Pristatyta Windows 7

29 spalio, 2008 – 17:23

Microsoft logotipas Vakar, per antrąją PDC (profesionalių programuotojų/kūrėjų konferencija) dieną, Microsoft pagaliau pristatė pagrindines Windows 7 funkcijas ir pačią OS. Jau iš pat ryto kai kuriuose tinklaraščiuose šmėščiojio „nutekėjusi“ informacija apie Windows 7 pakeitimus.

Dabar internete pilna straipsnių apie Windows 7. Deja, visi jie aprašo kažką kitaip ar net aprašo daugiau funkcijų, negu kiti. Kol kas neteko surasti vieno straipsnio, kurį perskaičius nevertėtų ieškoti daugiau informacijos.Windows 7 nuotrauka Toks šis įrašas nebus, bet galbūt bus bent jau arti jo. Pasistengsiu aprėpti kuo daugiau svarbiausių funkcijų. Žinoma, galutinėje Microsoft Windows 7 versijoje greičiausiai bus daugiau funkcijų ir dar daug kas gali pasikeisti. Taip pat atminkite, jog tai ne visos šiuo metu žinomos funkcijos, o tik dauguma.
Plačiau apie funkcijas galite pasiskaityti įrašo gale pateiktose nuorodose.

Užsikrovimo sparta
Manoma, jog Windows 7 turėtų užsikraudinėti žymiai greičiau už Windows Vista ir patys reikalavimai kompiuteriui bus žymiai mažesni.
Kai kurie žmonės sako, jog PDC konferencijoje buvo naudotas 1 Ghz procesorių ir 1 GB RAM turintis kompiuteris. Sistema veikė ganėtinai sparčiai.
Laptopmag gautos Windows 7 versijos užsikrovimas (50 sekundžių):
http://blog.laptopmag.com/flvs/w7-boot.flv

„Start“ įrankių juostelė
„Start“ įrankių juostelė
Šioje Windows versijoje ypatingai buvo pakeista „Start“ įrankių juostelė. Paveikslėlyje matote puikų pavyzdį. Atrodo, Microsoft pavogė idėją iš Apple MacOS ir nuo šiol paleistos programos užduočių juostoje turės tik savo ikoną, tik didesnę ir be teksto šalia. Taip pat nuo šiol galėsite pertampyti programų ikonas kaip norėsite ir tam nereikės perkraukdinėti programos, jog ji atsirastų kitoje vietoje. Atkreipkite dėmesį į tai, jog norėdami pereiti į kitą langą turėsite paspausti ant ikonos ir pasirinkti sumažintą lango atvaizdą.

Trumpa Windows 7 „Start“ įrankių juostelės apžvalga:

„Peršokimo“ sąrašai
„Start“ įrankių juostelėje taip pat galite pastebėti funkciją vadinamą „Jump list“. Šie „peršokimo sąrašai“ vis dar nėra Windows 7, bet jau planuojama juos pristatyti su galutine Windows 7 versija. Iš esmės, tai tik paprastas užduočių sąrašas, pakeisiantis tą, kurį dabar mes pamatome paspaudę dešinįjį pelės klavišą ant programos ikonos užduočių juostoje.

„Peršokimo“ sąrašas

Sistemos „tray“
Ši Windows 7 turėtų tapti labiau tylesne. Dabar galima nustatyti kokie įvykiai ir programos gali rodyti savo ikonas ir kada gali rodyti išokančius įspėjimus. Naujas objektas sistemos „tray’juje“ yra „Action Center“ ikona, kuri apdoros visas žinutes, susijusias su: „Security Center“, problemomis, raportais ir jų sprendimais, „Windows Defender“, Windows atnaujinimais, diagnostika, tinklo prieigos apsauga, atsarginių kopijų kūrimu ir panaudojimu, atstatymu ir vartotojo prieigos kontrole (UAC). Taip pat galime tikėtis, jog bus galimybė lengviau nustatyti kokias ikonas norime matyti ir kokias ne.
„System tray“ nustatymai

Patogesnis langų valdymas
Microsoft taip pat pažada, jog Windows 7 langus valdysime žymiai paprasčiau ir lengviau. Pavyzdžiui, lango nutempimas į ekrano viršų jį automatiškai ištemps per visą ekraną (angl. „maximize“); lango nutempimas į dešinįjį ekrano šoną, jį ištempia taip, jog jis užimtų 50% ekrano. Turint omenyje, jog „maximize“ funkcija mūsų yra naudojama gana dažnai, tai gali palengvinti darbą su langais. Tik klausimas ar lengviau nutempti langą į ekrano viršų iš apačios, ar du kartus spustelėti…

Dabar taip pat nereikės palikti lango, jeigu norime perskaityti pasislėpusio už aktyviojio lango turinį. Tiesiog įjungsime „peeking“ funkciją ir galėsime skaityti tai, kas parašyta už lango. O už lango galės ir nieko nebūti:
Windows 7 peeking

Windows Explorer
Kitą įžymi Windows 7 vieta yra Windows Explorer. Šį kartą Microsoft pristato bibliotekų funkciją. Bibliotekų funkcija turėtų padėti grupuojant didelius kiekius failų. Failai bus sugrupuoti į virtualius katalogus, kurių turinys galės būti iš bet kur: nuo kameros iki tinklo šaltinių.
„Windows Explorer“ nuotrauka
„Windows Explorer“ nuotrauka

Kalkuliatorius
Atrodo, Windows 7 kalkuliatorius nebebėra toks paprastas ir nefunkcionalus, kaip anksčiau:

Įrenginių valdymas
Windows 7 įrenginių valdiklis „Device Stage“ jums suteiks vieną langą darbui su įvairiais „gDevice Stageadget’ais“. Prijunkite savo kameras, MP3 grotuvus, spausdintuvus ir kitką ir jūs juos pamatysite įrenginių valdiklyje. Iš to pačio valdiklio bus galima ne tik valdyti įrenginio techninius nustatymus, bet ir sinchronizuoti jį, valdyti nuotraukas, muziką ir pan., ar atlikti kokią kitą specifinę užduotį.
Ši nauja „vietelė“ surenka visus nustatymus ir funkcijas, susijusias su jūsų prijungtais įrenginiais. Taip pat įrenginių valdiklyje bus internete patalpinta dokumentacija, e-komercijos galimybės (pavyzdžiui, galėsite nusipirkti rašalo spausdintuvui) ir pan.

Mažiau erzinanti vartotojų kontrolė (UAC)
Greičiausiai, jog vienas labiausiai erzinančių dalykų Windows Vista sistemoje yra UAC (User Access Control – vartotojų prieigos kontrolė). Nors Vista galima UAC išjungti, negalima reguliuoti „įkyrėjimo“ lygio. Windows 7 tai bus galima. Iš viso yra 4 saugumo lygiai.

Multimedijos maršrutizavimasNuotrauka
Su Windows 7 galėsite valdyti media failus iš kompiuterio per namų tinklą, pvz., galėsite nustatyti kokią dainą turėtų groti Sonos multi-room muzikos sistema. Microsoft teigia, jog OS perkoduos failus taip, jog siunčiamą informaciją suprastų įrenginiai net nepalaikydami to failo formato.
Greičiausiai šios funkcijos panaudojimo Lietuvoje dar ilgai nesulauksime, bet ateitis atrodo gundančiai.

Jautrumas lietimui
Jau seniai buvo žinoma viena iš Windows 7 funkcijų. Tai – lietimui jautrių ekranų palaikymas ir viso dėmesio sutelkimas į tokius įrenginius. Trumpai apie Windows 7 lietimui jautrių ekranų palaikymą: multi-lietimo (angl. „multi-touch“) funkcijos yra planuojamos planuojama integruoti Windows 7 sistemoje. Šių funkcijų pagalba lietimui jautriuose ekranuose vienu metu galėsite liesti dvi vietas ir jas kompiuteris supras kaip dvi, o ne vieną.

Microsoft Paint jau su „ribbon’u“
MS Paint „ribbon“
Vis labiau pamirštama senai besikeitusi, bet gera programa MS Paint pagaliau susilaukė stipresnių pakeitimų. Nuo šiol MS Paint matysime su vadinamuoju „ribbon’u“. „Ribbon“ – tai MS Office 2007 tipo įrankių juostelė. Jeigu pažiūrėtume į MS Paint įrankių juostelę, pastebėtume, jog turime šiek tiek daugiau funkcijų negu anksčiau. Tai – gerai. Tačiau jeigu pagalvotume, „ribbon’as“ užima ganėtinai daug vietos ir jeigu nėra daug meniu, tai nelabai verta juo pakeisti paprastus meniu. Nesusitaupo vietos tikrai, o ir ar nuo to patogiau – klausimas geras…

Nuomonė apie funkcijas
Ar ne panašu, jog Microsoft kuo toliau, tuo labiau pradeda plagijuoti funkcijas iš kitų operacinių sistemų? Pavyzdžiui, „Start“ užduočių juosta Windows 7 labai panaši į KDE4. Pats „Start“ meniu jau Vista buvo panašus savo idėja į KDE4.
Tačiau nevertinkite to labai priešiškai. Iš dalies tai gerai: juk nereikia visiškai skirtingų aplinkų kompiuteriuose. Bet plagijuotų idėjų pardavimas yra tikrai jau labai nepagirtinas dalykas. Tikėkimės, kad kartu su Windows 7 lėtumu, sumažės ir kainos…

Nuorodos
PCMAG Windows 7 nuotraukų galerija (verta pažiūrėti).
Trumpai apie tai, ką turėtų apie Windows 7 žinoti programuotojas, paprastas naudotojas ir .NET, Visual Studio, Office 14 ir Live tarnybomis besidomintis.
Engineering Windows 7 (galėsite pasiskaityti žymiai plačiau apie kiekvieną oficialiai pristatytą Windows 7 funkciją).

  1. 6 Responses to “Pristatyta Windows 7”

  2. kaip ir neblogai kol kas, svarbiausia kad dėl UAC susiprato

    By Aivaras on Spa 29, 2008

  3. Dėl UAC, kiek supratau, tai nelabai ten kas bus pakeista, tik galimybė pasirinkti UAC „saugumo“ lygį.
    Išjungtas UAC greičiausiai funkcionuos taip pat kaip Vistoje.

    By Ernestas on Spa 29, 2008

  4. ta uac tai labai lengva isjungt
    http://windows7.projektas.lt/windows-7/improving.htm

    By anonymous on Rgs 19, 2009

  5. Ar galima windows 7 instaliouti canon priteri?nes as bandziau man nepavyko.(tai yra neleidzia instaliuoti)

    By Ruta on Lap 11, 2009

  6. Galima.
    Bandyk instaliuoti per Windows’ų Control Panel ir ten per „add hardware”, bet ne paleisdama programą iš disko.

    By Ernestas on Lap 11, 2009

  1. 1 Trackback(s)

  2. Sau 24, 2009: Versme.net blog » Blog Archive » Pratęstas Windows 7 Beta publikavimo laikotarpis

Sorry, comments for this entry are closed at this time.