Kodėl Lietuvoje MPT neblokuos Skype?

23 rugpjūčio, 2009 – 13:19

Kaip jau girdėjote, Rusijoje mobiliųjų paslaugų tiekėjai (MPT) žada blokuoti Skype ir ICQ protokolus, kuriais eina ne tik trumposios žinutės, bet ir pigesni arba visai nemokami pokalbiai. Šiuo metu nerimstama dėl analogiškai galimos situacijos Lietuvoje. Tačiau, mano nuomone, nėra ko nerimauti – Lietuvoje didieji operatoriai jau „susitvarkė“ visą finansinį planą ir Skype blokavimo ten tikrai nėra.

Pirmiausiai suskirstykime mobiliųjų telefonų vartotojus į paprastus ir patyrusius. Čia skirstome pagal kriterijų ar žmogus moka naudotis Skype savo telefone ir/ar yra aktyvus – dažnai pereina pas kitą operatorių vardan pigesnių ar visai nemokamų SMS ir jais naudojasi.
Dabar pagalvokime kiek paslaugoms išleidžia paprastas vartotojas ir kiek patyręs. Patyręs – žinoma, jog mažiau. Žinoma, yra vartotojų, kurie naudojasi „iTalk“ ir pan. tipo planais, kurie daug išleidžia tiek internetui, tiek pokalbiams, trumposioms žinutėm. Visus tokius vartotojus priskirkime paprastiem vartotojam. Mat mūsų tikslas – pastebėti štai ką:
paprastas vartotojas norėdamas pradėti naudotis Skype telefone, turės pirmiausiai to išmokti. Tačiau jeigu jis to mokytųsi, tai lygiai taip jau seniausiai būtų pradėjęs gana dažnai naudotis galimybėm pereiti pas kitus operatorius. Deja, to nėra, nes tokie vartotojai nėra imlūs naujovėms, inovacijoms – tai tik parodo, jog jeigu ir bus judėjimas prie Skype telefone nuo standartinių SMS žinučių: tai įvyks vienaip – pirmiausiai pereis visi vartotojai, kurie imlūs naujovėms, jau seniai naudojasi Skype ir pan. Tik po to, labai lėtai prasidėtų judėjimas prie Skype telefone tarp paprastų vartotojų.

Migracija prie Skype vyktų labai lėtai
Kodėl lėtai? Na, pirmiausiai, tai čia paprastam vartotojui bus ką mokytis ir galime būti ganėtinai užtikrinti, jog visiško perėjimo prie Skype šioje visuomenės kartoje nebus, nebent kas nors priverstų. Kitas svarbus faktorius paprastam vartotojui – reikia užsisakinėti internetą arba mokėti už jį labai brangiai. Tiek užsisakinėjant, tiek mokant už internetą brangiai, operatoriui „plaukia“ pinigai. Dabar pažiūrėkime kokie interneto planai Lietuvoje – jeigu interneto reikia tik Skype, tai praktiškai visada vartotojas permokės. T. y. neišnaudos savo „nemokamų megabaitų“. O jeigu išnaudos – tikrai ne su Skype. Taigi, galime daryti prielaidą, jog jeigu ir bus judėjimas – operatoriai to nepajus labai stipriai iš blogosios pusės, nes aktyvūs vartotojai retai išleidžia daug SMS ir pokalbių paslaugoms, o didžiausias pelnas ateina iš paprastų vartotojų. Be to, „dingusio SMS srauto“ atnešamą pelną pakeis interneto paslaugų pelnas. Pasižiūrėjus į tai, kokias interneto paslaugas teikia MPT – akivaizdu, jog iš to jie pelnijasi kaip reikiant, mat planai neproporcingi – vienu planu už vieną MB mokėsite vienokią kainą, kitur planu kitokią, o trečiu dar kitokią ir jokio sąryšio neįmanoma rasti net ieškant kažkokios papildomos sumos mokestyje, kurią operatorius panaudoja ne pačiam MB perduoti ir pelnui sau pasilikti. Kitaip sakant – MPT tikrai nebus nuskriausti, nes padidės mobiliojo interneto naudojimas vartotojų skaičiaus atžvilgiu, o pelnas iš SMS ir pokalbių kris nežymiai.

Mobiliojo interneto greičiai ir jo tinkamumas pokalbiams per internetą
Testavau Pildyk, Ežio, Omnitel abonento teikiamas interneto paslaugas. Taip pat turiu informacijos apie Bitės abonentų interneto kokybę ir greitį. Juos galima prilyginti Omnitel abonentam tiekiamam internetui, tuo tarpu Labas naudotojai yra „apgaudinėjami“ kaip ir Ežio. Iš pradžių ištestavau naršymo ir failo siuntimo greičius. Vėliau ėjau į gatvę ir bandžiau skambinti, tikrinti kaip viskas veikia, kai objektas juda ir pan.

Testavimo vieta – Kaišiadorys. Netoliese tiek Tele2, tiek Omnitel turi savo antenas.

Pirmiausiai ant svarstyklių pakliuvo Omnitel abonento kortelė:


technews.lt – 28 sek.
versme.net – 42 sek.
failas.jpg – 8 sek.

Ežys:


technews.lt – 1 min. 30 sek.
versme.net – 54 sek.
failas.jpg – 2 min. 20 sek.

TELE2 Pildyk:


technews.lt – 2 min. 1 sek.
versme.net – 3 min. 8 sek.
failas.jpg – nepavyko.

Vardan techninio intereso ar nebus kaltas mano telefonas ar serveris, pabandžiau visa tai per WLAN:


technews.lt – 32 sek.
versme.net – 1 min. 6 sek.
failas.jpg – 1 sek.
Tinklapių testas atliktas kitą dieną, kai tinklapiai užėmė žymiai daugiau negu pirmojo testavimo dieną, todėl nėra objektyvus.

Bandant skambinti geriausią kokybę pavyko išvystyti su GTalk ir Omnitel abonentu. Garsas netrūkinėjo, buvo aiškus. Tuo tarpu Skype ir Omnitel abonentu naudojantis – garsas daug trūkinėjo, buvo daug triukšmų, pokalbis buvo neįmanomas. Naudojantis Ežiu ir Pildyk Skype pokalbiai veikė dar prasčiau. Tačiau su Ežiu ir GTalk pirmasis pokalbis buvo kokybiškas, su labai mažai trūkinėjimų. Deja, pabandžius antrą ir trečią kartą – situacija pasidarė kaip ir su Skype.

Pastebėkite vieną dalyką, jog abonentam iš tikrųjų buvo suteikiama naujesnės kartos internetas (3G/3.5G) ir jo tikri greičiai, tuo tarpu išankstinio apmokėjimo kortelių naudotojam tenka tik matyti savo telefoną besijungiantį prie tinklo per 3G/3.5G, bet naudotis lėtais EDGE/GPRS greičiais. TELE2 Pildyk greičiai buvo mažesni net už „techniškai apgaudinėjusio“ Ežio. O failo siuntimas nutrūko. Gatvėje testuojant pokalbius Pildyk parodė ypač prastą kokybę – balso pokalbiams naudotis buvo visiškai neįmanoma, o tekstinių žinučių programa dažnai atsijunginėjo.
VoIP skambučiams greičiausiai geriausia naudotis GTalk. Taip yra ne dėl P2P technologijos (mat Skype testavau dvejopai – per Nimbuzz ir opensky.gizmo5.com SIP serverį).

Kas gali pakišti koją MPT neblokuoti Skype?
Vienareikšmiškai – technologijos. LIetuvoje 3G tinklai ganėtinai gerai išplėtoti, tačiau ar 3G „išveš“ tiek vartotojų apskritai, net nekalbant apie migraciją prie Skype? Jeigu tinklai pradės streikuoti, operatoriai turės pasirinkti arba juos atnaujinti (pavyzdžiui, į 4G/LTE), kam prireiks daug lėšų, arba juos palikti tokius kokie yra ir kartu pasipiktinusius vartotojus. Tada greičiausiai įsikištų RRT.
Nepamirškime, jog ne tik operatoriai kontroliuoja mobiliasias paslaugas. Prie to prisideda ir RRT. Visko gali būti, jog RRT pasistengtų dėl kainų ir operatorius įvarytų į kampą. Čia kalbam apie bet kurį atvejį, kai kyla paslaugų kainos. Taip pat RRT greičiausiai galėtų ką nors padaryti MPT užblokavus Skype. Kitaip sakant – net blogiausiu atveju, mums, vartotojams, viskas vis tiek gali išeiti į naudą.

Išvados, kurias galime daryti, tėra tokios, jog Lietuvoje MPT kažin ar blokuos Skype – tai būtų tiesiog stagnacijos skatinimas ir nemokėjimas prisitaikyti. Tikrai negalima sakyti 100%, jog jie to nedarys, tačiau faktas, jog net ir jeigu pradėtų vartotojai pereidinėti prie Skype – operatoriai kurį laiką to nejaustų iš blogosios pusės.
Iš testų matome, jog jau dabar kai kurie MPT „apgaudinėja“ vartotojus suteikdami mažesnius greičius išankstinio apmokėjimo paslaugų naudotojams, kurie dažniausiai yra aktyvūs, patyrę vartotojai.
Argumentų faktui, jog tikimybė, kad MPT blokuos Skype maža, yra daug: pradedant nuo to, jog judėjimas link Skype vyks nežymiai ir baigiant tuo, jog pats migravimas prie Skype nepaliks operatorių visiškai be pajamų.

  1. 17 Responses to “Kodėl Lietuvoje MPT neblokuos Skype?”

  2. O va ką man pavyko pasiekti su Ežio EDGE http://twitpic.com/ezd66 Bandyta Juokdrantėje, Kaune kažko tokių greičių nepavyksta pasiekti. Gaila, kad įsigijus 3G aparatą situacija nepagerės, dėl to ribojimo.

    By Darius on Rgp 23, 2009

  3. http://twitpic.com/ezftz – na, o mano rezultatai ir namie sėdint beveik tokie patys 🙂 . Dar kartą pratestavau su https://versme.net/file.jpg – tokių greičių su Lietuvoje esančiais serveriais tikrai neduoda, siuntė geras 2 minutes su trupučiu. 🙂

    By Ernestas on Rgp 23, 2009

  4. Sleptis tau su tokiais testais. Vienur naudojamas 3G, kitur EDGE, kitur 3,5G. Testai daryti po viena karta, i tik lietuviskus puslapius Nu cia viskas aisku, net neverta stebeti. 🙂

    By manto on Rgp 23, 2009

  5. Visi testai daryti po tris kartus, įdėta arčiausiai vidurio buvęs rezultatas.
    O tai kur koks ryšys naudojamas – čia operatorius kaltas, ne aš. Jeigu operatorius nesuteikia 3.5G, tai kaip aš jį galiu naudot? O kito operatoriaus atžvilgiu nenaudot 3.5G nesąžininga jau.

    Taip, testai daryti tik į lietuviškus puslapius, bet pačių testų esmė buvo tik parodyti, jog kai kurie operatoriai tik „prisidengia“ 3.5G ženkliuku, o greičius tokius, kokius duoda technika, duoda tik abonentam.

    Prie ko čia 3G? Jis teste visai nedalyvavo.

    ***
    Omnitel suteikia 3.5G ryšį internetui tiek Ežiui, tiek abonentam, tačiau abonentai gauna pilnus 3.5G greičius, o Ežiam internetas per 3.5G veikia taip pat lėtai, kaip ir per EDGE. Analogiškai yra ir pas kitus operatorius.

    By Ernestas on Rgp 23, 2009

  6. Tarptautinis operatorius THREE pats teikia Skype paslauga ir visiskai nemokamai 😀 Na taip yra limitas berods… Per menesi negalima prakalbet daugiau 5000 minuciu 😀
    http://www.three.com/

    By Eugenijus on Rgp 23, 2009

  7. Nuo labai daug veiksnių tas greitis ir kokybė priklauso, pirma, nuo pačio telefo, tada nuo vietos. Tarkim aš gyvenu Vilniuje, o mano namuose tik su Bite ir Labas tikri 3G greičiai 1MB per ~10s, kai Omnitel minutę krauna, o Ežys išvis, junginėjasi nuo 3,5G iki Edge, kol rezultatas būna virš poros minučių…

    Testo rezultatas tik puikiai parodo vieną, kad Omnitel sukčiai, ir Ežys su Omni ID išvis tik ant edge sėdi… pvz.: Labas veikia lygiai taip pat kaip ir privatus Bitės planas. 🙂

    By Originalas on Rgp 23, 2009

  8. Asmeniškai aš dar nenaudoju 3G, todėl kad telefono akumuliatorius laiko žymiai trumpiau, o realiai man iš 3G naudos nėra, nei aš interneta rašau nei skambinu kam nors „su vaizdu” 🙂

    By paulius on Rgp 23, 2009

  9. Man atrodo, kad rezultatai netikslūs. Nes vidurkis vedamas tik iš 3 imties elementų. Pakartojęs būčiau skirtingomis dienomis. Taip pat svarbu ir ar testuoji su baterija, ar pajungęs į maitinimą. Eksperimentas nekaip aprašytas…

    By Saulius on Rgp 25, 2009

  10. Čia ne vidurkis išvestas, o paimtas variantas arčiausiai jo 🙂 .
    Testuota su baterija – juk rašiau, kad testavau pokalbius tiesiog gatvėje.

    By Ernestas on Rgp 25, 2009

  11. Labai įdomus testas. Ir įdomios įžvalgos. Ačiū.

    By Dovydas Sankauskas on Rgp 25, 2009

  12. Gal neverta taip sureiksminti Skype? Juk tai ne vienintelis voip variantas, juo labiau mobiliam internetui ne tinkamiausias. Jei nebandet, verta fring.com. Manau, kad Skype neistums paprastos telefonijos, nes per daug sudetinga vartotojams, reikalauja papildomu veiksmu, kad galetum pasinaudoti, nesulyginamai mazas vartotoju ratas, neapsimokes telefone nuolat buti prisijungus prie interneto (del baterijos ir kainos). VOIP sprendimai gali isigaleti tik tada, kai bus galima skambinti bet kam nesirupinant kokia technologija naudojama kitame gale.

    Del mobiliojo interneto kokybes, tai ji itakojama ir vartotoju skaiciaus vienoje vietoje, t.y. kuo daugiau ju prie vieno boksto, tuo blogesne kokybe, todel operatoriai isankstinio mokejimo vartotojams uzdeda ribojimus arba mazesni prioriteta, nei reguliaraus mokejimo abonentams.

    Jei yra pretenziju operatoriams, paGooglinkit: „teisingiskundai” ir uzsiprenumeruokit patarimu, kaip laimeti gincus su operatoriais

    By teisingiskundai.lt on Rgp 29, 2009

  13. Aš Skype nesureikšminu. Skype tiesiog yra bene populiariausias VoIP sprendimas Lietuvoje ir taškas. Nesuprantu kokios čia dar abejonės kyla?
    Žinoma, jog tai nėra tinkamiausias variantas… Apskritai ne kokius paprastus Nokia „smartphone’us“ naudot VoIP reikia.
    fring.com irgi ne stebuklai palyginus su Nimbuzz.

    Taip, ji įtakojama vartotojų skaičiaus vienoje vietoje, bet kaip, tavo manymu, galima atlikti visiškai objektyvų testą šiuo atveju? Niekaip. Tačiau su Tele2 ryšiu aš visada mačiau daug problemų ir jis būdavo prastas tiek Kaune, tiek Vilniuje, todėl ir pateikiau šį testą net negalvodamas apie tai kiek subjektyvu yra jį daryti vienoje vietoje. Ir visgi manau, pats testas, yra objektyvus – juk viską nurodžiau, o spręsti kiek Tele2, Omnitel ar dar kas yra blogai/gerai, palieku jums (: .

    Na, o pačio „žlugdymo“ esmė ne tik VoIP pokalbiuose, bet tekstinėse žinutėse. „Jeigu žmogų pamatysi Skype prisijungusį, tai tu rašysi jam per Skype ar SMS/skambinsi?“ – tuo motyvuodami operatoriai Rusijoj blokavo Skype.
    Šiaip paprasta situacija pamąstymui, kai Skype laimi: sėdi traukinių stotyje vartotojas, norėtų su kažkuo pabendrauti. Kai manai, rašys SMS ar Skype? Aišku, nuo vartotojo priklauso, bet jeigu tai „aktyvus vartotojas“ – jis, žinoma, naudosis Skype ir jam tai kainuos nedaug + bendraus jis žymiai daugiau.
    Bendrai žiūrint MPT logika kaip ir RIAA – realiai tiek žalos, kiek sakoma, nepadaroma, tačiau „įsivaizduokim, kas būtų, jeigu būtų…“ mąsto operatorius/RIAA…

    By Ernestas on Rgp 29, 2009

  14. ezys uz ta pacia kaina parduoda Video CALL kaip ir voice. Veikia gerai, mazai artifaktu.
    Invalide bite 3g turi tik miestu centruose – tikra kancia.

    Kam man skype, jei turiu full-keypad telefona su neribotu sms planu? Per 3g sms skraido akimirksciu. Nereikia jokiu papildomu ziniu – skaitai ir rasai.
    VoIP, tiesa, mokamai, yra SPYKAS.lt Bet del baisiai ilgo ping-o, geriausia naudot ant wi-fi 🙂

    By Linas on Spa 16, 2009

  15. beje, gal reiketu nepamirsti, kad radijo bangos nera taip jau nekenksmingos, kaip viesai skelbiama. Jos siaip ar taip pernesa energija. O kad ta energija uzkliuva uz zmogaus, tai gal visi jau pastebejo. Reiskias kazkur kune akumuliuojasi…

    By Linas on Spa 16, 2009

  16. krc ziauru butu jai uzbluokotu skype mes per skype galime susipazinti susirasineti ir kalbeti. tos bangos nera tikrai kenksmingos.jai mes esame is kitu saliu pvz.,jai mes norim susirasyt is kur nors ka daryt?

    By Arnas on Kov 5, 2013

  17. gal per facebook ir galetume bet kaikurie nemoka uzsireginti.

    By Arnas on Kov 5, 2013

  18. ir kodel mes negalime turet skype? visi turi skype 😐

    By Arnas on Kov 5, 2013

Sorry, comments for this entry are closed at this time.