„Low-level“ formatavimas iš Linux

28 vasario, 2009 – 11:20

Formatuodami „low-level“ savo kietąjį diską (HDD) jūs visą informaciją perrašote nuliukais. Šis kietojo disko formatavimo būdas (toliau, LLF) buvo pradėtas naudoti 1980’aisiais. Dauguma šiuolaikinių kietųjų diskų gamyklose pirmą kartą būna suformatuojami LLF. Tada HDD dažniausiai būdvo formatuojami tokiu būdu dėl RLL/MFM klaidų. Dabar LLF būdu formatuojama dėl įvairių priežasčių. Anksčiau HDD formatavimas buvo atliekamas ne operacinėje sistemoje, o iš BIOS’ų („Basic Input/Output System“). Iš MS-DOS tai buvo atliekama į darbą pasitelkiant „debug“ programą, kuri panaudodavo BIOS’us. Tačiau, jau ilgas laikas kaip tai galima atlikti iš daugelio operacinių sistemų ir nereikia jokių ypatingų programų iš HDD gamintojo puslapio.

Trumpiau kalbant, jūs galite norėti suformatuoti savo HDD LLF būdu, jeigu:

  • turite „preformated“ HDD (tokie atvejai šiais laikais jau beveik nepasitaiko);
  • pastebite, jog jūsų kietasis diskas gali būti sugadintas (turėti blogų sektorių);
  • norite pilnai ištrinti visą informaciją, esančią kietąjame diske.

Pirmųjų atvejų šiais laikais beveik nepasitaiko, todėl jo neaptarinėsiu. Trečiąjam atvejui galite rasti keletą žymiai geresnių įrankių mat LLF būdu formatuojant informacija bus perrašyta tik kartą, o kai kurie įrankiai dar ir spec. algoritmus naudoja, jog užtikrintų mažesnę tikimybę atkurti ištrintus duomenis. Lieka tik antrasis variantas.

Viskas, ko jums reikia, tai Linux LiveCD distribucija ir programa „dd“, kuri būna beveik visose Linux distribucijose. Šiuo atveju kaip Linux LiveCD distribuciją panaudokime Ubuntu. Užsikrovus sistemai pirmiausiai reikia išsiaiškinti kaip jūsų HDD buvo atpažintas: tai /dev/sda, /dev/hda, o gal koks /dev/sdb? Tai lengviausia padaryti pažūrėjus su komanda „ls /dev“ ir po to su „fdisk -l /dev/įrenginys“ patikrinus kiekvieno HDD particijų lenteles ir taip atpažinus reikiamą formatuoti HDD. Tada tiesiog atsidarykite GNOME Terminal ir įvykdykite tokią komandą:

dd if=/dev/zero of=/dev/įrenginys

Pavyzdžiui:

dd if=/dev/zero of=/dev/hda

Tokią komandą galite taikyti ne tik kietiesiems diskams, bet ir atminties kortelėm, raktam ir pan. laikmenom.
Tiesa, komanda ir neturi rodyti progreso – komandai baigus darbą vėl gausite tuščią komandinę eilutę.

Sorry, comments for this entry are closed at this time.