FTP serverio katalogų primontavimas Linux sistemose

17 liepos, 2008 – 13:48

Jeigu naudojatės „Samba“ protokolu („Windows shares“), tai tikriausiai jau pastebėjote, jog pigios tinklo plokštės su SMB protokolu nelabai noriai bendrauja. Dažniausiai nepavyksta išgauti didelių greičių. Tačiau su FTP paprastai viskas būna gerai.
Jeigu naudojatės Linux ir turite namie FTP serverį, kurį iki šiol pasiekdavote per „Samba share’us“, tau šis montavimo būdas yra jūsų išsigelbėjimas. Montuojant FTP serverio direktorijas prie „/mnt“ katalogų jūs gaunate visiškai tokias pačias galimybes, kaip ir SMB atveju. Galbūt netgi geresnes. Greičiai būna žymiai didesni, o jei naudojatės GKrellM ar kitu įrankiu primontavimui, tai visai nepajusite jokio skirtumo. Svarbiausia: kitaip, nei naudojantis FTP klientu, jūs gaunate visas galimybes tvarkyti FTP turinį kaip kokio išorinio HDD ir norint pažiūrėti filmą jums nereikia jo parsisiųsti viso iš karto.

1. Nesvarbu, jog montuosite tik prie „/media“ ar „/mnt“ katalogų. Jūs vis tiek turite turėti susiinstaliavę FUSE. Tai galite padaryti per savo Linux distribucijos paketų valdiklį. Tačiau, dažniausiai, FUSE populiarios sistemos jau turi įkompiliuotą branduolyje arba suinstaliuotą atskirai kaip paketą.

2. Įdiekite patį pagrindinį įrankį, kurį ir naudosime FTP serverio katalogam primontuoti kaip paprastiem įrenginiam – „CurlFTPfs“. Įdiekite jį naudodami savo sistemos paketų valdiklį. Pvz., Ubuntu vartotojai paleis komandą „sudo apt-get install curlftpfs“, o Gentoo „sudo emerge curlftpfs“.

3. CurlFTPfs naudoja tokią sintaksę primontuoti katalogams:

# curlftpfs ftp://192.168.2.100/ /kelias/iki/mountpoint


Slaptažodį, prievadą ir prisijungimo vardą galite nurodyti „ftp://192.168.2.100/“ pakeitę į „ftp://user:[email protected]:21“.
Norėdami atmontuoti, įvykdykite:

# fusermount -u /path/to/mountpoint/

Norėdami primontuoti naudodami /etc/fstab pridėkite tokią eilutę (pakeiskite kai kuriuos parametrus pagal savas reikmes):

curlftpfs#user:[email protected]/path /mnt/point fuse user,disable_eprt,noauto

Daugiau informacijos apie šį įrankį galite sužinoti komandinėje eilutėje įrašę:

# man curlftpfs

Sorry, comments for this entry are closed at this time.