Atviro kodo galia

1 vasario, 2009 – 21:24

Su Windows Vista Service Pack 1 buvo pristatyta exFAT failų sistema. Vėliau šios failų sistemos palaikymui įtraukti ir į Windows XP sistemą buvo sukurta atnaujinimas. Tik visai neseniai exFAT failų sistema Microsoft buvo pripažinta „stabili“ (tai turėtų reikšti, jog nuo šiol Microsoft nebeskatins naudotis FAT32, o su laiku šios failų sistemos palaikymas gali visai išnykti).

exFAT/FAT64 – Extended File Allocation Table. Tai nauja Microsoft sukurta failų sistema, skirta naudojimui mobiliuosiuose įrenginiuose, pvz., labai talpiuose USB raktuose. Ši failų sistema su laiku turėtų pakeisti USB raktų ir kitų mobiliųjų laikmenų rinkoje įsigalėjusią FAT32 failų sistemą, kuri yra gana sena ir nelabai pritaikyta šiems laikams.

Iš pat pradžių, keletas Linux vartotojų sukūrė diskusijų temą (sausio 28 dieną) apie šią failų sistemą ir jos palaikymą Linux branduolyje. Per 8 valandas atsiliepė vartotojas, kuris jau turėjo sukūręs „tik skaitymui“ skirtą tvarkyklę.
Microsoft iki šiol nėra išleidusi exFAT aprašymo, kuris padėtų sukurti 100% palaikymą šiai failų sistemai, bet kaip matote – mes tokį jau turime.

Esmė ne tame, jog kodas buvo sukurtas ir išleistas per stebėtinai greitą laiką (taip, taip, atsiminkite, jog gero NTFS palaikymo kernel’yje net ir per „patch’us“ reikėjo ilgai laukti), bet tame, jog exFAT tvarkyklės Linux sistemom autorius tiesiog pasinaudojo atvirkštine inžinerija ir sukūrė tvarkyklę, kuri iš tiesų veikia visai gerai. Iš esmės, kai jau apie ją buvo prabilta svarbiuose „diskusijų laiškuose“ (turiu omenyje angl. atitikmenį „mailling lists“), galime tikėtis, jog Linux 2.6.29 branduolys jau turės šiokį tokį (galbūt dar tik pažymėtą „experimental“ užrašu) exFAT palaikymą. Jeigu Linux branduolys nebūtų atviro kodo – kažin ar būtų galima taip lengvai kurti patobulinimus ir kitus įvairius „patch’us“.

Sorry, comments for this entry are closed at this time.