Chromium OS – ne tik naršyklė, bet ir OS. Kaip parsisiųsti ir išbandyti.

20 lapkričio, 2009 – 16:29

Prieš kelias dienas Google pranešė apie savo operacinės sistemos išleidimą. Tai buvo jau seniai laukta žinia ir šios dienos laukė daug žmonių, nors projektas vis dar kūrimo ankstyvoje stadijoje.

Google Chrome OS tai atviro kodo projektas, kurio tikslas sukurti operacinę sistemą „netbook’ams“ – greitą, paprastą ir saugią. Puiki operacinė sistema tiems, kuriems kompiuteris tėra laikui internete praleisti. Kol kas OS tokioje ankstyvoje stadijoje, jog diskų atvaizdus reikia pasidaryti patiems arba susirasti internete kitų padarytus. Bet jūs jau galite parsisiųsti ir išbandyti, o gal net ir įdiegti Chromium OS – tai Google Chrome OS, tik šiek tiek apkarpyta, jog būtų laisvesnė.

Išbandom!
Tačiau tai nesutrukdo jums jos išbandyti. Pirmiausiai, įsidiekite VMware arba VirtualBox nemokamą virtualizacijos programą. Su šiomis programomis jūs galite pilnai emuliuoti visą kompiuterį, kas leidžia eksperimentuoti su programine įranga nepakenkiant pagrindinei naudojamai ir vienu metu naudotis keliomis operacinėmis sistemomis. Įdiegę virtualizacijos programą nekurkite naujo virtualaus kietojo disko, nurodykite jau egzistuojantį disko atvaizdą. Jau paruoštą Google Chrome OS galite parsisiųsti (išpakuokite su 7-Zip ar kitu archyvatorium) arba susikurti patys. Norėdami susikurti, turėsite naudotis Linux OS. Todėl mes siūlome naudotis universalesniu pasiūlymu – išbandykite Google Chrome OS virtualiai, nediegtami jos į savo kompiuterį. Tiesa, tokiu būdu bandant bet kurią OS jūs nebūsite 100% tikras kaip ji dirbtų jūsų kompiuteryje iš tikrųjų. Ji, žinoma, virtualiai veiks lėčiau, tačiau bus mažiau suderinamumo problemų – ji veiks su jūsų turima technine įranga, kad ir kokia ji bebūtų.

Pavyzdyje mes naudosime VirtualBox. Pasileidus VirtualBox tiesiog paspauskite mygtuką „New“ ir taip paleisite naujo virtualaus kompiuterio kūrimo gidą:
1 nuotrauka

Spaudžiame „Next“ ir nustatome OS į Ubuntu Linux:
2 nuotrauka

Toliau spaudžiame „Next“ ir nurodome rezervuojamos atminties kiekį šiai OS:
3 nuotrauka

Sekančiame lange nurodykime jau egzisuojantį diską:
4 nuotrauka

Kadangi sąraše jo dar nėra, paspauskite šalia esantį mygtuką, „Add“ ir pridėkite jį į sąrašą. Grįžę vėl spauskite „Next“ ir su „Finish“ užbaikite virtualaus kompiuterio kūrimą:
5 nuotrauka

Dabar nustačius disko atvaizdą užtenka tiesiog paleisti virtualų kompiuterį ir Chromium OS užsikraus vos per kelias sekundes. Mano kompiuteryje (Intel Core2 Quad 6600 2,4 Ghz, 2GB RAM, 60MB/s HDD) sistema užsikrovė per 5 sekundes!

Chromium OS prisijungimo langas

Sekantis dalykas, kuris jus gali atbaidyti – jūs būsite paklaustas slaptažodžio. Juk ką tik pirmą kartą paleidote sistemą, o ji jau jūsų prašo slaptažodžio ir prisijungimo vardo? Čia Google dar turėtų padirbėti – sistema kraudamasi terodė juodą ekraną, o prisijungimo lange nėra jokios informacijos kokį čia prisijungimo vardą ir slaptažodį reikėtų naudoti. Bet gi viskas labai paprasta! Jūsų sistema jau prisijungė prie interneto ir ko iš jūsų yra prašoma tai tik Google Account prisijungimo vardas ir slaptažodis (GMail pašto dėžutės prisijungimo vardas su „@gmail.com“ ir slaptažodis, pvz., „[email protected]“, „petras260“). (jeigu vėliau norėsite ką nors daryti su „root“ teisėmis – naudokitės slaptažodžiu „chromeos“)

Google Chrome OS yra visiškai paremta „debesimis“. Ši technologija reiškia, jog visa jūsų informacija yra laikoma didžiuliame serverių tinkle ir jūs ją galite pasiekti per internetą iš bet kurios vietos pasaulyje. Be interneto, ši OS nėra bevertė. Internetas reikalingas tik pirmam prisijungimui – vėliau duomenys laikomi ir jūsų kompiuteryje, ir „debesyje“ t. y. sinchronizuojami. Įdomu kaip ateityje Google realizuos jos prijungimą prie tinklo pirmam kartui, kai naudojies tik WiFi – kol kas viskas čia atrodo labai skurdžiai. Čia ne tik nėra geros navigacijos tarp langų, bet ir kompiuterio išjungimo mygtuko. Tačiau viską užglaisto pati inovacija atsisakyti didžiulių kietųjų diskų, atsisakyti ilgai kraunančios OS, pereiti prie visiško darbo tik internete.

Grįžtant prie Google Chrome OS paleidimo virtualiame kompiuteryje – jums gali reikėti nustatyti tinklo plokštę iš NAT į „bridged“ režimą. Ta padaryti galite išjungę virtualų kompiuterį, pasirinkę jį iš sąrašo, paspaudę mygtuką „Settings“ ir nustatymų lango „Network“ skiltyje „Attached to:“ nustatydami „Bridged“. Tada išsaugokite nustatymus su „OK“ paspaudimu ir paleiskite virtualų kompiuterį iš naujo. Tinklas turėtų veikti.

Kadangi man nepavyko paleisti Chromium OS virtualiame kompiuteryje, aš parsisiunčiau USB rakto atvaizdą ir jį panaudojau, jog paleisčiau Chromium realiame kompiuteryje. Viskas pavyko. Parsisiuntimo nuorodas įdėsiu kiek vėliau.

Pradėjus naudoti OS pastebėjau, jog ji labai greita ir puikiai pritaikyta internetui. Tačiau viskas, absoliučiai viskas padaryta su idėja, kad ateities pagrindas bus internetas. Net muzikos klausytis teks per internetinius grotuvus (Last.fm ir pan.). Ką jau kalbėti apie filmus. Tikėkimės, Google padirbės prie Chrome OS padarymo universalesne OS. Juk ne tik naršyti internete prie „netbook’o“ galima. Ir paprastas vartotojas tikrai nesirinks varianto savo kompiuterį padaryti mažiau funkcionaliu, kad ir kaip gražu tai atrodytų.

Trūkumai
Kaip ir kiekvienas naujas daiktas – Google OS irgi turi trūkumų ir netgi labai didelių.

  • Chrome OS šiuo metu turi labai specifinius platformos reikalavimus. Ši sistema neveiks kompiuteriuose su kietaisiais diskais, tik SSD. Kol kas sistema palaiko tik labai mažą ratą WiFi adapterių mikroschemų. Tai reiškia, jog jums greičiausiai nepavyks pasileisti sistemos ant nešiojamojo kompiuterio su pigiu WiFi adapteriu.
    Ši OS taip pat vėliau turės reikalavimus ekrano dydžiui, pilno išdėstymo klaviatūrai ir nestandartinio dydžio „touchpad’am“.
    Tiesa, jeigu naudojatės Asus EEE PC – galite nudžiugti jau dabar pat, nes Google konferencijoje būtent Asus EEE PC ir buvo naudojamas pristatymui.
  • Chrome naršyklė yra pagrindinė vartotojo sąsaja. Jeigu jums iki šiol ši naršyklė nepatiko, jums nepatiko jos valdymas ir pan., tai pati sistema jums nepatiks tik dar labiau. Viskas paremta ir vyksta tik naršyklėje.
    Tačiau tai nėra toks didelis minusas – kadangi pati naršyklė ir bus pati OS, tai vartotojas neturės prieigos prie sisteminių funkcijų kaip kad įdiegti programas ir pan. Iš tikrųjų įdomu kaip tada su atnaujinimais ir pan. dalykėliais, tačiau faktas, jog pradžiai tai saugumas pakeltas į dar aukštesnį lygį, negu buvo iki šiol.
  • Kaip jau minėjau, sistema paremta „debesų“ technologija, kas reiškia, jog jeigu nuolatos neturite ryšio su internetu – jūsų kompiuteris iš dalies tampa beverčiu. Kita vertus, juk pats žodis „netbook“ ir šių kompiuterių specifikacijos (Google Chrome OS orientuota į šiuos kompiuterius) ir yra specialiai internetui, o ne bendram naudojimui.
  • Kadangi viskas paremta naršykle, tai kol kas apie Skype ir pan. programas, kurios natyviai naršyklėje nepasileidžia, galime pamiršti. Man kažkodėl tai visai nepanašu į „netbook’o“ funkcijas.

Bendrai kalbant, Chrome OS greičiau yra kaip televizorius, radijo imtuvas ar žaidimų kompiuteris – turi keletą funkcijų, kuriomis paprasta naudotis, tačiau jas išplėsti praktiškai neįmanoma. Su Chrome OS jums greičiausiai nepavyks naudotis USB raktais, daugeliu išorinių klaviatūrų ir pan. įrenginiais.

Google Chrome OS pristatymas Google konferencijoje

Kas yra Google Chrome OS?

Nuorodos
Parsisiųsti VMware Server.
Parsisiųsti VirtualBox.
Parsisiųsti Chromium OS VMware (tinka ir VirtualBox) disko atvaizdą iš Linkomanijos.
Parsisiųsti jau paruoštą darbui Chromium OS VMware (tinka ir VirtualBox) disko atvaizdą iš gdgt
Instrukcijos kaip pasigaminti savo disko atvaizdą.
Parsisiųsti jau paruoštą darbui Chromium OS USB atvaizdą iš 2shared.com (md5; 313 MB).
Parsisiųsti jau paruoštą darbui Chromium OS VMware (tinka ir VirtualBox) disko atvaizdą iš 2shared.com (md5; 308 MB).

  1. 13 Responses to “Chromium OS – ne tik naršyklė, bet ir OS. Kaip parsisiųsti ir išbandyti.”

  2. Na o man pavyko paleisi Virtual Box’e.
    Laukiu kada įdėsi nuorodas su USB rakto atvaizdu, norėtusi išbandyti ant tikros aparatūros kaip veikia.

    Tiesa, nelabai supratau, kam reikalingas pirmas tab’as su google.com prisijungimu.

    By dinux on Lap 20, 2009

  3. Niekaip nepavyko prie interneto prisijungt. Nei su NAT, nei su Bridget režimais neveikė. 🙁

    By Edvinas(ezg) on Lap 20, 2009

  4. Paskelbiau 🙂 .

    By Ernestas on Lap 20, 2009

  5. Ernestai, klaidinga nuorodą įdėjai 😉 nereikia „blog/versme.net/” 😉

    By dinux on Lap 20, 2009

  6. Čyz, dėkui, jog parašei. Buvau pamiršęs „http://“ prirašyt, tai WordPress’as pats pridėjo visą „https://versme.net/blog/“… :/

    By Ernestas on Lap 20, 2009

  7. Keistas poziuris, juk cia OS, o ne narsykle 🙂 nors ir akcentuojama i narsykle. Jei skype nores kad ja naudotu ant chromeos, tai skype ir tures pasirupinti tuo, jei canon fotikas/kamera nores kad ju produktas veiktu ant chromeos, jie ir tures tuo pasirupinti. o google pasirupinti kad tai butu imanoma (draivai, API ir tt) Kas liecia muzika ir filmus, tai chromeOS yra OS, o tai reiskia kad kas nori tas daro web apsus groti muzikai, ziureti filmams, ir su HTML5 galimybemis tai galesi daryti is isorinio HDD, flesho ar CD/DVD/BRay ir tt. Pvz Winamp.com padarytu online winampo versija. Nuoroda i winamp.com/player paspaudei – groji ka nori kaip nori is kur nori, ar tai tavo isorinis hdd, ar vidinis hdd ar kazkoks servisas kur tavo duomenys saugomi ar netgi kazkoks vidinio tinklo duomenu serveriukas.

    By bla on Lap 20, 2009

  8. bla, man atrodo dar neaiškiai pasakiau (: . Chrome OS – kaip televizorius. Ar prie televizoriaus gali prijungti USB flash’ą? Ar kas nors iš jų gamintojų galėtų pagaminti USB raktą, kuris prisijungtų per elektros lizdą?
    „jei canon fotikas/kamera nores kad ju produktas veiktu ant chromeos, jie ir tures tuo pasirupinti. o google pasirupinti kad tai butu imanoma (draivai, API ir tt) “
    Tai būtent, jog koks Canon norėdamas, kad jų fotoaparatas veiktų ant Chrome OS, turėtų prie to prisidėti, tačiau tai NĖRA įmanoma, bent jau dabar (turint omeny apie informaciją, kuri buvo pasklidus apie Chrome OS prieš jos prerelease išleidimą, tai Chrome OS dabar yra dar labiau apkarpyta negu buvo planuota ją padaryti). Matai, Chrome OS kuriama Linux pagrindu, o jau vien tai reiškia, kad be jokio Google įsikišimo turėtų veikt LABAI daug įrenginių, bet jie neveiks, nes Google įsikišo ir viską apkarpė.
    Žinoma, kaip visada – atsiras, kas išleis patch’ų Chrome OS’ui, jog veiktų kaip normalus Linux’as ir pan., tačiau tai jau bus hack’ai, o ne oficialūs dalykėliai ir koks nors Canon’as, kaip tu sakai, jau nedarys savo

    Apie Winamp, beje… Pastebėjai, jog jis tik Windows? Ne šiaip sau (; . Linux versijos kūrimas nutrauktas dar labai ankstyvoje stadijoje, o MacOS lygtais net nebuvo.
    O iš Skype Chrome OS versijos galim tikėtis iš viso mažiausiai. Nebent dabar su naujais savininkais.

    Kad kažkokia programa (kurių žinoma atsiras su laiku, tačiau turėkim omeny vieną dalyką – kai Google paskelbė apie OS kūrimą Linux pagrindu, tai visi galvojo, kad lengvai galėsi pasileisti ką tik nori, ką jau turi Linux’e, bet deja) galėtų naudoti kokį nors HDD ar dar kokią laikmeną – tai ji turės būti palaikoma pačios OS. O Google pašalino tą palaikymą. Nemanau, jog tam, kad visi gamintojai užsipultų su prašymais įtraukti jų produktų palaikymą. O gal?

    Galų gale, aš juk sakiau „kol kas“. Juk vien iš šito išleidimo matom kaip Google planai drąstiškai keičiasi. O kol kas pats Google sako, jog kuria „televizorių“, o ne dar vieną pilno funkcionalumo OS bet kokiam kompiuteriui.

    By Ernestas on Lap 20, 2009

  9. Jei kam neranda tinklo ir nepavyksta prisijungti, tai kuriuose ChromeOS „imaguose” yra local/offline useris „mark”, pabandykit.

    By Rob on Lap 24, 2009

  10. Aš skaitau straipsnį, poto komentarus… ir suvoki, kad mano nuomonė Jūs (tiek autorius, tiek komentatoriai) nelabai suvokiat kas yra Chrome OS ir koks yra jos tikslas.
    Taip ji paremta „debesiu”. Bet ar nors vienas iš Jūsų žiūrėjo pristatomają konferenciją kuri vyko Lapkričio 19, 2009 ??? Ten viskas AIŠKIAI paaiškinta.
    Prijungti USB, CANON, HP, Printerį, grotuvą ar dar bet kokį jums reikalingą daiktą bus GALIMA!!!
    Tai pat kompiuteris GALES DIRBTI OFFLINE rėžimu.
    Prašau, dėl dievo meilės GOOGLE Youtube’ės kanale susiraskit ilga valandos video apie Chrome OS ir pasižiūrėkit!!!
    Tai yra atvirai išsakyta mano asmeninė nuomonė.

    By aivaraseu on Lap 24, 2009

  11. Prijungti USB, CANON, HP, Printerį, grotuvą ar dar bet kokį jums reikalingą daiktą bus GALIMA!!!

    Galbūt bus. Galbūt ir ne. Dabar ne – tokios funkcijos išimta. Manai šiaip sau?
    Jeigu kur ir panaudojau būsimąjį laiką neteisingai – atsiprašau, bet visur turėjau omeny dabartinę Chrome OS versiją. Dar neaišku ką jie sugalvos pakeisti turint omeny kaip apie Chrome OS buvo kalbama anksčiau prieš išleidimą. Jeigu pradėsim dalykus vertint pagal tai kokie jie turėtų būti/bus, o ne kokie yra tai gal tada Microsoft produktus, kaip kad Windows 7, Windows Vista laikykim tiesiog tobulais? Juk ten tarp tikslų ir pan. rasi tikrai nerealių dalykėlių.

    Tai pat kompiuteris GALES DIRBTI OFFLINE rėžimu.

    Na, aš taip ir sakiau, tai komentuot čia jau nėr ką (: .

    Kas yra Google Chrome OS? Google Chrome OS – Chrome naršyklės išplėtimas, kitaip sakant „patobulinimas“ jos iki operacinės sistemos lygio.
    Koks tikslas? Internetiniai vartotojai, naudojantys „netbook’us“.
    Google sukūrė Chrome OS, nes kai kurie vartotojai nebeįsivaizduoja kompiuterio be interneto ir naršyklės, o pasirinko „netbook’us“, nes šie kompiuteriai yra sukurti būtent jam – čia trumpai kalbant.

    By Ernestas on Lap 24, 2009

  12. Dėl offline – tai komentaras komentatoriui kuris šnekėjo, kad chorem os yra kaip TV. Nes mano nuomone tai netiesa 🙂

    By aivaraseu on Lap 24, 2009

  13. Iš kart atsiprašau autoriaus už tai, kad neteisingai supratau jo straipsnį. Pasirodo gerai žinom kas yra Chrome OS ir kam skirtas.
    Pastaba: dėl Skype ir panašių programų, tai jas bus galima naudoti, juk jie pristatė kaip Chrome OS puikiai veikia GTalk, ir kadangi jame veikia viskas kas veikia naršyklėje tai skype irgi turi eiti, nes kažką girdėjau (bijau tiksliai pasakyti) kad yra arba bus Skype Web versija. Tai vadinasi bus galima naudotis 🙂
    P.S.: Iš statistikos: 64% Nusipirkusiųjų netbook’us nusivilia pirkiniu. Kodėl? Todėl, kad perka jį tik dėl to, kad jis mažas ir atrodo kaip notebook’as. Tiesiog Jie neįsivaizduoja, kad tai visai kitoks daiktas. 🙂

    By aivaraseu on Lap 24, 2009

  1. 1 Trackback(s)

  2. Lap 22, 2009: Gedzis Blog’as » Google OS

Sorry, comments for this entry are closed at this time.