Acer 5542G – pigus pasirinkimas darbui

14 vasario, 2010 – 13:08

Acer 5542G logotipas Acer kompanija turėjo didelį pasisekimą su 5536/5536G nešiojamaisiais kompiuteriais. Tačiau jie jau nebegaminami, o ir rinkos poreikių nebepatenkintų – jie per silpni. Todėl Acer sukūrė pakaitalą – 5542G. Šis kompiuteris, pasak kompanijos, turėjo susilaukti tokio pat, gal netgi didesnio pasisekimo. Technologijos juda į priekį – ne daug kam nereikia sunkaus, nelabai išvaizdaus ir kokybiško kompiuterio. Acer pristato galingesnius kompiuterius už labai ekonomišką kainą kaip tik tiems, kuriem reikia pigaus ir galingo kompiuterio darbui biure. Perskaičius specifikacijas norisi dar kartą pasitikrinti kainą. Kompiuteryje rasite AMD Turion II 2,2 Ghz procesorių, 3GB DDR2 atminties, ATI 4570 512MB DDR3 vaizdo plokštę ir 320GB kietąjį diską. Visko tikrai užteks ir kaina tikrai patenkins. Jo kaina vos nuo 2100 Lt (iš GNT gausite už 1500 Lt su PVM).

Acer 5542G

Bendros kompiuterio specifikacijos

  • AMD Turion II M500 2.2Ghz (1MB L2)
  • ATI Mobility Radeon HD 4570 512MB DDR3
  • 15.6″ High Definition LED backlit TFT LCD 220-nit
  • Bluetooth 2.1+EDR
  • WiFi 802.11g/b
  • integruoti garsiakalbiai;
  • prastos garsiakalbių kokybės neatitinkanti garso plokštė su S/PDIF jungtimi;
  • 2,8 kg
  • 6-cell baterija (3 val.)

Pradėjus pakuoti kompiuterį iš karto į akis krenta keliais centimetrais plonesnis lagaminėlis. Jame nerasite krepšio kompiuteriui. Tačiau keistų dalykų tikrai pastebėsite: į instrukcijas įdėtas kartonas… greičiausiai ne tam, kad storį padidinti. Pakuotėse rasite tik labai trumpą kompiuterio funkcijų aprašymą. Kitas dalykas – beveik visas kompiuteris apklijuotas apsauginėmis plėvelėmis. Būtent, daugiskaita. Nejau taip brangu viską apsaugoti tiesiog viena plėvele? Ekranas šonuose atrodo tragiškai:

Apsauginės ekrano juostelės

Bet ne tai pasirodys keisčiausia, o tai, jog prie OS aprašyme nurodoma Windows 7, nors kompiuteris su Linux distribucija Linpus. Ši Linux distribucija jums duos tik beveik bevertę komandinę eilutę, kuri krausis net 29 s:

Užsikrovus sistemai suprantu, jog nieko čia gero nebus – vis tiek turiu suinstaliuoti Microsoft Windows. Suinstaliuoju Windows 7 Ultimate. Visos tvarkyklės rastos. Trūksta tik kortelių skaitytuvo. Atidarau Acer puslapį, o ten vienintelės tvarkyklės – WiFi internetui – ir dar įdomus dalykėlis – šis kompiuteris palaiko tik Windows 7, nors diske pateiktos tvarkyklės daugiausiai tik Windows Vista sistemai (tačiau viskas veikia be problemų). Apsidairau kas duodama prie kompiuterio – Linux licenzija kartu su „Acer“ kompaktu. Visiškai neaišku kas tame kompakte, jeigu ne tvarkyklės, tai net nežinočiau, jog pakavimas klaidinantis – diske ne Linux operacinė sistema, o tvarkyklės, kurių man taip reikia.

Diskai

Pirma problema, su kuria susidursite, bus sunkus kompiuterio atidarymas. Tą lengviausia padaryti dviem rankomis, bet tai toli gražu ne patogiausia. Kompiuterio atidarymo mechanizmas labai minkštas, todėl jis nėra labai slankus ir kompiuterį atidaryti su vienu pirštu gali būti kiek keblu. Kitaip sakant – bandant atidaryti kompiuterį slankioji detalė paprasčiausiai įsispaudžia į kompiuterio korpusą ir tai sukelia didžiules problemas. Acer galėjo nepagailėti pinigų magnetam, o ne „kablių mechanizmui“ kompiuterio ekrano uždarymui.

Įjungimo mygtukas

Atsidarius kompiuterį pirmiausiai pastebiu milžinišką įjungimo mygtuką. Jis susideda iš dviejų LED’ų, kurie rodo ar kompiuteris įjungtas ir ar kraunasi. Visas kompiuterio korpusas iš nelygaus paviršiaus medžiagos. Tai turėtų padaryti šį kompiuterį stilingu, tačiau 5542G storas, sunkus ir neišvaizdus. Kompiuterio svoris 2,8 kg, o storis nuo 2,6 cm iki 3,7 cm:

Kompiuterio storis

Toliau į akis krenta įdomi klaviatūra. Ji ne tik pilna (su skaičių dalimi), bet ir patys klavišai yra didėjantys nuo viršaus į apačią. Pvz., „Ctrl“ mygtukas kelis kartus didesnis už F1. Galbūt nelabai gražu, bet kiek pastebėjau nėra labai jau nepatogu. Acer 5542G klaviatūra minkšta ir maloni pirštam, tačiau didokas triukšmas išduoda, jog ji susidėvėjus gali būti nepakenčiama. Įsitikinti galite patys:

Tačiau jos išdėstymas turėtų atkreipti dėmesį, jeigu ieškote pilno klaviatūros išdėstymo:

Klaviatūros išdėstymas

Pasileidžiu truputį muzikos. Garsas palyginti puikus, nors kokybė ir labai atsilieka nuo gerų kompiuterinių kolonėlių. Ant kompiuterio užrašyta „DOLBY Home Theatre“, „Virtual SurroundSound“ ir „Dolby 10“. Prijungus išorines kolonėles suprantu, jog Acer integruotos kolonėlės ryškiai prastesnės už kompiuterio garso plokštę. Kompiuteris tarsi sukurtas nenaudoti su tuo, kas jame pateikta.

Kompiuterio ekrano kraštinių santykis 16:9. Radeon Mobility HD4570 vaizdo plokštė leis kompiuteriui be didelių problemų atkurti 1080p HD vaizdą. Kairėje kompiuterio pusėje rasime jungtis ne tik mikrofonui ir ausinėm, bet ir garso įvestį. Taip pat kompiuteris pats turi „Crystal Eye“ internetinę kamerą, kuri pritaikyta darbui prieblandoje. Kiek teko bandyti – rezultatas stulbinantis, kamera iš tiesų veikia kelis kartus geriau prieblandoje negu įprastos. Dabar, kai pirksiu internetinę kamerą, tai bus vienas iš būtinų kriterijų. O Acer 5542G naudotojam nereikės rūpintis internetine kamera ir mikrofonu – juos šis kompiuteris jau turi.

Internetinė kamera

Tačiau tai dar ne viskas. Kompiuteryje rasite visas šias jungtis:

  • SD™, MMC, MS, MS PRO, xD kortelių skaitytuvas;
  • 4x USB 2.0 jungtys;
  • 1x HDMI jungtis su HDCP palaikymu;
  • 1x VGA (DE-15) jungtis;
  • 1x garso išvestis;
  • 1x S/PDIF jungtis;
  • 1x mikrofono jungtis
  • 1x garso įvestis;
  • 1x modemo jungtis (RJ-11);
  • 1x tinklo plokštės jungtis (RJ-45).

Kairė kompiuterio pusė

Žinoma, rasite ir kompiuterio pakrovėjo jungtį. Prie kompiuterio pridėta 48.8 W 4400 mAh (6-cell) Li-ion baterija ir 65W pakrovėjas. Pasak gamintojo kompiuteris turėtų galėti dirbti su baterija iki 3 valandų. Deja, man net ir nenaudojant pavyko pasiekti tik 2 valandas. Tuo tarpu baterijos krovimosi laikas irgi nėra stulbinantis – 2,5 valandos nesinaudojant kompiuteriu ir 3,5 valandos naudojantis.

Dešinė kompiuterio pusė

Verdiktas
Acer 5542G nešiojamasis kompiuteris puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško ekonomiško sprendimo, tačiau nori gerų kompiuterio parametrų. Jeigu jūsų biudžetas mažas, o norite žaisti ir dirbti su grafika, tai 5542G puikus pasirinkimas dėl sparčios Radeon Mobility HD4570 vaizdo plokštės ir ganėtinai galingo AMD Turion II 2,2Ghz procesoriaus. Nors kompiuteris turi Dolby sistemą ir, pasak gamintojo, „geras“ kolonėles, jis greičiausiai nepatenkins audiofilų, tačiau paprastus vartotojus, norinčius girdėti ganėtinai geros kokybės garsą ar tiesiog lengvai prijungti kompiuterį prie namų kino, Acer taip pat patenkins neįtikėtinai. Tačiau tai ekonomiškas variantas, tad nesitikėkite iš jo ypač aukštos kokybės. Apskritai, kompiuteris sveria daug (2,8 kg), trumpai veikia naudojant bateriją, prie jo nepridedamas krepšys. Kompiuteris nepasižymi mobilumu. Tačiau jis pigus ir galingas. GNT jo kaina su PVM vos 1500 Lt. Acer 5542G puikiai tinka į biurą, ant stalo, bet ne ant kelių į kelionę. Išbandęs Acer produktą supratau, jog jį lengvai galime lyginti su MSI produktais – dideli skaičiukai ir maža kokybė.

Nuotraukos
Nuotrauka 1 Nuotrauka 2

Nuotrauka 3 Nuotrauka 4

Nuotrauka 13 Nuotrauka 14

Nuotrauka 5 Nuotrauka 6

Nuotrauka 7 Nuotrauka 8

Nuotrauka 9 Nuotrauka 10

Nuotrauka 11 Nuotrauka 12

Nuorodos
Oficiali svetainė.
Daugiau nuotraukų.

  1. 4 Responses to “Acer 5542G – pigus pasirinkimas darbui”

  2. „iš GNT gausite už 1500 Lt su PVM”. O GNT mažmeniškai pardavinėja?

    By jurkis on Vas 14, 2010

  3. jurkis, ne.

    By Ernestas on Vas 14, 2010

  4. Baisu net pagalvot apie tokį daiktą…

    By Karvė on Vas 17, 2010

  5. tikrai baisu 🙂 ir kaip keistai ir netvarkingai pateiktas produktas vartotojui… tai ką perkant su OS, ji neturi būti įdiegta?? na tikrai labai jau baisiai atrodo tie lipdukai 🙂 batarkė tai lėvoka tikrai, suprantu prieš penkis metus gal ir ok būtų buvus, o dabar… kam pirkti nešiojamą, jei jis gali būti tik stacionarus? 😀

    By pow on Vas 18, 2010

Sorry, comments for this entry are closed at this time.