Interneto naudotojų statistikos globalumas

2 lapkričio, 2008 – 18:02

Statistika Visai atsitiktinai skaitydamas vieną naujieną savo RSS skaitytuve pastebėjau, jog Lietuvoje visgi yra globali statistikos rinkimo sistema. Tai – Ranking.lt. Šis tinklaraščio įrašas nėra reklaminis, apie Ranking.lt rašau, nes kol kas manau, jog tai yra patikimiausia statistika apie Lietuvos interneto vartotojus.

Patikimiausia – tai ne visiškai patikima. Ši statistika surenkama pagal populiarių tinklapių atidarymų skaičių. Tai, jog statistika renkama remiantis populiariais tinklapiais – pagirtina, bet tai, jog statistika yra paremta tinklapių atidarymo skaičiais – tikrai nepadaro šios statistikos tikslesne. Nebent vartotojų atskyrimui naudojama sausainiai, bet juos galima išvalyti ir taip kai kurie žmonės daro. O dar kai kurie – blokuoja Gemius.

Kadangi Gemius paslaugomis naudojasi daug populiarių tinklapių, drįstu sakyti, jog daugelis iš jų taip pat dalyvauja gemiusTraffic tyrime. Populiarūs tinklapiai – tai padaro šią statistiką tikslia. Juk labai didelis procentas Lietuvos interneto naudotojų apsilanko tokiose svetainėse kaip one.lt, delfi.lt, lrytas.lt, alfa.lt, blogas.lt ir kt. Vadinasi, daugelio tų interneto naudotojų duomenys irgi yra įskaičiuojami į statistiką.

Iki šiol skaitydavau tik įvairių konkrečių tinklapių statistiką. Taip, ji tiksli, bet nieko nepasako apie globalią statistiką ir su ja gali visai nesutapti. Pvz., kad ir koks būtų populiarus (nekalbam apie tą atvejį, kai jį skaito visa Lietuva) tinklaraštis nežinau.lt, jo statistika „kalbės“ tik apie „internetas, technologijos, produktyvumas“ (citata iš nežinau.lt aprašymo) temomis besidominčius žmones, o didžioji dalis šiomis temomis nesidominčių žmonių ir neskaitančių šio tinklaraščio į statistiką nebus įtraukti. Paprastesnis paaiškinimas: tinklapio apie technologijas statistika gali stipriai skirtis nuo globalios statistikos. Besidomintis technologijomis žmogus naudos gerą programinę įrangą, o nesidomintis – greičiausiai tik tai, kas jam bus „paduota“.

Jau praėjo gana daug laiko nuo tų laikų, kai praktiškai kiekviename kompiuteryje matydavome naudojamą Internet Explorer. Vėliau į rinką atėjo Firefox. Ši naršyklė atsigriebė šiokį tokį gabalą rinkos, bet ne paprastų, informacinėmis technologijomis nesidominčių vartotojų. Tiesiog trūko informacijos apie šią naršyklę paprastiem vartotojam ir patys vartotojai kažin ar labai suprato kodėl jiems reikėtų keisti naršyklę. Pastebėjimas: daugelis besidominčių informacinėmis technologijomis žmonių, naudojasi ne tuo kas „paduota“, o tokie žmonės taip pat dažniau naršo internete po informacinių technologijų tematikos puslapius. Tai reiškia, jog vieno tinklapio statistika greičiausiai bus daugiau mažiau būdinga to tinklapio tematika besidomintiems žmonėms. Dėl to reikia globalesnės statistikos, kuri apimtų didesnę dalį vartotojų.

Nors tūkstantis ar du yra didelis skaičius – Lietuvoje „internautų“ žymiai daugiau ir iš tiek vartotojų negalime spręsti apie statistiką. Nereikėtų stebėtis, jog jūsų tinklapyje statistika yra vienokia, o žmonės naudoja visai kitokią PĮ. Pavyzdžiui, jeigu kas antras jūsų tinklapio skaitytojas naudoja Firefox, tai dar nereiškia, jog Lietuvoje kas antras žmogus apskritai bent jau žino kas yra Firefox. Nesvarbu, jog jūs turite 2000 nuolatinių lankytojų.

Tuo tarpu sudėjus visus populiarių lietuviškų tinklalapių lankytojus – galbūt ir gautume artimą skaičių visiems Lietuvos interneto naudotojams. Taigi, jeigu gemiusTraffic dalyvauja daug populiarių tinklalapių (o greičiausiai dalyvauja, kaip jau rašiau) – Ranking.lt statistika turėtų būti gana tiksli.
Tačiau ne tiek tiksli, jog turėtume ja visu 100% pasikliauti. Statistika visada ir išliks statistika.

  1. One Response to “Interneto naudotojų statistikos globalumas”

  2. Ranking.lt yra senas kaip gyvenimas lenkų Gemius projektas. Bet aprašei tikrai išsamiai — reiks nusiųst kaip pvz žmonėms, kurie klausia apie tokias lietuviškas sistemas.

    By Karolis Pocius on Lap 3, 2008

Sorry, comments for this entry are closed at this time.