Atnaujinimas vienai populiariausių aplinkų – GNOME 2.24

25 rugsėjo, 2008 – 18:28

GNOME logotipas Po 6 sunkaus programuotojų, vertėjų, testuotojų darbo mėnesių pagaliau buvo išleista GNOME 2.24. Ši versija kupina patobulinimų ir naujų aplikacijų.

Bendravimas
Empathy Naujojoje GNOME versijoje rasite daug naujų bendravimui palengvinti skirtų patobulinimų.
Vienas iš jų – kartu pateikiamas „Pidgin“ analogas „Empathy“. „Empathy“ palaiko XMPP (Google Talk, Jabber ir kt.) vaizdo ir garso pokalbius ir turi daug kitų funkcijų. Iš esmės tai tik „widget’ų“ rinkinys, parašytas remiantis „Telepathy“. (paspauskite ant paveikslėlio norėdami padidinti)

Laiko sekimas
GNOME 2.24 aplinka turėtų palengvinti jūsų darbus suteikdama galimybę sekti savo laiką. Daugeliui žmonių darbe svarbu yra matuoti kiek laiko atlieka kažkurį darbą. Pvz., matuoti kiek laiko konsultavo klientą. Kiekvienas turi tam savą sistemą. Pradedant paprastu chronometru ir baigiant spėliojimais.Laiko sekimo funkcijos Argi neatrodo absurdiška, jog šiais technologijų laikais dar reikia ieškoti atskiro prietaiso ar programos laiko sekimui? GNOME aplinkoje rasite skydelį ekrano kampe, kuriame galėsite nustatyti ką ir kiek veikiate, o skydelis rodys kiek laiko tai jau darote. Taip pat iš skydelio galėsite sužinoti ką jau veikėte. Galite nustatyti, jog skydelis sustotų, kai su kompiuteriu nedirbate, bet laikote įjungtą.
Taip pat laiko sekimo funkcija turi grupavimo funkcijas. Savo užsiėmimus galėsite sugrupuoti pagal ką tik norite ir matyti kiekvieno grafikus, kam išleidžiate daugiausiai laiko.

Naujesnė „Ekiga“ versija
Ekiga 3.0 „Ekiga“ – tai pilnavertis SIP (Session Initiation Protocol) audio/video konferencijų klientas GNOME aplinkai.
Šioje „Ekiga“ versijoje pamatysite naują išvaizdą, kuri centralizuota ties jūsų kontaktų knygele, PBX linijos stebėjimo funkcijas, geresnį vaizdo kodekų naudojimo palaikymą (H.264, H.263+, MPEG-4 ir Theora), paspartintą darbą su vaizdu, „fullscreen“ funkciją ir daug kitų su SIP susijusių funkcijų, pamaloninančių konferencijas ir paprastus pokalbius.

Failų valdymas
Failų valdymas Kaip ir ikonų, ir sąrašo peržiūros režimus, GNOME 2.24 nuo šiol siūlo kompaktišką peržiūros režimą, kuris yra gana populiarus kai kuriose kitose darbastalio aplinkose. Pasirinkite šį režimą failų tvarkyklėje paspausdami „View“, „Compact“. Ikonų dydį galite keisti naudodami dydžio nustatymus „View“ meniu punkte.

Failų tvarkyklė 2 Nuo šiol failų tvarkyklė palaiko skiltis (iš angl. k. „tabs“), kurių pagalba lengviau manevruosite tarp skirtingų katalogų.

Šiuometinės modernios failų sistemos yra sugebančios susitvarkyti su beveik bet kokiu simboliu failo pavadinime. Deja, to negalime pasakyti apie FAT failų sistemą, kuri yra labai dažnai naudojama USB raktuose, muzikos grotuvuose ir kt. GNOME 2.24 aptinka tokią failų sistemą, kai kopijuojate failus, ir konvertuoja negalimus simbolius į simbolį „_“ vietoje to, jog rodytų klaidos pranešimą.

Pavadinimų pervadinime pastebėsite, jog spaudžiant „Tab“ klavišą galima naudotis automatinio užbaigimo funkcija, kuri taip pat buvo patobulinta šioje GNOME versijoje. Dabar automatinis užbaigimas yra labiau nuspėjamas ir yra įmanomas kiekviename fragmente. O jeigu pasiūlymų nėra, tai gausite žymiai informatyvesnį pranešimą apie tai.

„Deskbar“ patobulinimai
Nuo šiol „Deskbar“ bus su priedais: kalkuliatoriumi, Google paieška, Yahoo! ir Wikipedia pasiūlymais, Twitter statuso atnaujinimo galimybe ir kt.
„Deskbar“
Taip pat nuo šiol bus žymiai lengviau parsisiųsti ir įdiegti naujus priedus tiesiai iš „Deskbar“ serverių.

Kitos funkcijos
Tarp kitų paprastiem vartotojam svarbesnių funkcijų galite pastebėti:

Labiau techniniai pasikeitimai:

  • pradėjimas ruoštis GLib/GTK+ 3.0;
  • perėjimas prie GLib 2.18;
  • perėjimas prie GTK+ 2.14 ir kt.

Atsinaujinimas
Jeigu naudojate populiarią Linux distribuciją su automatiniais atnaujinimais, palaukite kol distribucijos atnaujinimų serverius tvarkantys žmonės įtrauks šią versiją į atnaujinimų sąrašą ir galėsite atsinaujinti per sistemos paketų valdiklį.

Detalus pasikeitimų sąrašas.
Parsisiųsti išeities tekstus.

Sorry, comments for this entry are closed at this time.