Jie turėtų vadintis ne D-Link, o Disconnecting Link…

14 vasario, 2010 – 22:37

D-Link logotipas Iki šiol naudojau SMC 7904WBRA2 maršrutizatorių su 4 RJ-45 jungtimis, 802.11b/g WiFi ir integruotu ADSL2+ modemu. Šis maršrutizatorius veikė labai stabiliai visus 5 metus. Nebuvo nė karto nulūžęs. Nė karto nereikėjo perkrauti dėl kokio nors defekto. Deja, artimiausiu metu atėjo jo paskutiniosios dienos – iš pradžių nustojo veikti ugniasienė (angl. „firewall“). Su įjungta ugniasiene maršrutizatorius paprasčiausiai sulėtėdavo taip, jog prie jo prisijungti buvo praktiškai neįmanoma, jeigu kas nors naudojasi internetu. Išjungiau ugniasienę.

Dar kelis mėnesius padirbo be problemų, kai vieną dieną nustojo gaudyti TEO DHCP serverį (vienas iš naujųjų Zebra Plius planų). To pasekoje vietinis tinklas veikė, tik pačio interneto nebuvo. Tokią problemą jau teko turėti – tą kartą problema buvo TEO pusėje. Skirtumas toks, jog perjungus maršrutizatorių į „bridge“ režimą (t. y. išjungus jo „maršrutizavimo funkciją“) ir prie modemo prijungus tik vieną kompiuterį, interneto neturėsite jeigu problema pas TEO, o jeigu kompiuteris prie interneto prisijungs be problemų – problema jūsų maršrutizatoriuje. Taip jau atsitiko, kad šį kartą kaltas pasirodė maršrutizatorius. Perjungiau jį į „bridge“ režimą ir kelias dienas iki kito maršrutizatoriaus pirkimo internetu naudojausi tik viename kompiuteryje. Be didesnių problemų galėjau prisijungti ir kitą kompiuterį per papildomą tinklo plokštę – tik nepatogu, juk laido į kitą kambarį nesivesi.

Pasitaikius progai panaršiau po lietuviškas elektronines parduotuves. Praktiškai visur vyravo D-Link produktai ir visoks negirdėtas šlamštas. Apie D-Link jau esu girdėjęs daug blogų atsiliepimų. Tačiau paskaičiau apie kelis naujesnius jų produktus komentarus ir nusprendžiau, jog už suprantamą kainą galiu juos „paremti“. Mat Linksys Lietuvoje nepavyko rasti už padorią kainą ir išorinėmis WiFi antenomis. Taigi, nulėkęs į parduotuvę nusipirkau D-Link DIR-615. Už analogišką kainą galėjau įsigyti D-Link DIR-320, kuris akį labai traukė savo USB jungtimi.

Prieš apsilankydamas parduotuvėje pabendravau su keliais užsieniečiais, jau kelis mėnesius naudojančius šiuos D-Link’us – atsiliepimai buvo puikūs, ypač apie DIR-320. Šis maršrutizatorius USB jungtį su gamykline programine įranga gali naudoti tik spausdintuvo dalinimui. Daugiau su gamykline įranga ničnieko negausit. O ir tas spausdintuvo dalinimas bus toks, jog į kompiuterį pirmiausiai reikės iš disko įdiegti spausdintuvo tvarkykles ir dar naudojant specialią D-Link programą – tikrai nepatogus būdas. Tačiau į maršrutizatorių įdiegus DD-WRT prie USB jungties galėsite ne tik prijungti „flash’ą“ ar HDD, bet ir USB šakotuvu prijungti kelis įrenginius vienu metu. DIR-320 palaiko 802.11b/g ir turi tik vieną WiFi anteną, tuo tarpu DIR-615 turi dvi antenas ir palaiko 802.11b/g/n tinklus. Į DIR-320 įdiegti DD-WRT pavyks, o į DIR-615 – ne. Tad pagrindinis pasirinkimas buvo tarp ypač didelio funkcionalumo (D-Link DIR-320) ir didelės spartos bei veikimo atstumo (D-Link DIR-615 su 802.11n Draft 2.0 2.4Ghz 20/40Mhz). Pasirinkau D-Link DIR-615.

Nuotrauka 1

Praleisiu viską apie įpakavimą: jis nieko neišsiskiriantis, ant dėžučių D-Link rašo tokį patį „šlamštą“ kaip ir kiti gamintojai: maršrutizatorių pajungsi per tiek ir tiek žingsnių, maršrutizatorius toks ir toks, neįtikėtinai paprastas nustatyti ir paleisti. Skirtumas tik tas, jog D-Link, bent jau šį kartą, neišpildo to, ką pristato. Kad maršrutizatorių pilnai paleisti – jį reikėjo perkrauti bemaž 5 kartus (įskaitant nesėkmingus pekrovimus, po kurių kažkodėl maršrutizatorius vis dar dirbo senais nustatymais). Tuo tarpu ant dėžutės rašo „3 simple steps“. Man, rodos, kažkas pamiršo įskaičiuoti, jog kištuko ištraukimas ir įkišimas į lizdą irgi turėtų būti įskaičiuotas kaip žingsnis… Pirmą dieną 802.11n tinklas neveikė ilgiau valandos – greitai su kai kuriais kompiuteriais nebegalėjau prisijungti. 802.11n tinklo išjungimas padėjo. Nuo sekančios dienos viskas veikė be didesnių problemų, net įjungus 802.11n. Stebuklas. Įdomu ar amžinas.

Nuotrauka 2

Netrukus vėl paleidau į darbą visus tris WiFi tinklus („repeater’iai“). Galėjau išmatuoti spartumą. Kompiuteriuose naudojant tuos pačius WiFi adapterius nustačiau, jog, tomis pačiomis sąlygomis 802.11g veikia vidutiniškai 1-3 MB/s greičiu (siunčiant duomenis RAW t. y. nenaudojant jokio protokolo – tiesiog naudojant tc ar ką kitą), o 802.11n 7-11 MB/s. Nors 802.11n čia tik Draft 2.0 130 Mbps, toks greitis yra pakankamai didelis palyginus su tokiu, kokį turėtumėm gauti 802.11g. Turint tokį greitį jau galima per vietinį tinklą žiūrėti 720p kokybės suspaustus filmus.

Nuotraukos 3

Deja, tokių gerų įspūdžių pamatęs tinklo stiprumą neturėjau. Kai kurie „specialistai“ rekomenduoja, jog perkamas maršrutizatorius būtinai turėtų bent dvi antenas. Tada pirkėjas neteisingai supranta. Antenos skirtos ne tam, kad savaime padidintų signalo stiprumą, o tam, kad būdamos skirtingose pozicijose galėtų jį išplėsti platesniu kampu. Antenos ne šiaip sau išorinės ir sukiojasi. Jas sukiojant galima gauti geresnį WiFi signalą atitinkamose vietose. Kai tų antenų dvi ar daugiau – tai ir vietų, kuriose galite pagerinti signalą pakreipdami anteną, padaugėja. Klystate, jeigu manote, kad tai taikoma tik kryptinėms antenoms – dvi omni antenos skirtingomis pozicijomis taip pat paskleis tinklą plačiau ir nebus „juodųjų“ vietų. Tačiau kad ir kokios tai būtų antenos – jos neišplės jūsų tinklo atviroje erdvėje toliau. Pastačiau maršrutizatorius vieną ant kito, kaip tą dariau prieš kelis mėnesius vasarą atviroje erdvėje. Vasarą matavau skirtumą tarp SMC 7904WBRA2 ir Buffalo WHR-125, kuris giriasi platesnia aprėptim. Iš tikrųjų, abu maršrutizatoriai turėjo tokią pačią WiFi aprėptį, todėl testavimui naudojau Buffalo, kuris patogesnėje pastatoje dalyje. Su NetStumbler pamatavau signalą – praktiškai visose vietose skirtumas buvo vos 10 dBm:

802.11g 2 antenos prieš vieną
Nuotrauka 1 Nuotrauka 2

Su NetStumbler testavau tik 802.11g tinklą. 802.11n tinklas turi platesnę aprėptį ir didesnį greitį – jį pavyks pagauti dar keliais metrais toliau negu 802.11g. Tačiau visą esmė kainoje – kiek mes mokame už tas dvi antenas? Nežinau kaip kitiem vartotojam, bet mano situacijoje, kai šio maršrutizatoriaus paskirtis buvo ne skleisti WiFi ryšį, o tik perduoti internetą per WiFi į kitą maršrutizatorių („repeater’į“), tai tiek mokėti neapsimokėjo. Greičiausiai būčiau neapsirikęs paėmęs vieną naujesnių Linksys’ų su 802.11g ir vidine antena. Tačiau reikia pripažinti – jeigu žiūrim į kainą ir funkcijas, kurias gaunam, tai D-Link’as geresnis negu naujausi Linksys’ai su vidinėm antenom.

Nuotrauka 4

Gaila, bet to apie kokybę nepasakyčiau. Dabar pastebėjau, jog išsiuntimas per WAN pasidarė spartesnis negu anksčiau per SMC 7904WBRA2. Tačiau to kaina – kartais kai kurios užklausos laukia eilėje. Jeigu atidarysite 100 puslapių vienu metu ir siųsitės filmą, tai greičiausiai plika akimi matysite kaip naršyklė juos krauna iš eilės visą amžinybę.

Specifikacijos
Nieko ypatingo už 165 Lt:

Pirmiausiai išpakavus maršrutizatorių jį reikėjo sukonfigūruoti. Iš karto uždėjau slaptažodį. Tai pirmas maršrutizatorius, kurį matau prašantį prisijungimą patvirtinti „captcha“ tipo paveikslėliu:

Nuotrauka 3

Tačiau ne tik tai erzina. Dar labiau sunervina, jog pilnas nustatymų išsaugojimas gali užtrukti iki 2 minučių, tuo tarpu perkrovimas trunka net 42 sekundes, kai analogiškas maršrutizatorius užsikrauna per 30 sekundžių:

Kartu pridedamas stovas ganėtinai naudingas tik, kai nenaudojate laidų – su laidais šis maršrutizatorius tampa labiau priklausomas nuo jų negu nuo savo kojų:

Truputis pačio maršrutizatoriaus apžvalgos:

Kitų vartotojų pastebėjimai apie D-Link
Internete plyti prieštaringos nuomonės ir diskusijos apie D-Link produktus. Vieni nusivylę prastai veikiančiais produktais, kitiem jie tiesiog veikia. Žymiai daugiau nusivylusių, kuriem į rankas pakliuvo nekokybiški produktai.

Tik nusipirkęs ir plačiau pasidomėjęs apie D-Link DIR-615 supratau vieną globalų dalyką apie prekių pirkimą: niekados neskaityk tokių apžvalgų kaip ši, o skaityk tokių apžvalgų komentarus. Buvo ganėtinai sunku surasti negatyvią apžvalgą. O štai negatyvių komentarų po tomis apžvalgomis – pilna. Žinoma, ir pozityvių yra.

Beje, įdomus dalykas, D-Link’ai turi „mistinę“ savybę: jų WiFi indikatoriai nuolatos mirksi. Kodėl? Taip su D-Link’ų gaminiais jau keli metai – kažkokiam inžinieriui šovė į galvą, jog, kai visi to pačio produkto indikatoriai nemirksėdami, o tiesiog šviesdami rodo, jog veikia korektiškai, WiFi indikatorius turėtų mirksėti.

Pabaigai trumpas „amerikietiško humoro“ filmukas reprezentuojantis vartotojų reakciją į tokius produktus (DIR-615 – gerai, kad tai ne žmogus):

Reziume
D-Link DIR-615 maršrutizatorius yra loterija. Greičiausiai taip yra ir su kitais D-Link maršrutizatoriais. Kokie 70% maršrutizatorių pirkėjų jau iš karto būna nepatenkinti. Abejoju ar ir likę 30% ilgą laiką būna tokie. Verdiktas – D-Link žlugus kompanija. Greitai visi pasimokys, jog jie negamina kokybiškų produktų ir jų nebeišgelbės žema kaina. Galbūt bankroto greitai dar nebus (nes kokybė nepasikeitė nuo tada, kai D-Link susitepė vardą praeitame dešimtmetyje), tačiau šios įmonės akcijų tikrai nepirkčiau – nuo 2007-ųjų jos ganėtinai stipriai krito, o priežasčių kodėl jos dabar vėl turėtų šoktelėti nesugalvoju, nors per 2009-uosius ir pakilo 8$. Visiškai nesuprantu kodėl, tačiau D-Link – šlamštą gaminanti kompanija, kuri nesiruošia bankrutuoti. Gal sėkmingas verslas yra sukurti kokybės ženklą, o po to jį suteršti?

Pastaba: po testų supratau padaręs klaidą – būtų tereikėję nusukti vieną anteną, tada testas būtų buvęs objektyvesnis. Pakartojęs testą įsitikinau, jog rezultatas toks pat – maks. 10 dBm skirtumas.

Atnaujinimas
Kad neklaidinti skaitytojų, turėčiau pabrėžti, kad šiuo metu daugelis DIR-615 maršrutizatoriaus versijų yra palaikomos DD-WRT, tad dauguma čia aprašytų problemų yra išsprendžiamos įrašant DD-WRT. Tiesa, tai padarius jūs netenkate gamintojo suteiktos garantijos.

Nuotraukos
Nuotrauka 1 Nuotrauka 2 Nuotrauka 3

Nuotrauka 4 Nuotrauka 5

Nuotrauka 10 Nuotrauka 11

Nuotrauka 6 Nuotrauka 7

Nuotrauka 8 Nuotrauka 9

Daugiau nuotraukų.

  1. 16 Responses to “Jie turėtų vadintis ne D-Link, o Disconnecting Link…”

  2. Tos dvi antenos labiau skirtos 802.11n standarto MIMO funkcijai realizuoti.

    Šio D-Link nemažai revizijų, jeigu jis su Ralink chip’u, tai tikrai stabiliai turėtų veikti su dd-wrt, tiesa, ir lyg ir visos jo revizijos palaiko dd-wrt, tai visgi geriau būtų, nei standartinis firmware

    By mda on Vas 15, 2010

  3. Sakyk, ka nori bet kiek man teko pasizaisti su Dlink tai atsiprasant sudas totalus, neveikia kaip parasyta instrukcijose, kelis kartus paleidus viskas ok, bet po poros dienu nebeveikia, o kodel neaisku. Teko isbandyti kelis modelius, ir daugiau bandyti, eksperimentuoti su Dlink tikrai nebandysiu. Kaip sako vienas pazystamas, pirk brangiausia preke – visalaik pataikysi. So prie ko as lenkiu naudojiu siuo metu Linksys (Cisco) problemu 0. Spreskit patys.

    By Arturas on Vas 15, 2010

  4. O kaip šitam aparatui sekasi dalinti 100Mbps? Galbūt norėtum patestuoti? 🙂

    By Aurimas on Vas 15, 2010

  5. Aš tai prieš metus susigundžiau GB tinklu ir 802.11n WiFi, todėl įsigijau DIR-655. Pradžioje buvau labai nusivylęs, nes nors greičiai kosminiai, puslapius kraudavo žymiai ilgiau, atrodė, tarsi problema būtų su DNS. Tačiau atsinaujinus FW į naujausią betą, visos bėdos dingo ir įrenginiu džiaugiuosi. Tiesa, vasarą, gavęs tiesioginių saulės spindulių perkaisdavo ir reikėdavo perkrauti.

    Galbūt ir nėra pats kokybiškiausias daiktas, bet kadangi su web UI naudojimusi neturiu problemų, tai gera kaina, palyginus su konkurentais, tikrai vilioja, o GB tinklas namie su file serveriu yra tikras malonumas 🙂

    By Karvė on Vas 17, 2010

  6. Uz tokia kaina nereikia noreti NASA technologiju

    By Lankytojas on Kov 7, 2010

  7. Lankytojas, vadinasi SMC yra NASA, jei taip… O Linksys – tai jau greičiausiai visas nacionalinis saugumas?

    By Ernestas on Kov 7, 2010

  8. Patikrinau kaip veikia per WAN port’ą greičiai. Įėjimas – 12.7-13.2 MB/s. Išėjimas į internetą analogiškai – 12.7-13 MB/s (drąsiai galim vadinti 100% (: ).
    Testavau su nc, siunčiau paprastą filmą. Galiu ląžintis, kad rezultatai su FTP/SMB/CIFS/HTTP/P2P tokie geri nebūtų.

    Paleidus abu siuntimus vienu metu, bendras siuntimosi/išsiuntimo greitis svyravo nuo 14.5 iki 16.1 MB/s. Bet čia jau galimas daiktas trukdė HDD. (:

    By Ernestas on Geg 31, 2010

  9. tai wa reiskias man toks pat ruteris puliuoja, o ne internetas, pvz., skype kitiem meto lentas pastoviai, kad as atsijungiu, prisijungiu ir pan.Bandysiu nest i garantini, prota paknisiu.blin daugiau neikis man niekas to d-linko.galvojau geras tikrai.imsiu sekanti asus manau, nes mano senasis asus veike kruva metu be problemu.tik gaila nebuwo bevielio jame.dar linksys ziuret bandysiu.

    By As on Sau 19, 2012

  10. šiaip ir pas dir-615 veikia ddwrt 😉

    By ask on Kov 8, 2012

  11. Veikia, tačiau tik ant kai kurių versijų. Be to, diegdamas DD-WRT atsisakai D-Link gamintojo garantinės priežiūros paslaugų.

    By Ernestas on Bir 9, 2012

  12. Šiaip pamėginkite atnaujinti firmware, gali išspręsti nemažai problemų. Man irgi buvo problemų (bėdos su konfigūravimu bei problemos perduodant norimą MAC adresą WAN’ui ko pasekmė buvo neveikiantis internetas) su DIR-615, tai nunešiau į garantinį, kur atnaujino firmware ir visos bėdos išsisprendė.

    By Tomce on Sau 23, 2013

  13. Na, straipsnis rašytas prieš 2 metus, tuo metu buvo suinstaliuota naujausias firmware, bet nenustebčiau, jei per 2 metus ką nors ištaisė… 🙂

    By Ernestas Lukoševičius on Sau 23, 2013

  14. pardawiau ta dir-615, isigijau buffalo wzr-hp-g450h. pasibaige bedos iskart.aplamai ziaurus ir galingas ruteris.spejau paskutini kilobaite paimt.draugas dabar iesko tokio ir nelabai gauna.ju antenos stipresnes truputi nei galima eu.

    By As on Sau 27, 2013

  15. beja tame buffalo ruteryje dawe pasirinkt is keliu softu, tarp ju ir dd-wrt, tai ji ir pasirinkau.

    By As on Sau 27, 2013

  16. Na bėda pas dlinką su programine įranga. Teko matyt kai žmogus atnaujino originalia firmware ir rauteris mirė.
    Užtat jie geri kaip pusfabrikačiai. Pats pirkau dir-620a1 tam kad iš kart persiūt į zyxel ,ta pati geležis tik kaina x2 matyt už programine įrangą. Jau ketvertą metų turiu puikiai veikiantį įrenginį. Net USB palaiko viską.

    By toks on Vas 19, 2013

  1. 1 Trackback(s)

  2. Bal 10, 2010: Versme.net blog » Blog Archive » Perkame ir grąžiname pagal civilinį kodeksą

Sorry, comments for this entry are closed at this time.