Ar Windows 8 greitesni už Windows 7?

2 gruodžio, 2012 – 17:59

Windows 8 logo Man vis knietėjo pabandyti naująją Windows 8. Visi skundžiasi, jog joje esanti aplinka tragiška, bet mane sugebėjo sudominti nusipirkti licenziją ir išbandyti šią sistemą, nes pasirodžius Consumer Preview daugelyje šaltinių buvo skelbiama, kad ši sistema žymiai spartesnė nei Windows 7. Tiesa, buvo aptariamas tik įsijungimo ir išsijungimo aspektas. Daug kas sakė, kad netgi Linux neturės lygių tokiai įsijungimo ir išsijungimo spartai. Tad nutariau įsitikinti kaip ten yra iš tikrųjų ir ar verta, kaip ir visiem, būti taip pat priešiškam naująjai Metro aplinkai. 

Testavimui pasiruošiau kelias procedūras:

1) ZIP archyvavimo, išpakavimo testai. Šiam testui naudojau Linux 3.6 mainline (išleista 2012-09-30) branduolio išeities tekstus, suspaustus į ZIP failą. Tai yra maždaug 42000 mažų, daugiausiai tekstinių failų. Archyvavimui naudojau 7-Zip.

2) Microsoft Office 2010 instaliavimas. Office greičiausiai beveik visi naudojame ir, suprantama, vienas iš veiksmų, kuriuos atliekame gavę Windows’us – įdiegiame Microsoft Office biuro programų paketą. Kaip pastebėjau, Microsoft Office 2007 instaliavimo trukmė Windows 7 smarkiai skyrėsi lyginant su Windows XP, tad buvo įdomu pamatyti ar panašių pokyčių bus ir dabar. Iš esmės pagal Office 2010 instaliacijos trukmę galime orientuotis kaip greitai OS sugebės įdiegti ir kitas programas, reikalaujančias HDD resursų, prieigos prie registro ir pan. Testui pasirinkau Office 2010, o ne Office 2013, nes šis biuro programų paketas vis dar bandomojoje stadijoje ir dauguma jame esančių pakeitimų man apskritai nepatiko.

3) Turbūt jau pastebėjote, jog Windows dažnai reikalauja perkrauti sistemą po visokių sistemos atnaujinimų. Vadinasi, sistemos išsijungimo ir užsikrovimo laikas mums yra labai svarbus ne tik ryte ir vakare išjungiant ar įjungiant kompiuterį, bet ir vidury darbo dienos, kai dėl atnaujinimų reikia perkrauti kompiuterį arba negalėsite ramiai dirbti/instaliuoti kitų programų. Sistemos užsikrovimą matavau su išjungtu Windows Update bei Skype įtrauktu į „startup“. Laikas matuojamas nuo kompiuterio įjungimo mygtuko paspaudimo iki HDD aktyvumo dingimo, sistemai automatiškai prisijungus su nauju vartotoju, kuriuo kartą jau buvo prisijungta (kad išvengti visokių vienkartinių „paruošiamųjų“ darbų prisijungiant). ArchLinux, Windows 7 ir Windows 8 naudojo UEFI, todėl užsikrovimo laikas pastebimai didesnis už Ubuntu 12.04.

4) Firefox 17, Google Chrome, Microsoft Word 2010, LibreOffice.org 3.6 Writer programų „šaltojo“ pasileidimo laikai. Lyginant operacinių sistemų svarbu patikrinti ne tik per kiek laiko užsikraus mūsų kompiuteris, bet ir per kiek laiko pasileis dažniausiai naudojamos programos. „Šaltasis“ paleidimas reiškia, jog programa paleidžiama pirmą kartą po sistemos pilno užsikrovimo. Tam sukuriame naują, tuščią Windows vartotoją, perkrauname kompiuterį, paleidžiame šias programas, sutinkame su licenzijomis, jeigu to prašo, ir nieko daugiau nedarę perkrauname kompiuterį, vėl prisijungiame prie naujo vartotojo, išjungiame kaip įmanoma daugiau pašalinių programų, palaukiame kol dings HDD ir CPU aktyvumas ir paleidžiame programą. Laiką matavau nuo programos ikonos paspaudimo iki kursoriaus programoje atsiradimo.

Vardan sportinio intereso ir šiaip kadangi tiesiog galėjau – beveik visus šiuos testus atlikau ir poroje Linux distribucijų: Ubuntu 12.04 ir ArchLinux.

Naudojamas kompiuteris

CPU: Intel Core i5-2410M CPU @ 2.30GHz 3MB (Turbo Boost iki 2.9 GHz; superpi 1M per 14 sekundžių)
HDD: WDC WD6400BPVT-80HXZT1 5400RPM 640 GB (hdparm testas: 72 MB/s)
RAM: Samsung M471B5273CH0-CH9 4GB + Fujitsu 4GB (DDR3-1333)
VGA: NVIDIA GeForce GT520M 512MB DDR3
Chipset: Intel HM65 Express
Ekranas: 14.0″ 16:9 HD (1366×768) LED Backlight
Baterija: 56 Whrs 5200 mAh

Kita naudojama konfigūracija

Išjungti Windows Defender ir Windows Firewall.
ArchLinux su Fluxbox WM.
Ubuntu su standartine konfigūracija.

Testų rezultatai

O jie ganėtinai akivaizdūs – tarp Windows 7 ir Windows 8 nėra reikšmingo skirtumo. Per 3 metus Microsoft nesugebėjo nė kiek paspartinti savo OS. Vietoje to – ji kai kur netgi sulėtėjo. O reklamuojamas užsikrovimo greitis palyginus su populiariausia Linux distribucija Ubuntu – juokingas.

Testo rezultatai

Bendrai apie Windows 8

Windows 8 įdomu buvo tai, kad kompiuteris iš tiesų greitai užsikraudavo iki prisijungimo lango, tačiau prisijungus sistema kraudavosi velniškai lėtai, net jei Skype nebuvo „startup“ sąraše. Apskritai, tai jokių didelių naudingų vartotojui pokyčių šioje OS nepastebėjau. Man, kitaip nei daugeliui vartotojų, atrodo, kad „Start“ mygtuko pašalinimas iš darbastalio yra gera mintis.

Tačiau su tuo, kad Metro aplinka prasta – sutinku visiškai. Programėlės pasileidžia lėtokai; jų dideli mygtukai ant nešiojamojo kompiuterio be lietimui jautraus ekrano yra beprasmiai; trūksta elementarių klaviatūros mygtukų paspaudimų kombinacijų (pvz., Esc programėlėse nedaro nieko); programėles įdiegiant per „Store“ gaunate tik Metro versijas; kompiuterio išjungimas pasiekiamas per Win+C, Settings, Power, Shut down – ypač daug žingsnių. Kitaip sakant – Microsoft padarė tikrai didelę klaidą neleisdami išjungti šios aplinkos. Pagaliau, šiek tiek padirbus kompiuteriu, visa sistema be Microsoft Office 2010 užėmė beveik 30 GB. Metro naudinga tik planšetėms.

Instaliuojant Windows 8, kaip ir Windows 7 supratau taip pat dar vieną dalyką – Microsoft nemoka kurti operacinių sistemų. Per 17 metų nuo Windows 95 jie nesugebėjo sukurti nė vienos Windows operacinės sistemos, kuri instaliuotųsi neignoruodama realaus pasaulio. Štai Windows 7 ir Windows 8 UEFI instaliacijos sukuria ne 1, o 2 papildomas particijas. Suinstaliavus Windows 7 per UEFI, ji iš pirmo karto neužsikrovė, tad reikėjo pasileisti UEFI shell’ą iš ArchLinux disko ir per ten užkrauti Windows Boot Loader. Na, o štai instaliuojant Windows 8 per UEFI… Kompiuteris net negalėjo užkrauti Windows 8 su UEFI iš disko. Teko instaliuoti per jau veikiančią Windows 7. Kitas dalykas – Microsoft mano, kad jų sistemos „bootloader’iui“ reikia 500 MB particijos. Linux neišnaudoju net 100 MB. Ar gera OS turėtų naudoti 500 MB sistemos branduolio ir bootloader’io užsikrovimo procesui? Aš, žinoma, apie Microsoft technologijas daug neišmanau, tad remiuosi tik bendra nuojauta.

Galų gale, grįžtant į mažiau filosofines kalbas – Windows 8 atpažino mažiau įrenginių nei Windows 7. OS užima žymiai daugiau nei Windows 7, jos naudojama aplinka yra žymiai paprastesnė, bet jie sugebėjo kažkaip mistiniu būdu sumažinti įrenginių palaikymą? Toliau kalbant apie disko vietą – Windows 8 tik išsiplėtė ir kaip komercinė OS galėtų imti ir įdiegti į visas instaliacijas viską, ko reikia vartotojui (Skype, Office, kodekai), bet to nepadaro. Kodėl jie nusprendė panaikinti DVD palaikymą?

Tiesa, naujojoje OS patiko Internet Explorer 10. Ši naršyklė iš tiesų pagaliau tapo kažko verta konkurente Firefox, Google Chrome ir Opera. Atliekant smulkius bandymus, ji krovė puslapius bene visados sparčiau nei pastarosios. Atvaizdavimo problemų taip pat nepastebėjau. Naršyklėje netgi jau buvo instaliuotas Flash. Jei būčiau Windows vartotojas – duočiau šansą šiai naršyklei dar kartą. Bet kadangi nesu…

Kitas argumentas prieš naująjį Microsoft produktą – vietoje to, kad įtrauktų į Windows 8 pasirinkimą tarp Metro ir įprastos Aero aplinkos, jie nieko nepadarė ir taip susimažino savo pardavimus. Arba vietoje pasirinkimo tarp Metro ir Aero buvo galima padaryti funkciją programas paleisdinėti darbastalyje per Metro meniu. Toks paprastas žingsnis būtų išgelbėjęs juos nuo didelio vartotojų nepasitenkinimo. O dabar bet kuriai naujesnei programai, kuri turi savo Metro UI, pats Metro meniu tampa beprasmis, nes per jį paleidžiant programas jos pasileidžia Metro UI, jei tik gali.

Reziume

Windows 8 – Microsoft kompanijos fiasko. Tai nereiškia, kad kompanija bankrutuos, nes jos istorijoje pilna tokių pat blogų nenusisekusių produktų (pvz., Windows Neptune, Windows NT 4.0, Windows Vista). Greičiausiai priežastis tam paprasta – velniškai bloga kompanijos politika, kuri aptariama kaip nepavydėtina net praėjusiame dešimtmetyje išleistuose vadybos vadovėliuose. Štai žurnale „Valstybė“ rašoma daug įvairių priežasčių kodėl Microsoft praranda gerus darbuotojus ir klientus. Tačiau esminė šio įrašo mintis – net ir nemokamai gaunant Windows 8 produkto kodus, neapsimoka keisti Windows 7 į Windows 8. Nebent turite planšetinį kompiuterį. Turėsite tik nereikalingo vargo prisitaikant prie nepatogios darbo aplinkos bei nežymiai sulėtėjusią sistemą. Nenoriu agituoti, bet turbūt daugiau naudos būtų išbandyti Ubuntu ar kitą Linux distribuciją. Bet apie tai – kitą kartą…

  1. 20 Responses to “Ar Windows 8 greitesni už Windows 7?”

  2. Tai kaip supratau į lėtąjį laptopo HDD instaliuotos 4 OS, ir visi atlikti testai priklausantys nuo HDD veikimo greičio, particijos vietos ir naudojamos failų sistemos pvz NTFS tai ar ne

    By Milvis on Gru 2, 2012

  3. Kaip suprasti „lėtąjį laptopo HDD“?
    Ne, deja, vienu metu suinstaliuoti Windows ir ArchLinux su UEFI buvo tiesiog pernelyg daug vargo vien dėl kelių dienų patestavimo.
    Kiek teko testuoti – HDD greitis „sequantial read“ žemiau 60 MB/s nenukrenta + Windows 7 buvo instaliuoti būtent ten, kur prieš tai buvo Windows 8 ir ArchLinux (bet ne Ubuntu).
    O failų sistema – taip, nuo jos priklauso irgi. Bet ar Windows 7/8 palaiko ext4? Esmė juk lyginti tomis pačiomis sąlygomis – jei Windows palaiko tik NTFS – so be it, bet jei Linux palaiko daug failų sistemų, tai renkuosi rekomenduojamą – ext4. Kad Ubuntu suinstaliuoti į NTFS, tai dar reikėtų pasistengt…

    Apskritai, tai testą dariau su mintim, kad išspaust kuo daugiau su Windows (kadangi abi OS pirkau ir jaučiuosi turįs teisę jas keikti/girti). Pvz., Windows 7 atjungiau nereikalingus tvarkyklių įrankius ir pan. O kadangi Windows 7 ir Windows 8 buvo instaliuoti į tą pačią particiją, tai jų lyginimas tarpusavyje, manau, buvo pakankamai objektyvus. Neobjektyvu tik tai, kad naudojausi chronometru stengiantis paspaudimą atlikti vienu metu, bet todėl ir laikau milisekundžių skirtumą nereikšmingu, jei ne truputį prastesniu. 1-2 sekundžių skirtumas irgi galėtų būti laikomas nereikšmingu, bet užsikrovimo spartos klausimu tai nieko nekeistų – pvz., Ubuntu (be UEFI!) užsikrovė žymiai greičiau nei Windows 8, o pastaroji – dvigubai greičiau nei Windows 7.

    By Ernestas Lukoševičius on Gru 2, 2012

  4. Na jeigu po vieną instaliuota, tada viskas ok. Jeigu bus galimybė patikrint tą zip testą NTFS diske, įdomu būtų pamatyt ar rezultatams įtakos būtų kieknors.
    O Linux į NTFS instaliuot nėr jokios logiškos priežasties

    By Milvis on Gru 2, 2012

  5. Išvydus, kad ZIP išskleidimas užtrunka 3-4 kartus ilgiau nei suspaudimas rimtai į testą žiūrėt nebegalima.

    By praeivis on Gru 2, 2012

  6. praeivi, sukurti 40000 failų reikalauja daugiau IOPS (nes kuriama failų sistemos įrašai apie tuos naujus failus) nei sukurti 1-ą failą nuskaitant 40000 😉 . O jeigu vis tiek atrodo nepatikimai – aukščiau yra nuoroda, gali pats pabandyti. Pranešk, jei visgi gausi visiškai kitokius rezultatus (santykio prasme).
    Milvi, teisingai – pažiūrėsiu kada prie progos ir pridėsiu įraše. 🙂

    By Ernestas Lukoševičius on Gru 2, 2012

  7. Brach pinigu negaila?
    Ar nebent kazkaip itikinsi grazint…

    By zilvis on Gru 2, 2012

  8. Windows Neptune? kas tas per velnias? 😀

    By Justinas on Gru 2, 2012

  9. Taip, modern’as man nepatinka ir realiai į jį nosį beveik ir nekišu (čia vat praignorinu tą vietą, kur daugelis skundžiasi, nes iš esmės – jei nenori, modern’o tiesiog nenaudoji ir tiek. Nebūtina jo išjunginėt. Jis yra ten kažkur ir tegul būna. Nemaišo gi. Čia kaip pamenu WinXp laikais man Windows Media Playeris būdavo taip pat) ir pamatau tą sąsaja nebent tik įjungiant kompą, bet kadangi kompas stovi savaitėm be perkrovos, tai vieną kartą spustelti modern’e mygtuką desktop didelės problemos nematau. Kai kas tą sąsaja net ir pamėgsta. Man asmeniškai Rainmeter’is, kaip desktop enhancement labiau patinka.
    Pagrindinės priežastys kodėl visgi naudoju Win8, tai žymus OS greičio būstas naudojant su SSD. Win7 su SSD sukasi tikrai ne taip sparčiai, 8-tukai SSD išnaudoja gerokai efektyviau. Kiek žinau tokia pat situacija yra ir su RAID, bei 64bitų platformom kur procesai beveik dvigubai mažiau apkrauna kompiuterio atmintį. Dar draugui rekomendavau rašyt į laptopą, nes akumuliatorius ilgiau dirba ir išties – draugas įsirašęs išpešė extra 1h akumuliatoriaus darbo. Įdomu būtų padaryti eksperimentą ir pažiūrėti kaži kiek to baterijos būsto būtų ant win7 tiesiog išjungus Aero.
    Ir nevisai galiu sutikti su įrenginių atpažinimu. Win 7 atveju man po švarios instaliacijos pirmiausia reikėdavo instaliuoti tinklo plokštės driverius, bo be jų interneto nebuvo, o tik po to, win update pagalba suplaukė visi likusieji ir kažkodėl nvidia driverius dar atskirai reikėdavo įrašinėt. Win8 po instaliacijos nedariau nieko išvis, viskas kaip sakoma out of box. Pirmą kartą man asmeniškai windows’ai patys savarankiškai sugebėjo taip sklandžiai susitvarkyt. Tas net nustebino. Na bet čia reikia paminėti, kad man gal dėlto kad hardware’as pas manęs visas šviežias, šių metų ir gamintojai dar Customer Preview metu jau buvo driverius parašę. Tikiu, kad su senesniu hardware viskas ne taip sklandžiai gali būti.
    Win8 iš esmės ne tiek spartinimu buvo užsiimta, kiek perdaroma, pergalvojama ateičiai, pritaikoma portable device’ams, kaip kad ultrabook’ai ar tablet’ai. Ir tai yra esminė Win8 pasikeitimų esmė. Ir net jei neturim jokio intereso tablet’am, bo norim naudot tiesiog dabar ant pc, privalumai vis vien lenda, nes win tampa stabilesni, mažiau reiklūs energijai, bei naudoja mažiau atminties. O ir atsirado krūva naujų feature’sų. Pvz vat pergalvoti įsijungimo/išsijungimo scenarijai, darbas su procesais, file history kūrimas, atminties apsauga, atsirado native vhd, iso, usb 3.0 support’as, Direct Composition (GDI technologijos apėjimas/praplėtimas), Direct Manipulation (pritaikymas multi touch technologijom), įrašymo į flash’ą galimybė (WindowsToGo), video subsystem patobulinimai, kaip kad geresnis darbas su multi monitoriais, software rendering, stereoscopic 3D palaikymas na and so on nes pakeitimų sąrašas tuom nesibaigia.
    Taip, gal ten apdorojimo, programų pasileidimo laikai ir nepasikeitė, tačiau iš MS pusės duoklė inovacijoms padaryta. Nėra win8 bloga operacinė, kaip kad čia gali pasirodyti iš šitų testų, nes iš esmės tai lyg praplėsta, patobulinta win7 versija. Windows 7.1 😀

    By reanimated on Gru 3, 2012

  10. O štai SSD sprendžia labai windowsų greičio problemas. Mane irgi labai nervuodavo tas ilgas laikas tarp darbastalio pasirodymo ir galimybės dirbti užkrautoje sistemoje. Su SSD tai beveik nebeužima nei kiek laiko.

    Aš retkarčiais save pagaunu, kad užsikrovus W7’iems dar kažko laukiu – nepaleidinėju programų, nors galiu 🙂

    By Skirmantas on Gru 3, 2012

  11. Pamiršau dar paklausti: o galima išjungti ir aero ant W7? Aš nuo visų tų aero atsiradimų išjungiau juos tą pačią dieną velniop – trukdo dirbt. Šlikštinė.

    Ir dar vis nepriprantu prie „prilipusių“ task’ų taskbare.

    By Skirmantas on Gru 3, 2012

  12. Viskas aišku 🙂 Dėl Linux’ų starto laiko, gal galima ką archlinux sako su:
    systemd-analyze
    systemd-analyze blame
    Būtų idomu kiek vidinis laikrodis sutampa su matavimu ir kas kaltas dėl start-up laiko (Ubuntu dėl savo systemd nepalaikymo reikėtų mesti į šiukšliadėžę).

    By vasius on Gru 3, 2012

  13. Man tai patiko W8- greitis, ir ne tik į(iš)sijungime, bet ir bendras veikimas spartesnis, Metro visai nieko, nors būna smulkių nepatogumų pereinant prie kitos atidarytos programos (reiks įprasti Alt+Tab naudoti). Na čia skonio reikalas tas metro.
    Net pasvarsčiau, naudoti IE, ar instaliuotis chromą. Visgi instaliavau, nes tingiu knistis nustatymuose IE dėl visokių sinchronizacijų tarp skirtingų kompiuterių ir t.t.
    Na o testuoti instaliacijos OS, programų greitį, tai čia tie dabar madingi „kieno pimpalas ilgesnis” testai. Prasmė lyginti tokius testų rezultatatus tai ką aš žinau.
    Su linux lyginti tai kaip miltus ir tiltus.
    P.S. windows naudoju tik dėl žaidimų ir keleto programų, kurios neveikia pingvine/bsd sistemose.
    Aš iš savo asmeninės varpinės vertinčiau w7 kaip gerą OS windows šeimoje, w8 mažiau balų duočiau dėl per mažo kiekio pritaikytų metroUI programų ir kai kurių programų kreivo veikimo. Dėl jaunumo sistemos, subręs- pasitaisys 🙂

    By TiesiaiSviesiai on Gru 3, 2012

  14. Tiesa, jei buvot geri, M$ padovanos w8 aktyvaciją nemokamai. Daugiau čia:
    http://teisinga.info/neperku-windows-toliau-piratauju-paduokit-mane-i-teisma/
    Nemokami raktai iki Naujųjų. Paskubėkite!

    By TiesiaiSviesiai on Gru 3, 2012

  15. zilvis, pinigų šiek tiek gaila… Bet ne už Windows 8, o už Windows 7, už kuriuos primokėjau 300 Lt, nes pardavėjas nesutiko parduoti be Windows 7, bet su taikoma akcija.

    Justinai, viena iš Microsoft kurtų OS versijų, kuri buvo nutraukta pilnai neišbaigus, bet buvo atvira uždaram testuotojų ratui.

    reanimated, modern turi omenyje Metro aplinką? Jei taip, tai atkrenta pusė Windows UI, kas HDD užima ganėtinai daug. Neatrodo labai efektyvu ir naudinga. Surface dabar keikiamas už tai, kad reklamuojama 64 GB talpa iš tiesų yra beveik dvigubai mažesnė.
    Labiausiai klausimą kelčiau ar turėtų didžiausias pakeitimas OS būti target’intas į dar mažą rinką? Kodėl jie iš karto bandė sujungti visas platformas į vieną aplinką?
    Štai suinstaliavus Windows 8 tau reikės visur atsisakinėti Metro programėlių, nes atidarant, pvz., paveiksliukus, juos siūlys atidaryti su Metro programėlėm.
    Dėl akumuliatoriaus – galbūt tie išnaudojimai kokiai nors specifinei procesorių serijai, kaip kad Intel Atom? Nes būtent baterijos testą (filmo žiūrėjimas) atlikinėjau kartu su pateiktais testų, bet nepamatęs daugiau 10 min. skirtumo nė vienoje iš šių OS, nusprendžiau jo visai neįtraukti.
    Taip – tinklo plokštės ir WiFi adapterio tvarkyklių man instaliuoti taip pat nereikėjo. Tačiau vaizdo kameros, Bluetooth, „touchpad’o“ ir dar kelių kitų nerado net per Windows Update. „Multitouch“ taip ir nepavyko priversti veikti. Tuo tarpu naudojant Windows 7 viskas turėjo Microsoft duotas tvarkykles iš karto, išskyrus tinklo plokštę ir WiFi adapterį. O įranga ne tokia jau ir sena – vos 1.5 metų. Esminis dalykas tas, kad net 2 metų nesulaukusios įrangos natyvų palaikymą jie jau nutraukė. „Gražu“.
    Taip – Windows 8 esminiai pakeitimai buvo „ateičiai“ – įrenginiams, kurie dabar rinkoje užima labai mažą dalį. Kitaip sakant, Microsoft nesitaikė į jau esančius vartotojus. Manau, kad tai labai ryžtingas žingsnis, turint omenyje stiprius atgarsius po Windows Vista ir vis didėjančius vartotojų srautus link Apple ir Linux pusių. Per pastaruosius metus mano lankomame universitete Apple produktai kaip grybai po lietaus… O Microsoft daro tokias nesąmones.
    Kad stabilesni nepasakyčiau – tiek Windows 7, tiek Windows 8 man asmeniškai veikė stabiliai, bet nusiskundimų dėl Windows 8 stabilumo iš pažįstamų girdėjau daugiau nei iš Windows 7 per tokį patį laikotarpį nuo paleidimo. Dėl atminties – taip pat, dar šiandien pažįstamas skundėsi, kad Windows 8 naudoja daugiau atminties. Žinoma, tai lašas jūroje. Galbūt tiesa, bet nesakyčiau, kad reikšmingai. Reikėtų daugiau testavimo ir palyginimo.
    O kaip buvo pergalvotas darbo su procesais scenarijus?
    Natyvus VHD palaikymas jau buvo Windows 7. USB 3.0 palaikė ir Windows 7, o ar palaiko vos suinstaliavus sistemą tai klausimas grįžta vėlgi prie to ar tavo įrangos tvarkyklės jau būna Windows 8. „Multitouch“ technologijų palaikymo padidinimas yra lašas jūroje – juk Windows 7 turėjo geresnį Speech Recognition ir Microsoft manė, kad tai yra ateities kompiuterio valdymas? O kiek žmonių jį naudoja šiandien?
    Be to, juk žmonės bėga prie Apple ir Linux produktų ne todėl, kad jų kompiuteriuose trūksta apps’ų, interaktyvumo ar kad jie kasdien sėdėdami prie savo kompiuterio negali dirbti su multitouch ekranu? Čia grynai aklas šovimas į rinką, spėjant, kad jai to reikia, nes kažkas rinkoje jau „making profits“, vietoj to, kad išspręstų esančias problemas ir išlaikytų esančius vartotojus.
    Aišku, manau, dar vieną problemą Metro UI sprendžia – Windows Phone programėlių trūkumą. Dabar programuotojų susidomėjimas jų kūrimu ir apskritai žmonių susidomėjimas šia mobilia OS turėtų būti bent šiek tiek didesnis.
    Kas dėl geresnio darbo su keliais monitoriais – anksčiau buvo pilnai išsprendžiama Windows 7 su viena maža programėle. Dabar dar neteko bandyti Windows 8 su keliais ekranais, bet esu tikras, kad Microsoft nenustebins savo patobulinimais DPI scaling’e. Ar jį bent kiek patvarkė, ar ir toliau skirtingo dydžio vaizdus teks žiūrėti, arba kęsti iškraipytas detales? Dėl 3D – tas tai tikrai privalumas.
    O šiaip – taip, Windows 8 nėra bloga OS (tuo labiau, kad net patys testai rodo tik pagreitėjimą), kaip ir sakiau įrašo pabaigoje – tiesiog, jei iki šiol naudojote Windows 7, tai turbūt neturėsite daug noro pereiti prie Windows 8, nes per prievartą kišama MetroUI tikriausiai nebus maloni naudoti be lietimui jautraus ekrano. Skonio reikalas, todėl ir sakau „turbūt“, „tikriausiai“.

    Skirmantai, turbūt turi omenyje ant Windows 8? Metro išjungti neįmanoma (tik apeiti), o dėl Desktop naudojamos aplinkos nesu tikras, bet kadangi MetroUI visą laiką veiktų, tai nepadėtų.

    vasius, http://pastebin.com/kft9yCJ9 bet nedaug naudos turbūt bus, nes likusias ~15 s užtrunka užkrauti Fluxbox su Skype. Bet jei turi pasiūlymų kaip ką nors patobulinti – let me know. Tik wicd nenaudosiu, nes prie kai kurių WiFi tinklų nenori jungtis.

    TiesiaiSviesiai, Linux ir Windows palyginimo čia kaip ir nedariau. Tik Windows 7 ir Windows 8, o Ubuntu ir ArchLinux įtraukiau iš sportinio intereso pažiūrėti ar Windows 8 iš tiesų atitinka tinklaraštininkų reklamą.
    Dėl Windows 7 aš irgi sakyčiau, kad tai labiausiai pavykęs Microsoft produktas, nes tiek Windows 98, tiek Windows XP be Service Pack’ų veikė labai kreivai, o štai Windows 7 sukasi kaip bitutė. Be to – veikia žymiai greičiau už Windows XP ir Vista pirmtakus. Gal šioj vietoj Windows 8 būtų kaip Windows Vista – pirmtakas, atnešęs inovacijas žymiai geresniai OS versijai ateityje. Apskritai, Windows 7 neturėjo beveik nė vieno pakeitimo, kuris būtų buvęs tikrai neigiamas, palyginus su Windows Vista ar Windows XP.

    By Ernestas Lukoševičius on Gru 3, 2012

  16. Ernestai, metro pavadinimo gi nebeliko, modern’as tas UI vadinasi nuo šiol. Ten pasirodo kažkokie vokiečiai trademark’ą užsiregistravę buvo, dėlto MS teko pasivadint kitaip, nors man pavadinimas metro patiko labiau.
    Dėl vietos skandaliukas tai man kiek juokingas. Gi naivu tikėtis būtų buvę, kad windows’ai užims irgi vos kelis GB kaip koks iOS. Tai dėlto už lygiai tą pačią kainą, kaip apple atidavinėja dvigubai talpesnį modelį iš kurio lieka tie patys 16Gb. Tiesiog jie aišku galėjo ir reklamuoti, kad 16GB total free space, o ne kaip dabar. Bet čia jau žinoma marketinginiai triukai. Lygiai, kaip kad perki 1Tb diską, o gauni 931Gb. Aišku, kad jei norėtų galėtų padaryti, lygiai, tačiau ir kaina būtų didesnė. Tiesa tas pats Apple irgi reklamuoja, kad 16Gb, nors iš esmės gauni kiek virš 12Gb. Jau filmas geresnės kokybės gali ir nebetilpt. Tiesa, taip, tikėjausi, kad WinRT versija užims gerokai lyginant su konkurentais, gal tik negalvojau, kad šitiek. Tikrai manau reikėjo net ne, kad apkarpyti labiau, o galbūt išvis parašyti naują OS skirtą ARM procam. Dabar RT versija share’inasi nemažai tų pačių bibliotekų, kaip kad normali Win versija, tačiau klausimas kiek jos tame tablet’e išties reikalingos. Bet visgi MS dirba gabūs programuotojai, ne durniai kokie, reiškia priežastis po tuom kažkur visgi slypi. Galbūt tai susiję su techniniais klausimais, galbūt dėl ateities planų.
    Targetinamas taip kol kas dar į mažą, bet gan sparčiai didėjančią rinką. Viena Windows versija įprastai būna skirta 3 metams (vista atveju dėl perdarinėjimo gavosi ilgiau, 5-eri berods). Leisk priminti, kad prieš 3 metus tabletų rinkos dar net nebuvo, o pažiūrėk, kas dedasi dabar. Jau ne vienas mano pažįstamas turi arba planuoja įsigyti artimiausiu metu, kai prieš metus aš buvau vienintelis savo pažįstamų rate, kuris turi. Manau ateityje, kai brandiniai tablet’ai turės versijas, kurių kainos prilygs dabartiniams pigiems kinietiškiems tabletams, tokį daiktą turės jau ne kas kelioliktas, o kas kelintas žmogus. Kai kurie gal net po kelis. Vienas namie, vienas mašinoj ir pan. Kad kompiuterija pereina į portable ir mobile, tai čia faktas. Ir išvis manau, kad jau stovim praktiškai ant krašto, kai mobile ir PC jau netruks susilies į vieną. Turėsim telefonus, kuriuos pajungę į dock’ą pajungtą prie monitoriaus – gausim pilnavertį PC. Tokį variantą jau buvo galima dar šiemet iš Canonical matyt, kur darė ubuntu ir android’ą vienam telefone. Aišku stacionarai dar užsibus tiems, kam reikia išties daug našumo, pvz video apdorojimui, žaidimams ir pan. Bet visumoj, eiliniam vartotojui jau net dabar, konkrečiai šiuo metu siūlomi telefono modeliai, kaip kad Galaxy Note 2 su keturių branduolių procesoriumi ar 2Gb operatyvios, kurių pilnai užtenka visom everyday funkcijom, kaip multibrowsinimas, pilnavertis text editing, fullhd peržiūra, usb device’ų support’as, printing ir kita: http://youtu.be/9nh2NSLgaII (išties įdomus video, siūlau pažiūrėti visą). Manau, kad jei perėjimą į portable platformas Win pradėtų tik nuo sekančios win versijos, tai vėl visi šūkautų kad MS vėluoja į traukinį. Reikia žengti kartu su technologijomis, o ne paskui jas. Atsirado normalus touch’o palaikymas, toks koks turi būt – atsirado ir įrenginiai. Touch palaikantys įrenginiai jau visgi tikrai senai yra, bet lūžis įvyko tik pastaruoju metu, būtent dėlto. Žmonės jau dabar asmeniniam naudojimui vis dažniau renkasi laptopus, o ne PC, nes reikia pripažinti – tikrai patogiau, praktiškiau, o tarp jų daugėja laptopų hibridų su besivartaliojančiais, ar išvis nuimamais lietimui jautriais ekranais. Pastebėk, kad ultrabook’ai ir hibridai, o ne šiaip laptopai tapo dabartiniu trend’u. Jei prieš kokius keletą metų tokia koncepcija niekaip negalėjo prilipti ir buvo vos keli tokie laptopas/tablet’as viename, kurie kainavo išties daug, tai šiemet ultrabook’ų, bei tokių hibridų jau ima tapti dauguma ir savo modelius pristatinėja visi populiarieji gamintojai. Pirmais buvo per anksti. Dabar boomas jau prasidėjo. Jeigu prieš du metus pasirodžiusi pirmoji ultrabook’ų karta kainuodavo po 6-8 tūkstančius lt, tai dabar galima pirkti modelius pradedant nuo 2,5 tūkst lt, kai tuo tarpu tie modernieji hibridai – nuo 3 tūkst lt. Kokios kainos bus dar po metų, dviejų? Laptopai, kaip kad formos faktorius, jau per nelyg ilgai užsibuvo stagnacijoj, bet atėjo ir jų eilė atsišviežinti.
    Reikės atsisakinėti modern’o programėlių? Jei turi daugiau nei vieną programą, kuri daro tą patį veiksmą – tau pirmą kartą paleidžiat pasiūlomas pasirinkimas su kuria programa tu nori atidaryti ir pasirinkimas išsaugomas. Kita kartą rinktis nebereikia. Be ja, lyg tie patys Win7 ar XP neturėjo defaultinių programų video, muzikai, paveikslėliams? Tai tiesiog parūpina bazinį funkcionalumą out of box. Populiarios linux distribucijos daro tą patį ir dar plačiau. Nepatinka defaultinė nuotraukų peržiūros programa – instaliavai mėgiamą programą ir ją padarei pagrindine to tipo failams ir viskas. Ir su modern, tai nepasikeitė.
    Galbūt driverių paiešką darei dar prieš oficialų win pasirodymą? Bo dauguma gamintojų savo driverius paleido kartu su oficialiu win startu. Nors man nemaža dalis jų veikė, atsisiuntus ir win7 skirtą versiją. Tiesa ne visi. Teko dabar per tas 4 savaites, kai jau official release tvarkyti hp, asus, toshiba ir acer nešiojamuosius ir nesusidūriau su driverių problemomis, išskyrus kaip ir tavo minėtas touchpad. Bet tai jo nerado tik per update, suinstaliavus rankiniu būdu – viskas ok. Ant customer preview dar problemėlių su driveriais teko apturėt ir man, bet tada nesiėmiau kritikuot, nes visgi gi ne galutinis produktas ir buvo.
    Negaliu sakyti už tikrą pinigą, bet kažkur dar vasarą skaičiau, kad Windows 8 kodo optimizavimo dėka, sistemos užimama disko vieta buvo sumažinta, bet kadangi didelės problemos šiais laikais su vieta nėra, buvo nuspresta tą extra vietą išnaudoti pridedant gan didelį standartinių driverių paketą, kad vartotojai rečiau susidurtų su nesuderinamumo problemomis. Nežinau, galbūt ir antis, netikrinau.
    Dėl Win stabilumo, tai taip, man irgi win7 veikė tikrai stabiliai, tačiau tiek customer preview versijos metu, tiek ir pora savaitėlių jau po išleidimo su win7 visgi teko susidurti su blue screen’u. Draugo laptopas dar dabar iš hybernate pareinant į bluescreen’ą meta ir nepadėjo niekas. Išbandžius ant jo kompo WindowsToGo Win8 versiją – problemos nebuvo. Ant win8 to atnaujinto mėlynojo lango dar iki šiolei (tfu, tfu :D) matyti net nuo developer preview versijos dar neteko. Sunaudojama atmintis (galiu paliudyti, nes buvo smalsu pačiam ir prieš OS persirašymą užsifiksavau duomenis) ko ne lygiai dvigubai sumažėjo (suinstaliavau lygiai tą patį programų paketą, kaip kad ir ant win7).
    Šiaip tai tikrai nemanau, kad 8-ti bus sėkmingesni už 7-tus pagal pardavimus ar market share’ą, tačiau lygiuoti su višta taipogi nederėtų, nes produktas tikrai visa galva geresnis. OS sparti, stabili, optimizuota, kompiuteriai, kurie veikia su Win7, su 8-tais tikrai nepradės lėčiau veikti, gamintojai pasirūpino driveriais. Tokios problemos buvo esminės vistoje ir nei viena iš jų nepasikartojo su šia versija. Aštuntų pardavimai kalba panašiai: 4 savaitės, parduota 40milijonų. Ta pati win7 per du mėnesius buvo parduota 60 milijonų kopijų tiražu. Tad kol kas win8 sekasi net ir geriau. O MS dar kaltina savo partnerius atsilikimu, nes dar tik 58% visų naujų kompų dabar shipinama su nauja OS, kas trukdo OS skvarbai į rinką. 7-tukai tokiu metu buvo šipinami jau 89% kompų. Vėliau pardavimai aišku sumažės, nusistovės ir ko gero win7 lygio nebeaplenks, tačiau 128mil ribą, kurią pasiekė vista per pirmus metus – nė nėra abejonės, kad aplenks. Net jei pardavimai, būtų, tokie lėti, kaip kad vista, kur buvo parduodama apytikriai po 10 mil/mėn, tai jau aplenkiama su extra 30 milijonų tiražu. Nė nekalbant, kad pardavimai žinoma bus geresni, nei vista. Ir visgi mes vadinam vista fail’u, bet net ir ji iki sustabdymo buvo viso parduota 384mil kopijų. Palyginimui: per visus 2007-tus metus pasaulyje parduota 271mil PC’iukų. Vadinam fail’u nors tai vis vien uždirbo MS milijardus. Tada ir aš noriu tokio fail’o, kuris reikštų, kad ten vietoj kokių 6 milijardų gausi 4 😀 Fail’o savoka šiuo atveju naudojama kiek kitaip. MS yra monopolija ir jos produktai varžosi ne su konkurentais, o patys su savimi tarpusavyje. Tai reiškia tu sumoki pinigus arba už vieną jų produktą arba už kitą. Esmė nepasikeičia – pinigai atitenka jiem, o ne konkurentam. Tad net ir su fail produktu kompanija uždirba daugiau, nei bet kas kitas.
    Nekišam čia linux’ų ar MacOS’ų. Taip šių alternatyvių OS market’as po truputėlis auga jau eilė metų ir tai normalu tokiose dominavimo sąlygose, nes absoliutus 100% dominavimas yra labai retas reiškinys ir galimas tik labai mažose rinkose. O, bet, tačiau… Linux… Jau kiek metų jie veržėsi bent jau iki simbolinio 1 procento ribos… Ok, dabar turi net 1,64%. Bent jau tokioje situacijoje, kokie dabar yra linux – grėsmės MS jie absoliučiai nesudaro. Linux’ai turi kardinaliai pasikeisti, kol to neįvyks jie niekada nebus masėms patraukliu produktu. Mac’ai kiek stipresni ir tai nestebina dėl Apple situacijos, gi brangiausia pasaulio kompanija, tačiau tai brandiniai, aukštesnės klasės produktai, kurie taipogi dominuojančios pardavimų masės neįgaus. Čia tarsi nauji Porshe ar Mercedesai. Tie kas gali – perka dėl įvairių priežasčių, bet liaudis važinėjasi su Passat’ais ir Audinėm (svarbiausia, kad atlieka savo pareigą sako liaudis). Visą Mac’ų platformą šiuo metu sudaro 58 milijonai įrenginių. Tai žiūrėk, net mėnesio senumo Win8 jau visą tą Mac’ų masę beveik pasiekė. Windowsai sukasi dešimteriopai didesniais maštabais. Dar tikrai ne dabar ir ne greit apie kitų OS grėsmes kalbėt.
    Native usb 3.0 ar nfc palaikymas tai ir reiškia, kad veiks be jokių 3-party driverių ant bet kurio kompo. Ir win7 native tokių funkcijų tikrai neturėjo. VHD jo – sorry, my bad, turėjau galvoje hyper-v klientą, kuris būdavo tik Windows Server versijose.
    Į techninius dalykėlius nebesileisiu, norint galima pasikapstyti po internetus (vienas labiau man patikusių, gan nuodugnus ir giliai pasikapstantis straipsnis, rašytas profesionalo buvo čia: http://arstechnica.com/information-technology/2012/10/better-on-the-inside-under-the-hood-of-windows-8/).
    Tiesiog nesuprantu, kodėl nauja papildoma sąsaja pridėta prie win7 branduolio, iškarto jum sugadina OS, kad pradedat ant jos stumt. OS branduolys nuo to nesusigadina, o kaip tik buvo nemažai praplėstas įvairiomis naujomis funkcijomis. Taip, galbūt ta nauja sąsaja nėra maloni visiem, bet mėgstu užduoti paprastą klausimą: kiek savo naudojimosi kompiuteriu laiko praleidžiate atsidarę ir spoksodami į start meniu? Visas reikalingiausias programas susidedam ant desktop’o ar prisipininam prie taskbar’o ir start’ą naudodavom arba a)greitai failų/programų paieškai, b)nuėjimui į kokį mycomputer, control panel ar dar kur nors ir c) kompiuterio išjungimui. Visos šios funkcijos lygiai taip pat veikia ir su nauja sąsaja. Jeigu tarkime buvo papratimas kokį vlc paleisti, paspaudus win mygtuką, suvedus vlc ir spaudžiant enter, tai lygiai tokia pačia komandų seka jis pasileis ir ant win8. Tad senojo start’o funkcionalumas niekur neprapuolė. Tiesiog buvo praplėstas extra galimybėm, kaip kad kalendorius, el.paštas, rss naujienos ir pan, kas tikrai nemanau, kad yra į blogą.
    Užbaigiant: Win7 patinka, tačiau Win8, kurie yra tie patys Win7 + daug įvairių papildomų naujų smulkmenėlių, kurios į akis nelenda, tai jau blogis. Pagalvokit ar ne perdaug sprendžiat apie OS iš vieno vienintelio jos aspekto?

    By reanimated on Gru 4, 2012

  17. By the way (sorry už double post’ą), jeigu nieko prieš, diskusiją norėčiau išsisaugoti ir savo asmeniniame bloge. Visgi įdėta pakankamai laiko rašant komentarą ir nesinori, kad visa tai prapultų. Galbūt kažkam tokia diskusija ir naudinga pasirodys. Šaltinį žinoma nurodysiu.

    By reanimated on Gru 4, 2012

  18. Num ir trečias postas iš eilės 🙂 nebauskit manęs xD
    Kaip tik užmačiau šiandien straipsnį, kuris tinka touch kompiuterių rinkos augimui iliustruoti:
    http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/37429/2013-metais-10-15-proc-nesiojamuju-kompiuteriu-tures-jutiklinius-ekranus/

    By reanimated on Gru 5, 2012

  19. siap tai Windows 8 pagrindine naujove yra galimybe dirbti su lieciamais ekranai, todel ir neverta is jos laukti kazko daugiau – tai ir buvo pagridine revoliucija.
    Cia vat dar yra biski testu, taciau su SSD disku http://buitiniaidalykai.blogspot.com/2013/01/kaip-zenkliai-paspartinti-sena-laptopa.html

    By Bumerangas on Sau 25, 2013

  20. man Aspeniskai tie win8 nepatinka ten visko prigrusta kad per kokia savaite gal 2 issiaiskinsi

    By Dovydas on Lie 19, 2013

  1. 1 Trackback(s)

  2. Gru 9, 2012: Re'Animated.lt - Diskusija apie Windows 8

Sorry, comments for this entry are closed at this time.