 2008

  8. Eimantai, tai žinau, tačiau ne Apple sukūrė langus manau.
    Langai jau anksčiau buvo vienoje Unix sistemoje kaip widget’ai. Dabar tos OS pavadinimo nepamenu, bet puikiai žinau Xerox Star. 8010 Star Information System (1981 m.). Manau galima rast ir šiek tiek daugiau…
    Jeigu tu apie Aero ir Compiz/Beryl tai jie ne tiek jau ir plagijuoti nuo MacOS, o „kopijuoti“ žodis čia visai netinka.

    By Ernestas on Rgp 11, 2008

  9. Man ir iš kart užkliuvo, kas per kreivarankiai sudėti lango mygtukus priešingoje pusėje.. :)) Šiaip apple – kiniškas šlamštas su gera reklama, kuo ir skirias nuo kiniško šlamšto, kad tik galvoja apie juos gerai…

    Šiaip tai padarei klaidą, nes RAM reik skirt bent 2GB OS X ir jei Quadro, tai 3 Core reikėjo atvanot jai.. Man ir žiauriai ilgai bootinkos, ant VMWare Vista kraunas du kart greičiau..

    Čia galit visi norintys atsiųsti VMWare atvaizdą ir pora pelės click išbandyti (sugriaut apple fan boy gandus) http://www.topzone.lt/forumas/1097-hackintosh-mac-os-leopard-vmware-preinstalled-intel-sse3-only-vmware-image.html

    By Originalas on Rgp 11, 2008

  10. Bet jie ir to 1 GB neišnaudojo, tai koks skirtumas kiek aš jiem skirsiu? Beje, jei jiem reikia 2 GB RAM tai kas čia per OS? Nuo to ji tik prastesnė būtų… O 3 „core“ aš jai dovanot negaliu, nes VMware dovanoja tik 2, iš kurių ji vis tiek tik 1 naudojo…

    By Ernestas on Rgp 11, 2008

Sorry, comments for this entry are closed at this time.