Asus UX30 – pigesnis MacBook Air brolis

28 gruodžio, 2009 – 11:06

Asus UX30 miniatūra Asus UX30 nešiojamasis kompiuteris turi nemažai įdomių savybių. 13,3″ colių LED (backlight) ekranas, svoris siekiantis vos 1,39 kg, korpusas, pagamintas iš anoduoto aliuminio (ypač patvarus ir atsparus nedideliems smūgiams), energiją tausojantis dviejų branduolių Intel Core Solo SU3500 arba Intel Core 2 Duo SU7300. Kompiuterio baterija tik 3 celių, tačiau kompiuteris su ja veikia ištisas 4 valandas. Taip pat naudodamiesi kompiuteriu pastebėsite „IceCool“ aušinimo sistemą: darbinė klaviatūros temperatūra 25 proc. žemesnė už žmogaus kūno temperatūrą. Tačiau tai nereiškia, kad lauke bus šilčiau, nes kompiuteriu galima naudotis tik nuo +5° C iki +40° C. Dar vienas įdomesnių dalykėlių – „Asus Express Gate“ technologija, leidžianti naudotis kompiuteriu vos po 5 sekundžių nuo įjungimo mygtuko paspaudimo. Nors dokumentacijose aprašomos ne 5, o 7-8 sekundės – iš tiesų tai 5 ar netgi mažiau, įsitikinti galite patys. Kartu su Intel GMA X4500MHD vaizdo procesoriumi, jus stebins ir 500GB talpos kietasis diskas, 4GB DDR2 RAM, HDMI/VGA+3xUSB2.0+1Gb/s tinklo+802.11n WLAN+Bluetooth jungtys ir „multitouch“ „touchpad’as“.

Pradedant pakuoti kompiuterį iš karto krenta į akį įpakavimas. Nieko čia labai ypatinga, tiesiog dėžė dėžėje – didžiojoje dėžėje kompiuterio krepšys (įskaičiuota į kainą) ir pats kompiuteris mažesnėje dėžėje su rankena. Išėmus kompiuterį iš karto pastebime, jog jis ne tik neįtikėtinai lengvas (sveria vos 1,39 kg), bet ir ganėtinai patvarus. Kompiuterio korpusas pagamintas iš anoduoto aliuminio, o dangtis – medžio imitacija, todėl ne tik įbrėžimai nesimato, bet ir pats kompiuteris atrodo stilingai.

Įjungimo procesas ganėtinai ilgas – Windows Vista SP1 čia krovėsi ilgiau nei minutę. Tuo tarpu „Asus Express Gate“ užsikrovė vos per 5 sekundes:

Užkrovus „Asus Express Gate“ (tai minimalistinė Linux sistema su panašiu į Enlightenment langų valdikliu) galėsite per kelias sekundes pasiekti Splashtop naršyklę (Firefox klonas) su jau įdiegtu Flash įskiepiu ir veikiančiu garsu, žaibiškai prisijungti prie Skype ar kitų pokalbių tinklų su Pidgin. Su „Express Gate“ iš karto veikia tiek bevielis, tiek laidinis internetas (palaikoma ir PPPoE; nustatymai atsimenami net ir perkrovus kompiuterį). Be didesnių problemų galėsite rodyti nuotraukas per išorinį monitorių, klausytis muzikos ar tiesiog žaisti internetinius žaidimus.
Taip pat lengvai galite naudotis ir „multitouch“ funkcijomis, kurios atstoja pelės ratuko sukimą (dviejų pirštų kombinacija) arba dešiniojo pelės klavišo paspaudimą (dviguba trijų pirštų kombinacija):

Tikriausiai, jau esate girdėję apie MacBook Air – neįtikėtinai ploną ir lengvą Apple kompiuterį. Apple yra išleidus dvi MacBook Air versijas. Viena kainuoja 1499$, o kita 1799$. Trumpam palyginimui imu 1499$ versija, nes ji ir tai 500 Lt brangesnė negu testuotas Asus UX30 (į kainą įskaičiuota operacinė sistema). Šis MacBook’as pasižymi Intel Core 2 Duo 1.86Ghz procesoriumi, 2GB RAM, 120GB kietuoju disku, NVIDIA GeForce 9400M vaizdo procesoriumi. MacBook Air kaina lietuviškais – ~3600 Lt. Tuo tarpu Asus UX30 įsigyti pavyko už 3050 Lt.

Netruko ilgai pavartyti jo specifikacijų puslapį, jog suprasčiau, kad Apple siūlo tik vieną dalyką geresnį – procesorių. Pagal daugumą testų, jų sparta ir efektyvumas skiriasi vos keliais taškais. Netikite, jog daugiau nieko čia geresnio nerasite? Ogi pažiūrėkite į žemiau esančią lentelę.

Specifikacijų palyginimas
Asus UX30 ir MacBook Air palyginimas

Pamačius šią lentelę pasidaro akivaizdu, jog Asus jau spėjo aplenkti Apple. Apple atnaujino MacBook Air panašiu metu, kai buvo išleistas Asus UX30 ir tai nepadėjo pasivyti. Visgi, Apple MacBook Air vis dar yra lengvesnis, ilgiau veikiantis naudojant bateriją ir puse centimetro plonesnis už Asus UX30, tačiau, manau, greitai atsiras gamintojas, pristatysiantis dar plonesnį nešiojamąjį kompiuterį. Kai tai bus – Apple visa galia liks tik reklamoje ir smegenų plovime. Oj, atsiprašau, paskutiniojo čia neturėjo būti (: .

Nuotraukos
Nuotrauka 1 Nuotrauka 2

Nuotrauka 3 Nuotrauka 4

Nuotrauka 5 Nuotrauka 6

Nuorodos
Daugiau nuotraukų.
Oficialus Asus UX30 puslapis.

  1. 13 Responses to “Asus UX30 – pigesnis MacBook Air brolis”

  2. o kur buvo asus, kai apple isleido air’a? visada lengviau kurti tobulesni, kai turi i ka lygiuotis 🙂

    By varnenas on Gru 28, 2009

  3. O kaip klaviatūra… Patogi? Nes kiek esu bandęs su nuotraukoje panašiai atrodančiais mygtukais, klaviatūra nelabai man patogi buvo…

    By LukonetasLT on Gru 28, 2009

  4. Klaviatūra tikrai patogi. 🙂 Tik tiek, kad garsas iš karto jau kaip ganėtinai ilgai naudotos standartinės „slim“ t. y. daug tarškėjimo.

    By Ernestas on Gru 28, 2009

  5. Labai gera apžvalga. Ačiū!

    By Arvydas on Gru 28, 2009

  6. Pritariu Arvydui, iš tiesų puiki apžvalga. Dėkui.

    Kalbant apie patį kompiuterį: Asus, dar viena kompanija bandanti pakopijuoti Apple gaminį, jo dizainą ir ypatybes. Tačiau sutinku – šis bandymas iš tiesų ganėtinai vykęs.

    By Andrius Kleiva on Gru 28, 2009

  7. Reiketu nepamirsti, kad Macbook Air gaminamas jau dagiau nei metai, ir tai nesugeba pasivyt kiti gamintojai. Kol kazka panasaus pagamins – tie jau kita naujiena ismes ir vel visi kaip avys puls is paskos. Ta pati beda su Iphone. Jau keli metai kaip jis rinkoj, bet jokio rimtesnio konkurento dar nepasirode.

    By a on Gru 28, 2009

  8. Džiugu, kad pagaliau ir kiti gamintojai pradėjo skirti deramą dėmesį laptopų išvaizdai. Pirmiausia DELL, dabar va ir Asus…

    By Karvė on Gru 29, 2009

  9. Rekomanduosiu broliui, tikrai itin patrauklus variantas.

    By Paulius on Gru 31, 2009

  10. Aš vistiek už apple produkciją. Be to, nesupratau, kodėl kai kurie langeliai (palyginimų lentelėje) pažymėti ASSUS naudai, kur visai neaišku, kieno „nauda”? pvz., temperatūra?

    By Apple kompiuteriai on Sau 5, 2010

  11. Apple kompiuteriai, paaiškinimas:
    VGA – sparta pagal testus.
    Rezoliucija – kuo didesnė.
    HDD – kuo talpesnis.
    RAM – kiekis.
    Darbo temperatūra – amplitudė (kadangi mažiausia ir didžiausia temp. skiriasi vienodai, tai šitai vienintelis faktorius į kurį reikia atsiremti). Plačiau: kuo didesnė darbinės temperatūros amplitudė, tuo prie daugiau darbo aplinkų galima naudotis kompiuteriu. Pvz., Asus’ą išsineši į lauką prie +7C ir jis veiks 100%, o MacBook Air prie tokios temperatūros jau gali streikuoti. Temperatūros pateikiamos gamintojo.
    USB – kiekis.
    Tinklo jungtis – Asus ją turi, MacBook Air – ne. Tuo viskas pasakyta. (beje, vienintelio USB naudojimas tinklui – čia jau kažkokia keistenybė (: )
    Garsas – no comments. Kuo daugiau garso kanalų.
    Garantija – kuo ilgesnė.

    Kuris konkrečiai neaiškus? (:

    By Ernestas on Sau 5, 2010

  12. Nesuprantu cia nelabai yra ka lyginti cia kaip golfa lyginti su mersedesu… Jei tik galit sau leisti imkit apple ir pabaiga. specifikaciju lyginimas yra tiesiog absurdas… Isbandykit multi touch pad ir suprasit kad apple air yra sukurtas geniju tiems kas supranta kaip turi veikti kompiuteris.

    By Paulius on Bir 30, 2012

  13. Pauliau, kuo Apple multitouch yra geresnis už Asus UX30 multitouch?

    By Ernestas on Bir 30, 2012

  1. 1 Trackback(s)

  2. Bal 10, 2010: Versme.net blog » Blog Archive » Perkame ir grąžiname pagal civilinį kodeksą

Sorry, comments for this entry are closed at this time.