Neseniai pasirodė Opera 10 Beta 1

8 birželio, 2009 – 17:14

Opera logotipas Po daug bandomųjų versijų pagaliau „Opera Software“ išleido pirmąją Opera 10 Beta versiją. Tikriausiai pastebėsite, jog viskas ne tik greičiau veiks, bet ir rasite daugiau įvairių blizgučių, pamaloninančių akis.

Pirmasis iš jų yra vizualios skiltys. Anksčiau sumažintą tinklapio vaizdą galėjote išvysti tik palaikę pelę ant skilties skirtuko, o dabar užtenka tiesiog patraukti „traukiklį“ ir atsiras toks skilčių sąrašas:

Vizualios skiltys

Kitas įdomus dalykėlis yra dar gražesnis Speed Dial. Dabar galite turėti daugiau negu 9 puslapius (nuo 4 iki 25) net nekonfigūruodami spec. konfigūracinių failų. Taip pat galėsite nusistatyti Speed Dial foną. Visa tai galėsite padaryti paspaudę „Configure Speed Dial“ mygtuką, kuris atidarys visiškai naują konfigūracijos langą.

Kartu su Opera 10 gausite Presto 2.2 varikliuką:

  • 100/100, pikselis į pikselį puikiai atliekamas Acid3 testas;
  • padidėjusi varikliuko darbo sparta;
  • pagerinta darbo su CSS sparta;
  • pagražintas nestilizuoto XML spausdinimas;
  • žiniatinklio šriftų palaikymas;
  • RGBA ir HSLA palaikymas;
  • „Selector’ių“ API palaikymas.

Prieš kurį laiką daugelis internautų skundėsi, jog Opera negali kaip Firefox užsakinėti RSS srautų į Web aplikacijas, pvz., Google Reader. Dabar Opera išsprendė šią problemą ir jūs jau galite užsisakinėti RSS srautus tiesiai iš RSS šaltinio į Bloglines, Google Reader ar kitur. Opera praneša, jog artimiausiu metu palaikomų RSS skaitytuvų sąrašas turėtų būti praplėstas.

Senesnėje Opera versijoje paspaudimas nuorodos „mailto:adresas@domenas“ atidarydavo pasirinktą Web pašto tarnybą (pavyzdžiui, GMail, Yahoo! Mail, Windows Live Mail ir pan.).

Anksčiau gaudavome gražų pasiūlymą su dviem mygtukais („Yes“ ir „No“) ir be jokios informacijos.
Be to, patį atnaujinimą tekdavo įdiegti patiems.
Naujiena ne tik tame, jog atnaujinimus gausime automatiškai, bet ir tame, jog Opera mums parodys kas naujo bus naujoje versijoje.

Opera 10 taip pat nuo šiol gali taisyti anglų kalbos rašybos klaidas. Rašant neteisingi žodžiai bus pabraukiami, o ant jų paspaudus dešinįjį pelės klavišą, gausime tokį kontekstinį meniu kaip ir MS Word.

Nuo šiol su Opera galėsite rašyti laiškus su „rich text“ režimu. Galite įterpti į laišką paveikslėlius, stilizuotą tekstą, nuorodas, HTML kodą ir dar daugiau. Taip pat galėsite ne tik kurti tokius laiškus, bet gauti, persiųsti ir atsakinėti į juos su stilizuotu tekstu.
Norint įjungti „rich text“ režimą jums tereikia nustatymuose pažymėti varnelę šalia „Prefer HTML formatting“.

Dar viena nauja Opera Mail funkcija: automatinis laiškų ištrynimas po nurodyto laiko tarpo POP klientam. Tai puiki funkcija tiems, kurie gauna daug laiškų ir turi mažos talpos POP dėžutę.

Parsisiųsti

  1. 10 Responses to “Neseniai pasirodė Opera 10 Beta 1”

  2. Esu lojalus Operos naudotojas dar, berods, nuo 5-tos versijos. O šią Beta darbiniame kompiuteryje pradėjau naudoti dar nuo ankstyvų Alpha release’ų. Todėl šį apžvalga pasirodė šiek tiek paviršutiniška. Kažin ar visokius Firefox’ų mylėtojus pritrauktų. :V

    Kas dėl rašybos klaidų tikrinimo – tai Opera tikrinti gali bet kokiomis kalbomis rašytą tekstą, ne tik anglų. Kalbos žodynai suderinami su OpenOffice spellchecker’io engine’u. Per pačios Operos interfeisą galima suinstaliuoti visą krūvą papildomų kalbų (pavyzdžiui, rusų). Lietuvių kalbos ten neradau, tačiau be jokio vargo parsisiunčiau ir lietuvių kalbos žodynus atskirai.

    Šiaip ar taip, respectas už naujieną apie Operą. 😉 Vis gi tai yra nelabai populiarus daiktas mūsų kraštuose, kaip bebūtų gaila.

    By Aleksanderis on Bir 8, 2009

  3. Suprantama, jog ši apžvalga paviršutiniška, juk ir nerašiau viso changelog’o – kam to reikia. O Firefox naudotojų tokia apžvalga tikrai nepritrauktų. Kitas klausimas kam juos iš viso traukti – nejau apžvalgos tikslas turi būti pritraukti kitus vartotojus. 🙂
    Nenorėjau kelti „flamewar“, todėl ir nesistengiu „pritraukti“ Firefox vartotojų.

    By Ernestas on Bir 11, 2009

  4. Jau sukasi pas mane beta versija 🙂 Isvaizdos galejo ir nekeist.

    By Eugenijus on Bir 9, 2009

  5. Išvaizdą kaip visada galima pasikeisti parsisiuntus standartines Opera temas:
    http://my.opera.com/community/customize/skins/info/?id=8085
    http://my.opera.com/community/customize/skins/info/?id=8138

    By Ernestas on Bir 11, 2009

  6. Kiek pamenu, būtent mūsų kraštuose ji ir yra populiariauisa 🙂 Tad nevarykim Dievo į medį ir naudokim Operą sau tyliai, kol kiti kankinasi su betkokia-kita-naršykle 😉

    By punktyras on Bir 9, 2009

  7. Opera 10 beta turi laiškų siuntimo klaidą.
    Lietuviškus laiškus pažymi 7bit’ų požymiu.

    Dėl to kai kurie pašto serveriai tokius laiškus sudarko.

    Užregistravau klaidą bugreport sistemoje. Tikėkimės, kad pataisys.

    By ru_ąž on Bir 9, 2009

  8. Parsisiunčiau kai tik pasirodė. Veikia stabiliai ir greitai. I like it!

    By Pawka on Bir 9, 2009

  1. 3 Trackback(s)

  2. Bir 8, 2009: Blogorama #610
  3. Bir 9, 2009: callia | Safari 4 Win (naršyklių holywar tęsiasi)
  4. Kov 17, 2011: Safari 4 Final (naršyklių holywar tęsiasi) | callia - Понемножку about viską

Sorry, comments for this entry are closed at this time.