3G – įjungti ar išjungti?

1 lapkričio, 2009 – 10:57

3 Štai kur dilema ir šiuolaikinis klausimas „būti ar nebūti“… Visai neseniai apsilankant Omnitel salone man buvo teigiama, jog turėčiau išsijungti 3G savo telefone, jeigu noriu, jog baterija laikytų ilgiau. Aš kažkaip vis dar esu abejojantis to akivaizdžia nauda. Ir iš tikrųjų nėra taip viskas tiesmukiška, jog naudojant 3G jūsų telefonas nusikraus greičiau ir taškas.

Deja, klausimas čia turėtų būti ne „ar nori, jog baterija ilgiau laikytų, ar ne?“, o „kaip dažnai naudojiesi savo telefonu ryšiui?“. Mat pats 3G nors ir reikalauja daugiau energijos veikimui, tačiau pats yra žymiai spartesnis ir kiek labiau tausojantis energiją negu UMTS/GSM. Taip yra todėl, nes naudojant 3G telefonas duomenis perduoda žymiai didesniais greičiais ir pats tinklo standartas iš jo reikalauja mažiau junginėtis prie tinklo (tai reiškia, jog jeigu turite neekranuotas kolonėles, trukdžius girdėsite rečiau) ir tą daryti trumpiau ir sparčiau.

Iš esmės naudojant 3G, telefonas vis tiek turės perduoti panašią informaciją ir tai vis tiek naudos energiją. Tačiau tai bus daroma sparčiau ir užtruks žymiai mažiau, o tai atlikus (išsiuntus informaciją, jog esate prisijungę prie tinklo ir pan.) nuo 3G tinklo iš dalies yra atsijungiama kuriam laikui. Tas „kuris laikas“ – 3G atveju šis laiko tarpas yra žymiai ilgesnis negu UMTS/GSM.

Tačiau 3G sparta iš tikrųjų reikalauja daugiau energijos. Visas energijos taupymas naudojant 3G slypi tame, jog telefonas bendrai paėmus trumpesnį laiką bendraus su tinklu negu UMTS/GSM. O štai, jeigu jūs dažnai naudojatės telefonu ir tinklo paslaugomis (skambučiais, žinutėmis, internetu ir pan.) – 3G naudos žymiai daugiau energijos negu UMTS/GSM (apytiksliai 2 kartus daugiau).
Štai kodėl prie naujesnių telefonų aprašymų pridedama dveji baterijos duomenys – vieni GSM, kiti WCDMA (3G). Dažniausiai WCDMA trukmė būna ilgesnė budėjimo režime, GSM trumpesnė. O skambučio metu viskas atvirkščiai – naudojant GSM baterija laikys ilgiau negu WCDMA.

3G turi dar vieną minusą – jis nėra pasiekiamas visoje Lietuvoje. Jeigu staiga telefonas pamestų 3G ryšį, jis persijungtų į GSM. Tuo laiko momentu, kada jūsų telefonas persijunginėja iš 3G į GSM, jūs nesate pasiekiamas. Dar daugiau – pats persijungimas suris daug energijos ir negana to tai vyks ganėtinai dažnai, jeigu pastoviai judate mieste (taip, taip, net ir mieste yra vietų kur 3G nepasiekiamas) ar už jo ribų.

Kitaip sakant – iš esmės 3G rekomenduotina išjungti jeigu norite tausoti bateriją ir būti visą laiką pasiekiamas. Tačiau jeigu dažnai nesinaudojate telefonu, negaunate daug SMS, skambučių ir daug nejudate su telefonu – 3G ne tik patartina, bet netgi rekomenduotina įsijungti, jog baterija laikytų ilgesnį laiko tarpą. Tik klausimas kam to reikia, jeigu būdami vienoje vietoje ilgą laiką dažniausiai galime ir patį telefoną laikyti pakraunamą…

  1. 6 Responses to “3G – įjungti ar išjungti?”

  2. Čia truputį reikia padirbėti su logika, fizika ir, įtariu, 3G bei GSM specifikacijomis, nes viso to trūksta…

    By Karvė on Lap 1, 2009

  3. Iš patirties galiu pasakyti, kad naudojant 3G budėjimo rėžime, energijos sunaudojama daugiau. Mano N70 reikėdavo krauti kas 2-3 dienas, įjungus 3G, o su GSM – maždaug kas 5.

    By Pawka on Lap 2, 2009

  4. Kaip isjungti ta 3G ?

    By Benzinas on Lie 11, 2010

  5. O ka man daryt jei man eina skambint, rasyt ir priiminet skambucius ir t.t. tik tada kai pas mane buna tas 3g, kai jis pradingsta as nieko negaunu ir nk negaliu daryt.. pradingsta jis daznai ant tel se w660i. nusipirkau ji, pradzios tas 3g buvo daznai tai as net nepastebejau, veliau man jis pradinginejo ir poto vapse pradadingo,… dbr niekad jo nematau ir tel galima net ismest jei nk negali daryt… KAIP MAN TA 3G IJUNGT, nes man be jo neranda tinklo

    By Eima on Rgp 2, 2010

  6. Kaip isjungti ta 3g???

    By Albis on Lie 6, 2013

  7. Paskaitykite savo telefono instrukcijoje.

    By Ernestas Lukoševičius on Lie 6, 2013

Sorry, comments for this entry are closed at this time.