Audacious – tavo muzika, tavo kelias, jokių išimčių

9 lapkričio, 2007 – 17:49

Audacious – tavo muzika, tavo kelias, jokių išimčių. Taip Audacious grotuvas apibūdinamas Gentoo Portage sistemoje. Grotuvas išties gražus, patogus ir funkcionalus. Nors ir nelabai palyginčiau jį su AmaroK, bet XMMS jis tikrai lenkia.
Pirmiausias pliusas yra tas, kad interface’as labai paprastas ir aiškus buvusiems XMMS ir Winamp vartotojams. Jis atrodo kaip Winamp kopija ir ne tik… Audacious 1.3.2 taip pat palaiko Winamp EQF failus ir Winamp 2.x apvalkalus. Taip pat jam tinka XMMS apvalkalai.
Kalbant apie apvalkalus jis jų turi tikrai nemažai. Tačiau nė vienas apvalkalas nekeičia gortuvo mygtukų išdėstymų – išdėstymas visą laiką bus kaip Winamp’e.
Deja kaip pakeisti išdėstymą nustatymuose taip pat neradau. Tiesa, nustatymai tikrai nenustebino, bet ir nenuliūdino – nėra nieko ypatingo. Kad ir kaip ten būtų – palyginus su XMMS funkcijų skaičių tai Audacious tikrai jį lenkia. Visų funkcijų nevardinsiu, bet tiesiog užsimenu, kad jų ten tikrai pakankamai. O jeigu kam jų pritruks – galima įsidiegti atitinkamą priedą (plugin).
Priedų ten tikrai netrūksta. Sudiegus net ir užmaskuotus paketus (tai tarsi Portage apsaugojimo būdas nuo End-User, kuris nežino, jog tas paketas yra nestabilus) Audacious išliko stabilus. Jo priedai per ~50 valandų muzikos klausymosi ir naudojimo beveik visų galimų priedų galimybių nenulūžo nė karto! O svarbiausia, kad jie leidžia užtikrintai aplenkti XMMS’ą, kuris jau išėjo iš „rinkos”.
Kalbant apie priedus norėčiau paminėti tokius kaip Audacious OSD, Extra Stereo Plugin, Echo Plugin, SndScretch, Voice_removal, AudioCompressor AGC, Status icon ir Docklet plugin.
Audacious OSD priedas pasikeitus dainai mums parodo nustatytoje ekrano vietoje užrašą.
Extra Stereo Plugin paprasčiausiai pagerina stereo garso kokybę. Bet jis kai kuriais atvejais gali ją ir pabloginti. Tokiu atveju siūlyčiau tiesiog priedo nustatymuose sumažinti „Effect intensity”. Numatyta reikšmė yra 2,5.
Echo Plugin priedo pagalba galima sukurti aidą. Taip pat silpno aido pagalba galima sukurti ne tik patį aidą, bet ir kažką panašaus į scenos garsą t. y. kaip ir ant karaoke funkcijų turinčių DVD grotuvų garsą.
SndScretch priedas gali reguliuoti garso greitį. Taip pat jis turi garso stiprumo korekcijos funkciją. Visa esmė kodėl šį priedą paminiu – jis sukuria greitos muzikos efektą be dainos grojimo spartinimo t. y. kiek daihna trukdavo prieš priedo įjungimą tiek ji truks ir po įjungimo.
Voice_removal gali praversti užsirašant dainų žodžius. Jis tarsi išryškina aukštus garsus, o bosus sumažina. Tą galima atlikti ir pačiam EQ pagalba, bet šio priedo pagalba mes tą atliktumėme vienu paspaudimu.
AudioCompressor AGC man labai patiko. Jis dar labiau iškelia į aukštybes Audacious grotuvą, nes šis priedas sugeba garsumo stiprumo kaina stipriai kelti garso kokybę.
Status icon ir Docklet priedai iš esmės atlieka tą pačią funkciją – sukuria Audacious ikoną, kuria galima valdyti patį Audacious. Tačiau siūlau naudoti Status icon, nes Docklet gali tik valdyti grojimą (groti, stabdyti, pauzė ir pan. funkcijomis), o Status icon gali žymiai daugiau (pateikiu View skiltį ir Audacious statusą, kuris rodomas keletai sekudžių palikus žymeklį ant Audacious ikonos):
O čia Docklet duodamas meniu:
Spręsti kuris geresnis ir funkcionialesnis palieku jums.
Atminkite, kad aš neaptariau visų priedų funkcijų, kurias jūs galite rasti pasileidę Audacious, paspaudę klavišų kombinaciją Ctrl+P, pasirinkę Įskiepiai, pažymėję norimą konfigūruoti priedą ir paspaudę mygtuką Nustatymai.
Apibendrinant tai gana funkcionalus grotuvas Linux sistemoms, bet geriausia yra tai, kad projektas neuždarytas ir juda į priekį.

Oficialus programos puslapis: http://audacious-media-player.org.

  1. One Response to “Audacious – tavo muzika, tavo kelias, jokių išimčių”

  2. Šriftas galėtų būti ir didesnis..

    By pencininkas on Kov 3, 2012

Sorry, comments for this entry are closed at this time.