HP Compaq 615 – pigu, bet neverta

7 gruodžio, 2009 – 8:46

HP Compaq 615 Taip, taip, HP Compaq 615 nešiojamąjį kompiuterį galite įsigyti už ~1800 Lt ir man tai atrodo pigu, tačiau neverta ir tiek. Šis kompiuteris turi AMD Dual Core 2,1 Ghz procesorių, integruotą ATI Radeon HD 3200 vaizdo plokštę. Taip pat nepasigesite ir bent jau minimalaus mobilumo – kompiuteris turi Bluetooth ir WiFi adapterius. Taip pat šalia pat įmontuoti ir kortelių skaitytuvas, DVD+R DL LightScribe įrašymo įrenginys, 2 MP internetinė kamera. Tiesa, jungčių čia nedaug – rasite tik tris USB, VGA ir užrakto jungtis, bet jokių Firewire, eSate ir pan. Visgi, kompiuteris tinka biurui, tačiau kasdieniniam naudojimui – manau, net baterija jūsų netenkintų.

Išpakavimas
Atidariau dėžę. Pirmas kritęs į akis dalykas – visur, net ant lipdukų, „Q“ simbolis, kuris yra Compaq logotipas. Kompiuteris „kabo“ porulone, o visa kita atskiroje dėžutėje, kaip ir įprasta. Pasižiūrime ką turime dėžutėje:

  • pakrovėjas;
  • instaliaciniai diskai;
  • krūva garantinių ir „kaip įjungti kompiuterį pirmą kartą“ instrukcijų;
  • HP „accessories“ reklama;
  • baterija.

Nejau kažką praleidau? Dar kartą patikrinau dėžę – nieko daugiau nėra. Dariau išvadą, jog gavau nepilną komplektaciją (nors pagal „kaip įjungti kompiuterį pirmą kartą“ instrukcijas pilną…).
Ko trūksta? Instrukcijos. Jos nėra net diskuose (kiek gi bėdos sudarytų prie tvarkyklių pridėti instrukcijas?). Taupom popierių? Pažiūrėjus į garantinių lapelių šūsnį to nesinori sakyti. Bet visgi vadovą galite paskaityti šalia visų Windows instrukcijų: „Start“, „Help and Support“. Įdomu ar ten yra informacijos ką daryti, kai kompiuterį aplieji vandeniu, arba kai jis neįsijungia?

Dabar kodėl aš taip pykstu dėl tų instrukcijų: viską darant pagal pateiktą „pirmo karto“ instruktažą mes įjungiame kompiuterį krautis ir laukiame kol išsijungs baterijos indikatorius. Aš taip ir padarau. Po kelių sekundžių indikatorius pradeda šviesti geltona spalva. Po valandos jau turime kompiuterį su mėlyna lempute… Pala, pala, o tai ką reiškia mėlyna ir ką tada geltona spalvos? Ar man vis dar laukti? Ir ką turėčiau daryti jeigu anksčiau nebūčiau turėjęs galimybės naudotis tokiu kompiuteriu arba interneto instrukcijai gauti? Na, tiek tos, šią problemą išsprendžiau – apsikausčius kantrybe galite sužinoti, jog geltonas indikatorius – „baterija kritiniam įkrovimo lygyje“, mėlynas – „baterija kraunasi“, jokio indikatoriaus – „baterija nesikrauna“. Baterija nustojo krautis po valandos, o pagal baterijos aprašymą, tai ji turėjo būti tuščia. Vadinasi, kompiuteris pilnai pasikrauna per valandą. Nieko nuostabaus, kai baterija tokio dydžio (pilnom apkrovom kompiuteris dirba tik valandą), tačiau visgi patogu. Trumpiau kalbant – instrukcijos nėra ir tas atsiliepia nežinojimu ką rodo indikatorius šalia klaviatūros (šito iki šiol nepavyko išsiaiškinti), ką reiškia geltonas Wifi ir ką mėlynas Wifi indikatorius, kas turėtų būti rodoma tarp Wifi ir įjungimo mygtukų bei kur kietojo disko aktyvumo indikatorius.

Atsidarome kompiuterį ir kągi mes čia matome? O gi save! Ekranas toks blizgus kaip veidrodis. Na, nieko, įjungiame. Kas toliau? Visą valandą laukiame, kol sistema bus sukonfigūruota. Per tiek laiko, manau, būčiau pats sudėjęs kokią operacinę sistemą. Na, bet nėra ko norėti iš AMD Athlon 2,1 Ghz. 1M skaitmenų po Pi skaičiaus kablelio šis kompiuteris apskaičiavo (naudojant „SuperPI“ programą) per 55 s. Laimei, bent jau pasiguosime, jog atminties čia pakankamai darbui – 2 GB. To, deja, nepasakysime apie kietąjį diską, jame tik 160 GB vietos. Pabandome naudotis „touchpad’u“. Ganėtinai nepatogus, tačiau labiausiai kliūna mygtukai – jie pritaikyti spausti pirštui užslenkant nuo kompiuterio krašto, o ne klaviatūros. Kai spaudžiame „touchpad’o“ mygtuką, jis šiek tiek išsilenkia, nes spaudžiasi tik vienas jo kraštas. Tas kraštas turėtų būti arčiau klaviatūros, bet nėra ir tai daro naudojimąsi mygtukais nepatogiu. Dar šiek tiek padirbėjus girdime vidutiniškas integruotas kolonėles, matome ypatingai ryškų ir šviesų vaizdą blizgiame ekrane, spaudžiojame patogią klaviatūrą.

Reikia pripažinti, jog šiame kompiuteryje visiškai geri tik du dalykai – klaviatūra ir DVD įrenginys. Prie DVD įrenginio paprasčiausiai nėra ko prisikabinti, o klaviatūra tiesiog patogi – ne visur šiais laikais tokią rasite. Bendrai kalbant, kompiuteris labai panašus į tipinį, niekaip neišsiskiriantį kokiomis nors geromis savybėmis iš kitų – paprasčiausias gamintojo produktas, skirtas plačiajai rinkai.

Specifikacijos
Kompiuteris nei silpnas, nei galingas lyginant su dabar rinkoje labiausiai paplitusiais kompiuteriais už dviejų tūkstančių Lt kainą:
Procesorius: AMD Athlon X2 QL-64 2,1 GHz
Operatyvioji atmintis: 2 GB
Kietasis diskas: 160 GB
Ekranas: LED-backlit 15,6″ HD (raiška 1366×768)
Optinis įrenginys: DVD +/- RW DL LightScribe
Vaizdo posistemė: ATI Radeon HD 3200 (integruota)
Bevielio tinklo plokštė: WLAN
Išplėtimo lizdas: Express card
Vaizdo kamera: Yra
Baterija: 6 celių, 1 valanda darbo netaupant energijos
Svoris: 2,5 kg
Garantija: 1 metai

Pažeidžiami įstatymai
Kaip galbūt jau žinote, pagal Europos Sąjungos produktų garantijos direktyvą yra nurodoma minimalus 2 metų garantinis terminas tokiem produktam kaip šis kompiuteris. Kyla klausimas kodėl šio kompiuterio garantija tėra 1 metai ir jis pardavinėjamas Europos Sąjungos šalyse. Pala, o gal Lietuvoj kitokios sąlygos?..

Nors produktas ir pažeidžia Europos Sąjungos direktyvą, Lietuvos Respublikos Vartotojų Teisių Gynimo įstatymas nurodo kiek kitokią šios direktyvos interpretaciją – jeigu suteikiamas mažesnis garantinis terminas nei 2 metai, gauti garantines paslaugas galėsite tik įrodę, jog produkto gedimo priežastis jau buvo prieš jį perkant ar atsirado dėl pardavėjo kaltės.

Nuotraukos
1 nuotrauka 2 nuotrauka
3 nuotrauka 4 nuotrauka
5 nuotrauka 6 nuotrauka

Nuorodos
Daugiau nuotraukų.
HP Compaq 615 oficiali svetainė.

  1. 14 Responses to “HP Compaq 615 – pigu, bet neverta”

  2. „Pala, o gal Lietuvoj kitokios sąlygos?..”

    Iki šiol naudojamasi vartotojų neišprusimu, kad lietuvoje įstatymiškai garantija negali būti mažesnė kaip 2 metai.

    Kartą pirkau dvi peles, tai pardavėja sako: vienai garantija du metai, kitai ėė, mmm… Aš sakau: pagal Lietuvos įstatymus visoms prekėms ne mažiau, kaip 2 metai. O pardavėja: a, m, tai gerai.

    Žodžiu…

    By banditaz on Gru 7, 2009

  3. galima tiksliau nuorodą į direktyvą? 🙂

    By pow on Gru 7, 2009

  4. Tai nesupratau del ko neverta?
    3 usb nera mazai, nebent naudoji kompa kaip stalini su kruva isoriniu irenginiu
    Man pvz uztenka ir dvieju jungciu (flash+pele)
    Butu pele bluetooth – atliktu dar viena skyle
    160GB ir pakanka jei nesaugai filmu kolekcijos;D
    Norint daug gb is pigesniu pc nebent acer pasiulys
    Ekranas dabar blizgus pas daugeli..
    Del akumo tai keista. Kiek raso kad turi laikyt? led screen’as turetu maziau naudoti energijos..

    By insane on Gru 7, 2009

  5. insane, pažiūrėk kad ir į Asus K40IJ.
    http://www.fortakas.lt/Nesiojamieji_kompiuteriai/Asus/ASUS_K40IJ_14quot-_HD_1366x76/90NVJA1191D12LGC11FF/CatalogStoreDetail.aspx?CatID=PL_451&ID=313835
    4 USB.
    Dvigubai didesnis HDD.
    Daugiau RAM.
    Tokios pačios technologijos, šiek tiek mažesnis (tai pliusas) LED ekranas.

    Taip, dauguma blizgūs. Bet šis buvo YPAČ blizgus ir labai erzinantis.

    Suprantu, jog kai kuriems užtenka ir tokios komplektacijos, bet juk tai iš esmės švaistymasis pinigais.

    pow, 1999/44/EC. (:

    By Ernestas on Gru 20, 2009

  6. Čia kur pateikėte ASUS kompiuteriuką, tai vaizdo plokštė jame yra yra prastesnė.
    HP Compac 615 dabar jau ir su 320Gb disku.
    Led apšvietimas yra pranašesnis už lempinį, nes apšviečia tolygiau, yra patikimesnis ir naudoja mažiau elektros.
    Dizainas ir kokybė tiesiog super.
    Trūkumai: blizgus ekranas yra didelis Š, vaizdo korta neturi atminties, prastoka baterija, prastos garso kolonėlės.

    By JEEEEE on Sau 17, 2010

  7. Tai jie abu LED ekranai (; .
    Tai vis tiek išlieka RAM, USB, ypač blizgus ekranas ir kt.

    By Ernestas on Sau 17, 2010

  8. Asus turi mažesnį ekraną (14 vietoj 15,6 pas HP), hardas pas jį lėtas (5400 vietoj 7200 pas HP), o tas papildomas jungtis, kur pas ASUS kažin ar panaudosi (mano nuomone, jos nereikalingos)

    http://www.bmsmegapolis.eu/lt/catalog/view/?id=51188

    Panašu, kad pateiktas ASUS gali būti priskirtas labiau Netbook’ų (internetinių kompiuterių), o ne aukštesnei Notebook’ų klasei, kuriai yra priskiriamas HP Compaq 615

    By JEEEEE on Sau 17, 2010

  9. JEEEEE, juk jau sakiau – mažesnis kompiuteris – pliusas.
    Vien tik RPM nenusako HDD greičio. O va elektros sunaudojimą nusako. HP su 7200 RPM sunaudos daugiau.
    Tavo nuomone, o kito nuomone jos būtinos (: . Jeigu tau jų nereikia, tai ar jos tau trukdo kažkuo?
    Netbook’am jis negali būti priskirtas jau vien dėl ekrano. Paaiškink kodėl tu jį nori jiem priskirti.
    HP Compaq 615 nėra priskiriamas aukštesnei NK klasei. Gal greičiau žemesnei. Juokingai skamba jau vien į kainą pažiūrėjus. (;

    By Ernestas on Sau 22, 2010

  10. Sveiki,
    Jei kas domitės šiuo modeliu tai rekomenduoju nepirkti, nes pas mus į taisyklą atneša pasibaigus garantijai juos remontuoti. Genda vaizdo plokštė. HP ir Compaq nerekomeduoju, labai prasti pas mus atgabenami. Daug būna „refurbished” (jau taisyti garantiniu laikotarpiu pačio gamintojo) O apie tai dažniausiai parduotuvėse neužsimenama, parduodami kaip nauji tvarkingi, už pilną kainą. Tai vat atminkite tai.

    By Žilvinas on Rgp 18, 2011

  11. Pats naudoju sy kompiutery jau 2 metus tai neturiu jokiu nusiskundimu tiesa sakant jis man patinka, aisku nauju kompiuteriniu zaidimu su juo nepazaisi, taciau kas liecia darba win7 terpeje visos programos veikia greitai ir gerai niekas nestringa ir nereikai laukti kol uzsikraus. turiu du laptopus sita compaq ir asus su intel kazkur analogisku procesorium tai sitas compaq sukasi geriau. p.s sio kompiuterio dizainas man asmeniskai grazus.

    By HP on Gru 24, 2011

  12. Jei kam namuose šalta, tai siūlyčiau pamąstyti apie šio kompiuterio įsigijimą: kaista atsakančiai kairė pusė pasileidus daugiau programėlių ar žaidimą. Nepatarčiau pirkti tiems, kuriems patinka tylus darbas. Jei poreikiai nedideli galite išbandyti laimę…

    By Mantas on Vas 18, 2012

  13. jau po metų intensyvaus darbo jis „miršta” ir taisymai prasideda kas ketvirtį (palyginus tas pačias darbo sąlygas, senesnis mano HP compaq6110 sugedo tik po 3,5 metų).
    Garso beveik neturi, velgi- lyginant su mano „seneliu” 6110- garso tėra dešimtadalis.
    Mažai (3) usb jugčių.
    Klaviatūra gal ir patogi, bet nėra normalios skaičių klaviatūros.
    „veidrodinis” ekranas varo iš proto ypač saulėtą dieną- be savo atvaizdo ten daugiau nieko nesimato.

    By oj on Spa 26, 2013

  14. Na, maniškis variantas sugędo po beveik 4 metų… Bet ir tai nutiko dėl prastų Windows default nustatymų (t. y. HDD APM laikomas įjungtas ant maksimalaus taupymo, kas HDD sudėvi labai greitai, kadangi patys Windows vis tiek nori dažnai naudoti HDD ir Load Cycle Count kyla milžiniškais greičiais iki kritinių…).

    By Ernestas Lukoševičius on Spa 26, 2013

  1. 1 Trackback(s)

  2. Gru 17, 2009: Mantas Malcius » Tinklaraštininkų klaidos #1

Sorry, comments for this entry are closed at this time.