Gyvename Europos Sąjungoje! Naudokimės 2 metų garantija visiems produktams

12 gruodžio, 2009 – 11:47

Europos Sąjungos vėliava Daugelis žmonių vis dar nustemba pamatę užrašą „Visoms elektronikos prekėms suteikiama 2 metų garantija“ Maxima parduotuvėje ar apskritai sužinoję, jog garantija privalo būti suteikiama visiems produktams.

O gi visa istorija tokia: kai Lietuva įstojo į Europos Sąjungą, automatiškai įsigaliojo ir 1999/44/EC direktyva. Tai viena iš svarbesnių Europos Sąjungos direktyvų, kurias reikėtų žinoti perkant kompiuterį ar kokią kitą ne maisto prekę.

Kodėl ji tokia svarbi?
1. Niekas apie ją nežino. Na, taip, perdedu šiek tiek – yra žinančių, bet ypatingai mažai.
Apie ją dažnai nežino ne tik pardavėjas, parduodantis prekę sąlygomis, pažeidžiančiomis 1999/44/EC direktyvą, bet ir tokią prekę perkantis pirkėjas.
2. Tai viena pagrindinių direktyvų, kuriomis galima užginčyti neteisingą produkto aprašymą, garantijos trukmę ir pačių svarbiausią dalyką – susigrąžinti pinigus už neveikiančią prekę, net jeigu nepavyksta įrodyti, jog ji neveikia.
Remiantis 1999/44/EC direktyvos „Sale of Goods Act“ dalimi pirkėjas per 6 mėnesius nuo prekės pirkimo datos turi teisę susigrąžinti

Tas pats įstatymas Vartotojų Teisių Gynimo įstatyme
2004 metais Lietuvos Respublika perkėlė 1999/44/EC direktyvą į Lietuvos Respublikos Vartotojų Teisių Gynimo įstatymą. Per tą laiką įstatymas buvo šiek tiek pakeistas nuo originalo, tačiau jūs vis dar turite teisę į 2 metų garantiją:

Tai, ką turite žinoti iš Lietuvos Respublikos įstatymų
1. Apie garantinį gedimą privalote pranešti per 2 mėnesius nuo jo pastebėjimo. (įdomu kaip įrodoma, jog pastebėta ne, pvz., vakar?)
2. Pardavėjas privalo grąžinti už prekę sumokėtus pinigus, išskyrus atvejus, kai prekės trūkumas yra mažareikšmis. Prekės trūkumo mažareikšmiškumo kriterijus nustato Vyriausybės įgaliota institucija.
3. Jeigu prekei „nebuvo suteikta garantija“ (kabutėse, nes pagal įstatymą visoms prekėms yra suteikiama garantija), garantiją turite net 2 metų. (7 straipsnis, 4 dalis)
4. Jeigu prekė sugędo nepraėjus 2 metams nuo jos įsigyjimo, o garantinis terminas jau pasibaigė, vis dar galite naudotis garantija, jeigu tik galite įrodyti, kad prekė sugędo ne dėl jūsų kaltės, o dėl priežasčių, kurios jau buvo prieš ją įsigyjant. (argi ne keista, jog pagal direktyvą gaunate garantinį bet kokia sąlyga, o pagal LR įstatymą – dar turite įrodinėti?)
5. Pagal įstatymą garantija – be papildomo mokesčio teikiamas prekės pardavėjo ar gamintojo įsipareigojimas vartotojui atlyginti sumokėtą sumą ar pakeisti, pataisyti prekes, jei jos neatitinka kokybės rodiklių, nurodytų prekės garantiniame dokumente ar prekės reklamoje.
6. Tie patys įstatymai – ir internete. Tiesa, jeigu perkate iš užsienio – būtų pravartu žinoti tos šalies įstatymus ir kaip 1999/44/EC interpretuojama toje šalyje. Tai galite rasti šiame dokumente (lietuvių, anglų ir kitomis kalbomis).

Nuorodos
Komisijos komunikatas tarybai ir Europos Parlamentui dėl direktyvos (lietuvių, anglų ir kitomis kalbomis).
1999/44/EC direktyva (lietuvių, anglų ir kitomis kalbomis).
Lietuvos Respublikos Vartotojų Teisių Gynimo įstatymas.

  1. 8 Responses to “Gyvename Europos Sąjungoje! Naudokimės 2 metų garantija visiems produktams”

  2. Nepamirškim, kad gedimas turi būti gamybinio broko kilmės, tad po pusantrų metų sugedęs daiktas nebūtinai bus remontuojamas nemokamai.

    By banditaz on Gru 12, 2009

  3. Va būtent! Teorija yra viena, o praktika visai kas kita. Pabandyk tu tą daiktą susitvarkyt po metų sugedusį. Pasakys, kad gedimas vyko dėl nusidevėjimo, o ne dėl gamybinio broko ir viskas.

    By Karolis Pocius on Gru 12, 2009

  4. Karoli, na, matai, jeigu jau prekė sugędo (pvz., sulūžo) dėl nusidėvėjimo tai dar ne gamybinis brokas.
    Bet jeigu prekė jau buvo sugędus perkant ir neatitiko aprašymo – čia jau galima laisvai bylinėtis: ir įrodyti nesunku, ir akivaizdus pažeidimas.

    Jeigu, pvz., sugędo monitorius, nes viduje perdegė koks chip’as (ne koks maitinimo blokas!), tai irgi nesunku įrodyti, jog gamintojo kaltė (dauguma monitorių yra „užplombuojami“ arba užklijuojami, o iš išorės tokio gedimo nesukelsi). Arba monitoriuje atsirado daugiau sugędusių taškų negu leidžiama.

    O mano point’as dėl direktyvos – Lietuva šiek tiek perinterpretavo tą direktyvą ir susiaurino garantijos teikimo paslaugas. Ten, kur direktyva interpretuojama tiesiogiai be pakeitimų, garantija duodama be jokių įrodinėjimų ir viskas. Prekė sugędo – turi garantinį. Nereikia pačiam aiškintis kas blogai ir pan.

    By Ernestas on Gru 12, 2009

  5. Ką daryti, jei Lietuvos įstatymai pažeidžia Europos sąjungos nuostatas? 🙂

    Pvz.: ne kartą skundžiausi ne maisto prekių inspekcijai.. pagal dabartinius LR įstatymus, pardavėjas gali suteikti norimos trukmės garantiją, pvz. BMS labai mėgsta vienerių metų, vietoje poros. Ir jie nieko negalėjo padėti, tokie įstatymai, jei nepatinka, paduok į teismą BMS..

    Tas pats su 14 dienų grąžinimu, jei prekė gera, bet kažkas nepatiko. LR prekių keitimo įstatyme visos įmanomos prekės prie išimčių pridėtos, tai yra elektronika, rūbai, žaislai ir t.t. http://www.topzone.lt/forumas/3132-senukai-pinigu-grazinimas.html#post56782

    By Originalas on Gru 12, 2009

  6. Laba diena,
    prieš 18 mėnesiu pirkau DVB-T imtuvą (priedelį). Dabar, jam sugedus, nunešiau į garantinį. Pasirodo ant čekio parašyta, kad garantija 12 mėn. Ar tas užrašas ant čekio patvirtina, kurio buvimo negalėjau žinoti pirkdamas, kad daiktui turi būti taikoma kitokia garantija? Jei ne, tai kaip galiu gauti garantinį prekės aptarnavimą? Ačiū

    By Kęstutis on Lap 9, 2012

  7. Taip, čekis tai patvirtina, bet nesąžiningu būdu. Manau, geriausia būtų, jei į šį klausimą atsakytų VVTAT, tada ir su pardavėju diskusijų nebūtų.

    By Ernestas Lukoševičius on Lap 9, 2012

  1. 2 Trackback(s)

  2. Gru 12, 2009: Tweets that mention Versme.net blog » Blog Archive » Gyvename Europos Sąjungoje! Naudokimės 2 metų garantija visiems produktams -- Topsy.com
  3. Bal 11, 2010: Versme.net blog » Blog Archive » Perkame ir grąžiname pagal civilinį kodeksą

Sorry, comments for this entry are closed at this time.